Reklama

Reklama

Operation Libertad

  • Francie Operation Libertad
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film sleduje malou revoluční skupinu mladých lidí, kteří si natáčejí různé veřejné akce a demonstrace, aby zaznamenali reakce běžných lidí a obecnou revoluční atmosféru v tehdejší době ve Švýcarsku, a aby poukázali na nekalé praktiky politiků a finančníků. Tato skupina marxistických stoupenců, ale i amatérských filmařů, kteří si říkají GAR (Groupe Armee Revolutionnaire), se připravuje na svou dosud nejnáročnější úkol: unést chilského agenta, proniknout s ním do švýcarské banky nedaleko Curychu a přimět ho k přiznání se k nezákonným vazbám mezi Pinochetovou diktaturou a místními finančními praktikami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Skupina mladých ultralevicových lidí se seskupila,aby po vzoru některých skupin z NSR či Itálie podnítila revoluční boj za likvidaci kapitalismu. Což o to, myšlenka pěkná, mně by se taky líbila. Jenže film zároveň ukazuje, že individuální boj skupinky lidí nemá naději ani na to, aby si její činnosti někdo povšiml. Že anarchisté spíše dobré myšlence ublíží, než aby jejich akce měly jakýkoliv smysl. Pro každou revoluční změnu je třeba podnítit většinu, dát ji naději, že tato změna jí bude ku prospěchu. Tihle lidé byli spíš packalové, kteří vymysleli jednu individuální akci. Sice odhalili vazbu paraguayského (nikoliv chilského, jak se píše v Obsahu) agenta fašistického Stroessnerova režimu na švýcarskou banku a domnívali se, že zveřejnění pohnutek, které je vedli k přepadení agenta zástupce ředitele příslušné banky pohne veřejné mínění směrem k uvědomění, jak prohnilý je stávající řád. Ale film jasně dokazuje, že systém má prostředky, jak špinavosti tohoto řádu před řadovými občany utajit. Není to film, který by nějak zvlášť vešel do srdce diváka, vadil mě to reportážní držení kamery s neustálým trháním obrazu. Ale své si řekne. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Kapitalismus je jako přední sklo auta. Jakmile zatlačíš na správný místo, roztříští se na tisíc kusů." --- Unikátně multikulti parta (vůbec nejlepší je Chorvat s turecky znějícim příjmenim plynule přecházející z francouzštiny do němčiny) dala vzniknout opravdu pěknýmu svědectví o malý velký revoluci. Svědectví, který zcela věrně odráží revolucionářův vnitřní boj, kdy se v něm musí prát skálopevný přesvědčení se všelijakym tápánim - ať už v rovině ideologie, postupu, spolupráce, vzájemný důvěry. V neposlední řadě se pak Operation Libertad vhodně dotýká i ožehavých otázek jako "co jsem ochotnej pro tak 'titěrnou' revoluci obětovat?" a tak či onak - "dám v důsledku vzniknout nějakýmu hodnotnýmu poselství, dědictví?" (jak pak trefně poznamenává rukojmí - revoluce přece není na celej život). --- Celkově tomuhle skromnýmu dílku nemám moc co vytknout - i ten otevřenej konec mu sluší a očividná improvizace herců moc neskřípe; zvlášť postava Guye mě fakt bavila (supr prototyp naivky-revolucionáře). Trápí mě snad akorát to, že se pořádně nemůžu rozhodnout, zda Operation Libertad revolucím svým způsobem vzdává poctu, či se spíš vysmívá jejich neefektivitě a naivitě ... [16. Festival francouzského filmu] ()

Reklama

Galerie (10)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama