Reklama

Reklama

2000 očima...: Kniha života

  • Francie The Book of Life (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Je 31.12.1999 a na letišti JFK v New Yorku se objeví Ježíš se svou atraktivní asistentkou Magdalenou. Svět se trápí neodbytnou myšlenkou - bude konec století a tisíciletí znamenat zároveň konec života na Zemi? A právě proto je tu Ježíš. Bude třeba svést boj se silným Ďáblem za lidskou duši, riskovat hněv a zatracení nebes a vybojovat svůj vlastní boj o to, zaslouží-li si vůbec tento rod svou spásu. Neklidný obrazový kaleidoskop rychle se pohybujících záběrů a dynamický hudební doprovod ilustrují šílenost našeho přetechnizovaného světa, v němž člověk denně závodí s časem, vůbec však nedojde dál, než kdyby šel pomalu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takle drsnyho Jezise sem uz dlouho nevidel. Tenhle film je hodne divnej a spouste lidi se libit nebude, ale na druhou stranu ma jen hodinu a to prezije urcite kazdej. Me se ale film libil hodne, ta rozmazana kamera a jakoby klipovy zabery jsou hodne stylovy, pribeh je zajimavej a hlavni predstavitel cool. Je zde nekolik dobrejch napadu a trosku mi to pripomnelo Lynche. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Halu Hartleymu nelze upřít jeho osobitý styl. Jeho Kniha života se zabývá mnoha otázkami, na které jsem ovšem ve filmu nenalezl odpovědi. Hartley nechává každého z nás, aby si na věc udělal svůj vlastní pohled. Příběh je slabě řečeno nekonvenční. Ježíš Kristus v saku a kravatě se svou krásnou asistentkou Máří Magdalénou vystupují na letišti v NY City v předvečer nového tisíciletí. Zvěsti o blížící se apokalypse na sklonku milénia totiž nejsou jen pouhými zvěstmi a konec lidské rasy na Zemi se hodinu od hodiny přibližuje. V pozadí událostí nechybí ani postava Ďábla, toužícího zmocnit se Knihy života a zabránit konečnému vítězství nebe nad peklem v apokalyptickém ohni. Dialogy bývají místy nezajímavé, naopak jindy se od nich nelze odpoutat. Krásně vylíčen byl zejména Ježíšův vnitřní souboj ve scénách odemykání pečetí Knihy života, kdy váhá, zda to co dělá, je opravdu to nejlepší a v jeho mysli byla s opětovným příchodem na Zem znovu zaseta semínka vzdoru svému předurčení. Velmi kontroverzní zpracování kamery, často označované za "přeexponovanou a rozmazanou", já chválím, sic to občas vadilo v přehlednosti. Krásně evokuje uspěchanost dnešní doby, kam se dva tajemní cizinci zdánlivě nehodí. Trochu zklamaný jsem z konce filmu, ale možná jsem prostě nepochopil, co tím chtěl Hal Hartley říct. Snad příště a věřím, že příště bude, protože Kniha života je film, který stojí za to vidět i podruhé, potřetí... . ()

k212 

všechny recenze uživatele

Opět jedna z těch hypnotických (počítaje v to i technickou filmovou mluvu :) meditací moderního světa, lehce černohumorná, depresivní, manipulující, ... (dosadťte dle libosti po shlédnutí). 75% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Pán Hartley, Vám to musí pekne j...ť v tej bedni. Fanatické chujoviny a ku tomu ešte aj rušivo a hnusne nakrútené. Vykalkulovaný blábol, z ktorého ma po pol roku rozbolela hlava. Radšej gay porno priatelia. ()

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad dávám za nekoukatelnost fyzicky i duchovně. Fyzicky - ten styl rozmazané kamery - mě je z toho normálně špatně! Duchovně - z Ježíše udělal blba (rozuměj zněsvětil, zneuctil) ze sebe udělal chudáka dobráka (satan) z Magdaleny jakousi štětku... a obsahem je to pak mix různých myšlenek, náboženství a okultismu... Aby se neřeklo, tak tam zazní pár Biblických veršů, ale přesně v jeho (satanově) stylu - tak překroucené a zubožené, že jsou spíše k smíchu... Pro pořádek - v polovině jsem to už musel vypnout... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh v docela snesitelné stopáži-oblečený do naprosto nesmyslné vizuální stylizace...Nevím,co tím kdo sledoval předhodit divákovi přeexponovaný a rozmazaný film ale není to ani Cool ani umělecké ani ....no prostě humus..............jedna a půl hvězdy za příběhový potenciál a jedna a půl za PJ Harvey.....víc aňi ťuk ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Krasne podobenstvi s hloubkou, co nuti k premysleni. Martin Donovan mi v tomhle filmu ucaroval, nejenom on, vsechny ty postavy maji sve kouzlo a rafinovany scenar s vybornou muzikou to jeste umocnuji. Ma to hodne hypnotickou atmosferu, finalni monolog me dojal, osobni srdcovka... ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Jasně, tenhle film není pro masy, u slabších povah může vyvolat epileptický záchvat tím, jak zvláštně je ztvárněn. Další nezkousnou proti křesťanskou atmosféru, kterou film přímo dýchá... Ale když se nad tím vším zamyslíte a trochu zauvažujete, zbude vám neuvěřitelně silný snímek, trochu dekadentní, trochu cynický, ale plný naděje... ()

