Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (259)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještěže v 19.století nebyla televize a Sherlock Holmes se na tohle nemohl dívat. Jinak by s hanbou pověsil své řemeslo na hřebíček a dal se na fidlání. Tenhle příběh totiž musí být tvrdým oříškem pro každého, kdo rád odhaduje, jestli je vrahem kozel či zahradník, nebo někdo jiný. Vynikající scenář, se spoustou zvratů, při jehož sledování se člověku X-krát vloudí myšlenka, že tím zloduchem je "tenhle", aby vzápětí tu myšlenku byl nucen zavrhnout. Navíc Amenábar je šikovný režisér, který umí "z prdu udělat kuličku" - pořádnou porci napětí dokáže vyčarovat i při obyčejné sledovačce na školní chodbě plné lidí. Takže celkové resumé za čtyři* a tu jednu navrch přihodím za těch pár krásně ironických sekund s varovnými titulky v samém závěru filmu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když se určité odvětví umění naprosto přizpůsobí požadavkům trhu... A pokud někdo opisoval, tak to byl tenhle chlapík...o čemž bych ovšem zase (úspěšně) pochyboval. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech vznikla hromada temných thrillerů, tento španělský zástupce je krásnou ukázkou jednoho z těch povedených. Film obsahuje spoustu velmi napínavých scén, přičemž některé jsou téměř až hororové. Režie není nijak ohromující, spíš jednoduše formální, nadprůměrně kvalitní je scénář, který opravdu není lehké prokouknout (v průběhu děje jsou podezřelými snad všechny postavy) a napomáhá tak celkové atmosféře snímku. Tesis můžu jednoznačně doporučit, nejedná se sice o absolutní špičku, ale o kvalitní thriller určitě. 85% Horror movie of the year ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

No prosím, kdo říkal, že skvělé thrillery umí jen Američani? Tenhle je navíc podobně jako třeba 7 i takovým malým podobenstvím (byť zdaleka ne tak komplexním) – podobenstvím o vztahu moderního člověka k násilí. Jedinou slabinou filmu je trochu předvídatelná a rozvláčná úvodní část, ale jakmile se zápletka odmotá, nastane skutečný hodokvas napětí a strachu. Závěr je vůbec jeden z nejlepších, jaké znám, viděl jsem v něm celou naší společnost a její vztah k tzv. mediální etice. To, za co jiné odsuzujeme k vysokým trestům, nás niterně naprosto fascinuje. Protože je-li to nahlíženo okem kamery, přestává to být skutečností a stává se to událostí. Což bohužel přestane platit, pokud se ocitnete na špatné straně kamery. A to je vlastně základním principem filmu Diplomová práce... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní horor z prostředí filmové školy, který je děsivý v okamžicích, kdy by jiné horory asi ztratily atmosféru a stalo se z nich to samé jako ze stovek dalších, jen temný film bez atmosféry. Postavy jsou zajímavé a film využívá nejen několika postav, ale také skvělého prostředí vysoké školy audiovizuální kultury, která je plná tunelů a temných místností. Některé scény jsou trochu zbytečné, hlavně představy, které si někdy divák musí až zpětně uvědomit, že nebyly skutečné. Přesto je 125 minut dlouhý horor s velmi dobrý a po dlouhé době jsem se dočkal okamžiků mrazení v zádech a snad i strachu. To, že v půlce tušíte kdo všechno udělal není zas tak hrozná...tentokrát. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Pozérské, průhledné, vykalkulované... Dílo patnáctiletého mladistvého intelektuála, který to chce celé společnosti vytmavit. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný španělský thriller. Film vypráví o studentce filmu, která píše diplomovou práci o násilí v médiích. Při tom se dostane ke kazetě snuffového filmu, kde je v přímém přenosu mučena a posléze zabita jedna již před dvěma roky pohřešovaná studentka. Brzy se nám vytvoří okruh podezřelých a skutečně do poslední chvíle si nemůžete být jisti, kdo je (vícenásobným, jak se později dovíme) vrahem. Dochází k mnoha zvratům, každou chvíli se někdo stává podezřelým a pak zase přestává. Herecké výkony všech jsou velmi dobré. Především samozřejmě hlavní hrdinka, ale i její mužští protihráči dovedou klamat tělem. Schválně si tipněte, kdo z nich je vrah a jsem zvědav kolikrát to pak zase odvoláte. Výbornou tajemnou hudbu má na svědomí sám pan režisér. A jako správný thriller film nabízí několik skutečně napínavých scén. Především se mi líbila scéna „beze světla s ubývajícíma sirkama“. No a závěr pochopitelně očekáváte (myslím co se stane, ne kdo to je), totiž ono: „ a teď tě zabiju.“ ()

Rob Roy odpad!

všechny recenze uživatele

Jedno slovo - demence. Dementní chování postav ( kam uteču, když mě na přeplněných chodbách školy někdo pronásleduje? do do chodeb, kde nikdo není ), dementní dialogy ( hlavní postava sleduje snuff - "proč to někdo točí?" ), hudba lezoucí krkem, no je toho hodně... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

