Reklama

Reklama

Šestnáct

(festivalový název)
  • Velká Británie Sixteen
Trailer

Obsahy(1)

Téměř šestnáctiletý Jumah byl jedním z konžských dětských vojáků. Adoptovala ho humanitární pracovnice Laura a společně žijí v multikulturním Londýně. Jumah je dobrý student a právě začal chodit se spolužačkou Chloe. Vše se změní v jediném okamžiku, ve kterém jsou s kamarádem svědky vraždy starého muže. Jumah je opět vystaven psychickému a fyzickému tlaku, na který je nucen reagovat. Režisérovi se bez sentimentu a s pochopením daří proniknout do rozbouřeného nitra dospívajícího chlapce, který se snaží nepodléhat démonům vlastní minulosti a vytvořit si nový život v neznámé zemi. Postavu mladého Jumaha ztvárnil Roger Jean Nsengiyumva, jehož herecký projev je velmi úsporný, přesto nesmírně přesný a přesvědčivý. Tento upřímný, realisticky natočený a subtilní debut, ve kterém je kamera vždy v těsné blízkosti hlavního hrdiny Jumaha a který má jasnou dramaturgii i poselství, je na karlovarském festivalu uváděn v mezinárodní premiéře. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ruční kamera dává notně znát, že se jedná o nezávislý film, a vysoce tradiční forma vyprávění se bohužel nevyhne několika klišé. Nicméně co naplat, mě tento osmdesát minut dlouhý náhled do života kluka zmítaného svou minulostí i okolními událostmi i přes své znatelné chyby zaujal a jeho atmosféru jsem si pamatovala i po odchodu z kina. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

To tak někdy odcházíte ze sálu a už víte, že i když měl film zrovna mezinárodní premiéru, tak se bude lidem z čsfd líbit. Nemyslím to teď hanlivě, jde ale přesně o ten festivalák, co funguje celoplošně. Krátká stopáž, atraktivní prostředí, mladí lidé, násilí, závažný téma a artovost nepřehnaná a neexperimentální. Na ničem z toho není v podstatě nic špatného a vyčítat tvůrcům vypočítavost a vtíravost není na místě a nebylo by to fér. Z celýho filmu je cítit autorské nadšení a nepodcenění přípravy. Většina postav je ztvárněná (ne)herci s minimem zkušeností zato s velkou mírou uvěřitelnosti a procítěnosti. Téma o temný minulosti s traumatickým přesahem sice inklinuje k mnohým klišé, ale tvůrci nedovolují patos, vyhnuli se podbízejícímu se konci a netlačí zbytečně na pilu. Pokaždé, když se Jumah nedokázal vyžvejknout. jsem měl chuť skočit na scénu a mluvit za něj. Jinak očekávejte konflikt skutečné a zdánlivé drsnosti a velmi hezký závěr v poslední vteřině filmu. ()

Reklama

Mr.Pumpkin 

všechny recenze uživatele

Velice slušný celovečerní debut Roba Browna, který se však i přes celkem skromnou stopáž neobejde bez scenáristických klišé. Ani poměrně těžké téma a přesvědčivý výkon hlavního představitele nestačí k tomu, aby měl film nějaký hlubší emoční dopad na diváka (alespoň tedy na mě) a poměrně rychle po projekci z hlavy (alespoň tedy mé) vyprchá. Šestnáct ovšem rozhodně nenudí, svižně odsýpá, dokáže vybudovat správnou atmosféru a za vidění bezpochyby stojí. 65 % ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Rozpočet filmu byl pouhých 55 000 liber, tedy necelé 2 miliony Kč. (Vojtino)

Reklama

Reklama