Red Meat 

všechny recenze uživatele

Námět je originální a dle mého gusta: Boj Krista s Ďáblem v NY na sklonku 20. století. Zpracování ale už tak úžasné není, resp. je úplně hrozné. Některé nápady jsou super, stejně tak mnohé dialogy, vše jsem ale zatratil kvůli přehnaně expresivnímu vizuálnímu ztvárnění (přeexponovaná a rozmazaná kamera napřiklad), které ruší po celou dobu sledování filmu. Škoda. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Tohle je Lynchovina a to je ten základní zádrhel, protože Lynchoviny umí točit jedině Lynch, jinak se to zvrhává v nepovedený nepochopitelný experiment v němž dominuje rozmazaná kamera a zmatené postavy. Já mám jinak divné filmy rád, ale to je i na mě moc a navíc si moc nepotrpím na náboženské motivy a taky poplatnost tohoto snímku klesá po příchodu milénia, které tady již dávno je, protože snímek mj. zachycuje a paroduje i iracionální strach některých lidí z jeho příchodu. ()

crass.48 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný, vyloženě postmoderní film. Na prvním místě humanismus, člověk, pak teprve hodnocení dobro/zlo. Rychlá, digitální kamera, kterou Hartley používá v Knize života a Dívce z planety Pondělí, nepůsobí vkusně, ale musíme respektovat význam jejího využití, kterým podle mě je právě navození postmoderní atmosféry. Potěšili mě opět Yo la tengo jako Salvation Army Band, stejně jako výborně T. J. Ryanem zahraný Satan (jeho promluvy do mikrofonu!). Raven0: Film podle mě nedýchá protikřesťanskou atmosférou, naopak se spíše snaží jít k základům křesťanství. ()

Moskoe 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavě pojatý motiv křesťanství - aktualizace obsahu, experimentování s formou. A to nejdůležitější: prolínání nadpozemsky důležitého s lidsky malicherným. Malicherným ale v očích JK není nic, a tak to s tím koncem světa nebude tak jednoduché. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Námět více než zajímavý, dialogy skoro se dá říci lahůdkové, herci dokonalí, hudba geniální. A ta blahodárná stopáž mně přesvědčila o páté * definitivně. Mimochodem - fantasy to není a komedie už vůbec ne! Perfektní komentář - kojot.name. ()

Mrxyz 

všechny recenze uživatele

Režisér Hal Hartley tímto filmem přispěl do cyklu snímků věnovaných konci tisíciletí a příchodu roku 2000. Toto téma je zde vyjádřeno poměrně stylově - do New Yorku 31.12.1999 přistane letadlem Ježíš v doprovodu asistentky Máři Magdaleny (v podání zpěvačky PJ Harvey). Kulisa New Yorku působí až magicky: rychlost života, hektická honba lidí za úspěchem a jinými hodnotami představují ideální prostředí pro Ježíšův příchod a možnou Apokalypsu. Děj probíhá rychle, dobře udělaný střih přispívá k téměř komiksové a klipové stylizaci filmu. Postava ďábla zde pochopitelně nemůže chybět, nicméně Ježíš se jím ani jinými okolnostmi nenechá ovlivnit a nakonec dává lidstvu ještě šanci. Apokalypsa proto s příchodem roku 2000 nenastane. Pozn. po druhem shlednuti: kamera by mohla byt vyuzita lepsim zpusobem, pusobi to vice mene jako televizni produkce a experimentalni cviceni na tema konce tisicileti. Nicmene i pres patos v dialozich a jine nedostatky to ma urcite zvlastni kouzlo, dobry hudebni doprovod a vubec celkovy namet - vyznam krestanskeho nabozenstvi, bez nehoz by euroamericka civilizace nikdy neexistovala v soucasne podobe. Zivy Jezisuv odkaz je prekryty mnozstvim interpretaci, z nichz ziji ruzne cirkve, nab. spolecnosti a kdovi kdo jeste. Medializace nabozenstvi a vyznam tradicnich mytu se posouva kamsi do neurcita a virtualna . . . ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Film, který klade otázky a jehož síla spočívá právě v tom, že nenabízí žádné hotové odpovědi. Trochu mi to evokovalo filosofa K. R. Poppera a jeho víru v otevřenou budoucnost v protikladu ke všem možným scénářům konce dějin. Mimochodem: Kdo přišel na to, že je to komedie? Je to existenciální drama. Ještě bych dodal, že je to poprvé, co se ve filmu setkávám s tématem rozdílnosti Krista evangelií a Krista Zjevení Janova, a to dokonce přímo z Ježíšovy perspektivy ("Nikdy jsem neměl rád proroky."), smekám! Jinak nemyslím, že by film byl protikřesťanský, ale samozřejmě záleží na tom, co křesťanstvím myslíme. Rozhodně je antidogmatický, anifanatický, antikonfesní. Ale ta ryzí křesťanská zvěst akcentovaná Magdaléninou vzpomínkou na "Ani já tě neodsuzuji. Jdi a už nehřeš." je v tom filmu do očí bijící. ()

Reklama

Reklama