V nějakém paralelním světě mě Chema sbalil na svou úchylnou auru a žili šťastně až do něčí smrti s videosbírkou a Festivalem otrlého diváka. Nebo to bylo v tomhle? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jo tohle můžu ! Španělé opět dokazují kvalitu svých temných thrillerů, do kterých se může člověk lehce zamotat.. Vynikající atmosféra po celý film, dokonce jsem překousl i ten Oldschoolový look, takže jsem spokojen. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy študenti sa stále zaujímate o filmy, ale viete o nich hovno.“ Mrazivá a inteligentná DIPLOMOVÁ PRÁCA ma zaujala ešte pred samotným pozretím a to svojou zápletkou. Tá sa venuje šokujúcemu civilizačnému fenoménu s názvom snuff (s ktorým majstrovsky pracoval Joel Schumacher vo výnimočnom trileri 8MM). Režisér Alejandro Amenábar natočil znepokojivú a povinnú filmovú záležitosť pre každého, kto pokladá znepokojivý fenomén snuff za fascinujúci. Nevraviac o tom, že je to proste dobre zrežírované (zápalky v tme). Scenár miestami prekombinovaný. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Permanentně napínavé a chytře napsané, takže až do konce nevíte, jak to vlastně je. Navíc je Amenábar i dost nápaditý, např. "walkmanový souboj" nebo scéna se sirkama. A skvěle se povedl i casting, což dost silně pomohlo vytvořit jistý nádech autentičnosti, a Tesis je o to víc vtahující. Ovšem na plné hodnocení to není. Postavy přecejen sem tam jednají docela hloupě a to mi vadilo. Příliš to bilo do očí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já se na horory normálně nedívám, ale tady jsem udělala jednu z vyjímek a světe div se, já se vůbec nebála a od začátku jsem tušila, kam to směřuje. To mě mírně zklamalo, ale na Alejandrovu prvotinu to bylo dobré. Spíš to na mě působilo jako thriller bez toho hororu. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Téma "hledání pravdy o původu snuffu" mi osobně velice sedí. Na druhou stranu, v případě Tesis jsem byl zřejmě příliš ovlivněn pochvalnými reakcemi a čekal jsem tak možná ještě o něco víc ... Jedno se musí nechat, Tesis má jisté velice silné stránky a drží diváka v mrazivém napětí chladného thrilleru od samého začátku ... Ovšem příběh občas "škobrtá" o malé chybičky, které mi ve výsledku dojem z něj trochu pokazily. Chvílemi je to už trochu zdlouhavé a zdá se mi, že se hrdinové a scénář motá trochu dokola. Některé reakce postav jsou dle mého názoru ve vztahu k některým situacím dosti nelogické a nereálné. Rozuzlení celé hádanky mi pak přišlo velice jednoduché a jasné. Celou dobu jsem si říkal, že by to tak nějak mohlo být, ale že to bude asi víc překvapivější. A ono ne ... Excelentní je úplný závěr filmu, kdy se televize chystá odvisílat jeden z nalezených snuff filmů ve večerních zprávách. Zde je celá myšlenka a "problematika" snuffu vyjádřena v jedné jednoduché, vševypovídající scéně ... Výtečný thriller, který je však dle mého občas trochu přeceňovaný. POZOR !!! Po 7mi letech znovushlídnutí snižuju na 2**, protože vůbec nechápu, co mě na tom tak děsilo ani co se mi na tom líbilo a celý to bylo prostě hrozný ... :-)) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výtečný thriller, u kterého jsem se bavil o dost víc než u 8MM. Amenábar je skutečně mimořádný talent, snad u nás uvedou ještě jeho Abre los ojos. ****1/2 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Každý student si tajně přeje, aby psaní diplomky bylo právě takové vzrůšo. Jinak ale pěkný, hravý film, kterému tak nějak láme vaz, že furt čekáme nějaký zvrat, ale ten prostě nepřijde. I tak slušné. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Další španělský kousek uvázl v mé mechanice ;-) Děkuji RAPIDUSovi za doporučení ;-) Atmosféricky a herecky bez problému, původní znění také, téma originální a napínavé. Samotný hudební doprovod by si zasloužil plné hodnocení, ve spojení s filmem šlape jako hodinky a patřičně zvedá napětí. Aspoň já měl v odhalení pachatele dlouho nejasno, i když jsem samozřejmě měl své favority ;-) Snuff movie je určitě zajímavé téma a mohlo by se objevit ještě v dalších kvalitních hororech, v době přemnožení duchařin bych tuto změnu uvítal…10/10* ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Po 8mm další snímek zabývající se tématikou snuffu, ale rozhodně neoplývá tak výbornou drsnou atmosférou jako právě 8mm, ale i tak se jedná o skvělej thriller, kterej sice trošku zbytečně překombinovává v závěru příběh, ale ten zbytek je fakt napínavej a ten samotnej snuff je vynikající, škoda jen, že to režisér na diváka ani jednou nevybalí naplno, protože tomu, co se v tom snuffu děje se ani 8mm nevyrovná a každý promítání je docela sugestivní. Nicméně mam takovej dojem, že neukázat nic v plným záběru byl režisérův záměr, aby si člověk v závěru uvědomil, jestli má zájem a chce to opravdu vidět, taková zkouška toho o čem se v souvislosti s točením snuffu ve filmu mluví. A musim se přiznat, že mě to fakt zajímalo a chtěl sem to vidět ()

Reklama

Reklama