Reklama

Reklama

Úplné zmizení

(festivalový název)
  • Filipíny How to Disappear Completely
Trailer

Obsahy(1)

Venkovská dívka sní o tom, že uteče od své pobožné matky a otce alkoholika. Zinscenuje divadelní hru podle starého filipínského filmu o rodině, která za války zmizela kdesi v horách. Její touha zmizet se konečně naplní... Temný příběh o symbolické cestě, bohatý na zvukové a vizuální efekty. (Fresh Film Fest)

Recenze (4)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sponzor Fresh Film Festu před projekcí i po ní nabízel panáka irské whiskey. Ovšem aby to divák pobral, musel by vyexovat celou láhev před a na zapomnění rovnou dvě i po. Přesně ten typ "artu pro art", který dělá artu špatné jméno. Snad jen černobílý obraz a dva gay kovbojové žeroucí puding absentují. Jinak jsou tu veškeré typické neduhy rádoby symbolických rádoby artovek; samozřejmě v čele se zpomaleným roztřeseným obrazem (h-o-l-č-i-č-k-a s-e p-l-o-u-ž-í l-o-u-k-o-u z-l-e-v-a d-o-p-r-a-v-a v e-ch-t z-p-o-m-a-l-e-n-é-m s-n-í-m-k-o-v-á-n-í a po celou dobu trnete, aby si nevzpomněla, že něco zapomněla a neploužila se ještě zpátky), který nemá žádnou jinou funkci než natáhnout stopáž o pěkných pár (desítek) minut. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Raya Martin se jako správný puberťák dnešní doby naučil, že je možné neurvale žonglovat s všelijakými technologiemi snímání obrazu a ovládá základní kombinatoriku jejich kolážování s hudbou, ale jeho strategie jsou jenom povrchové tlučení dřevěným špalíčkem do podlahy, dělání rámusu, a po chvli opakování se omrzí a přestanou působit - tolik k technice. Ke smyslu vyprávění se pak chová jako adolescentní fracek, zpupné, vzdorovité dítě v období kobercových rebelií, kdy všechno v dosahu ničí, místo aby pozorně zkoumalo. Piplat se šedesát minut s rádoby rozvíjením příběhu a podsunováním indicií, aby v posledních minutách ukázal, že do sebe nehodlá nechat nic zapadnout, že se tím nechce zabývat dál, scény nepropojí a jenom svinským gestem zničí všechno, co vystavěl, není aktem odvahy, ale obyčejné netrpělivosti a výsledkem je, že všichni sedí s prázdnýma rukama, kde mohl být film. *** Není dost vyzrálý, aby jeho rebelie nebyla pouhým násilným a hloupým aktem ničení, vzpoury proti neochvějnému faktu, že člověku všechno slouží k vyprávění příběhů - nedokáže dát svému vzdoru vlastní vnitřní význam, a bez něj zbývá jenom prázdnota, žehrající na okolnost, že určitá sorta diváků a kritiků z toho bude tak jako tak jančit nadšením - pod label "art of young generation" se dá zamést kdejaký svinčík. To není nic chvalitebného, a pokud si to Raya Martin někdy uvědomí, mohl by se z něj s novou pokorou stát zajímavý režisér. Ale to je možnost padesát na padesát, a budeme-li mu tleskat za zpupnost, možná se na té vlně zájmu a popularity nechá sladce ukolébat k zastydlému rebelství a zkratovitému vršení jedné marnosti na druhou (a je-li pravda, že ve svém mladém věku už za sebou má dvacítku filmů, pak to o uspěchanosti, neosustředění a uchvácenosti lehkostí takové bezmyšlenkovité "tvorby" vypovídá), aniž by se kdy soustředěně dobral hlubin vlastního potenciálu a použil je k novému vyprávění. Zatím ale jen ničí příběhy, jako když malý kluk nenávistně tříská o zem záhadným budíkem, který ho chce poučit o čase. ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Intenzivní psychedelické drama podkreslené úžasnou hudbou, která mi zvedala chlupy na těle. Film je plný symbolismu, který si my Evropané budeme asi velmi těžko popřípadě úplně špatně vykládat. Historie a zvyky Filipínců (Asiatů celkově) jsou nám poněkud vzdáleny. Ale parádní hudba, velmi slušná mysteriózní atmosféra a samozřejmě atmosféra 42.LFŠ přispěly ke krásným 75%. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Nepochopil jsem to. Vůbec. Nemám nejmenší tušení, jestli to mělo mít nějaký děj, nějaké poselství, cokoliv. Závěr na hřbitově? Dokáže to někdo objasnit? V jakém vztahu byl ke zbytku filmu? Hvězdička za hudbu, která sice nepatří mezi cokoliv, co běžně poslouchám, ale zaujala. A druhá hvězdička je za pár napínavých momentů, kdy to ještě vypadalo, že to má děj. ()

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama