Reklama

Reklama

Mondo

  • Francie Mondo
všechny plakáty
Francie, 1996, 80 min

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Proč nás filmy Tonyho Gatlifa tak okouzlují? Snadná odpověď - Tony Gatlif je filmový kouzelník. Podobný jako Philippe Petit - kouzelník ve filmu. Svět (konkrétně Nice) dostal dárek, bezprizorního kluka se zářivým úsměvem a jménem Mondo (monde v románském světě = lidi, svět, společnost, hosté atd.; moon, Mond v germánském světě = měsíc, potulování se bez cíle atd.). Přirozeně ho to táhne k prostým lidem a přirozeně má strach z institucí. Dárek však byl světu odebrán a svět se zhroutil. Měl jsem strach, jak Gatliff pojedná konec, protože to musí mít konec. Malý analfabet se nemůže jen tak toulat, nemůže svojí volností znepokojovat pracující lid (už ne v komunistickém slova smyslu!) a znevažovat moc úřadů. Je vyčerpán, zadržen, zmizí... Ale snad se brzy zase někde objeví, třeba ve Žďáře nad Sázavou, kde už jakási firma MONDO působí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny artovy film od Tonyho Gatlifa, Tony Gatlif si urobil prazenicu z lysacov a popritom pozeral Bergmana, ktory fical na pervitine : 86 % ()

Ninkaa 

všechny recenze uživatele

Předlohou filmu byla stejnojmenná povídka Jeana-Marie Gustava Le Clézia. V přímořském letovisku Nice se jednoho dne zničehonic objeví malý chlapec jménem Mondo. Brzy se spřátelí s místním žebrákem, pekařkou, kouzelníkem a osamělou starou ženou. Toulá se městem, parky, po pobřeží, neumí číst, nemá rodinu, domov - a přesto je šťastný a svým úsměvem odzbrojí téměř každého. Tato bezstarostná idylka však končí s příchodem státní moci. Přirozenost a volnost Monda je dokreslována pomocí nádherných záběrů na moře, trávu, stromy, zvířata, město. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Málem jsem zaspal. Chlapeček v hlavní roli vůbec ničím nezaujal -čekal jsem aspoň někoho kdo má charakter-, ale on ničím, ani hrou ani jinak. Tu knihu si umím představit, ale Gatlif filmařsky moc se tady nepředvedl (a vím že umí). Scénář málem neexistující, filmařina takřka o ničem. ()

Reklama

Reklama