Reklama

Reklama

Orfeova pieseň

(studentský film)
  • USA Song of Orpheus, The
Trailer 2

Obsahy(1)

Orfeova pieseň rozpráva o mladom Dávidovi, ktorého vnútorní démoni, prenasledujúci ho už od detstva, donútia konečne konať a tak sa vďaka terapeutovi Arturovi rozhodne napísať divadelnú hru. Vloží do nej všetko, celý svoj život a pocity. Stretáva sa s hercom na voľnej nohe, Alexom, ktorý mu pomôže s realizáciou samotnej hry, no keď sa už zdá, že je všetko na dobrej ceste, Dávidovo znovu nadobudnuté sebavedomie sa začne rozpadať. Tu prichádza tajomný Sandman, ktorý z ríše snov zasahuje do životov smrteľníkov a ukáže mu, že vždy existuje ešte iná alternatíva.

Tento príbeh je inšpirovaný komixovou poviedkou Strach z pádu, ktorá je stručným, ale výstižným príkladom toho, že sa človek nemá vzdávať a že vždy má možnosť zvíťaziť nad svojím strachom. Zámerom tohto diela je dať nádej tým, ktorí sa boja spraviť krok vpred a ktorí sa pri len maličkom záchveve boja postaviť problému a čeliť mu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

tron 

všechny recenze uživatele

"Herkules, Prometheus, Superman... To som si robil srandu." Po vizuálnej stránke vyložený nadpriemer. K tomu sympatické postavy, dobré dialógy, kvalitné herecké výkony. Len mi chýbal trocha akčnejší dej. Po sľubnom rozjazde a OK strede tu ku koncu už trocha nudilo. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak se nám to studenti filmových mnohoumů zvedají a dokáží buď schrastit předlohy kurevsky věhlasných fantasijních legend (v Čechách se točí podle Terryho Pratchetta!), nebo na Slovenku filmují podle pocitu z komiksové povídky Neila Gaimana (kterou jsem nečetl) a .... Ono to funguje! Evidentně to bylo docela drahé (pár cgi záběrů, které jsou minimálně stejně kvalitní, jako béčková americká produkce, což je na studentskej film dost dobré), výborně zahrané, obsazené a navíc i dobře ozvučené, jediný problém, který sem se drze rozhodl najít je v ději, který se v závěru stal... Nechutně klišovitým a nedávajícím prostor pro jakoukoliv představivost, což mě nebetyčně štve (skoro jako když jsem zjistil, že ten pelikán, co mě klovl do kolene v zoo před pár lety nebyl exemplárně potrestán vyhoštěním do nějaké hodně vzdálené vysušené země, zotročením a oholením peří) a nutí mě to srazit pátou hvězdičku, nicméně je to neskutečně zajímavej projekt, u kterého si autoři dost podělávají kariéru tím, že film neuveřejní jinými kanály, než-li jen jako DVD přílohu jednoho přesluhujícího měsíčníku... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ako uchopiť neuchopiteľné a sfilmovať nadpozemský fenomén? Roman Gregorička na to, zdá sa, má odpoveď a vidí viac, než je na prvý pohľad zrejmé. Odkaz legendárneho Neila Gaimana v podobe série Sandman mnohí, ako je vidno aj tu, považovali za nesfilmovateľný, a predsa to tím okolo Gregoričku dokázal. Ako? Inšpiráciou sa im stala jednoduchá poviedka, pretavená do krátkej audiovizuálnej novely, pohybujúcej sa na rozhraní komornej psychologickej drámy a atmosférickej snovej fantasy so sandmanovskou filozofiou a okridleným antickým rámovaním, na ktorom odlieta v ústrety špičkovému výsledku. Z pohľadu skvele zvoleného castingu (Hrčka ešte raz bude niečo znamenať), scenáru, dramaturgie, montáže ale aj animácie a efektov ťažko nájdem zrovnateľný študentský projekt. Plus sa mi, ako nečitateľovi komiksovej série (čo neznamená, že Gaimana nečítam - trebárs Neverwhere mám pekne na poličke), dostalo zopár zaujímavých myšlienok na zamyslenie. A to sa ráta. 80% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Film mnoha nálad. Najzaujímavejšia na tom celom je samozrejme postava tajomného pána v pozadí (jeho meno schválne nevyslovujem, aj keď je uvedené v obsahu) a ten ovplyvňuje hlavnú postavu a jej vnímanie. Čo presne je myslené doslovne a čo nie, vedieť nechcem, takto je to lepšie. Jeden slávny režisér raz povedal, že ho udivuje koľko skrytých zmyslov a významov našli v priebehu rokov diváci v jeho diele, pričom on sám to tak nemyslel. Orfeova pieseň je film zo života, fantasy zo života, film o realite a jej ovplyvňovaní, o sebadôvere a jej znovu nadobudnutí. Autor si pomáha humorom a skoro hororovými pasážami, pričom ani jedno nekazí vyznenie a nepriamočiaro vedie k finále, ktoré mohlo byť o čomkoľvek. V tom to je, autor vie o čom chce rozprávať a vďaka odbočkám a nadprirodzenu, dáva svojmu dielu ďalšie rozmery, ktoré možno ani sám neplánoval. Herci a triky, nie úplne dokonalé, avšak nato že ide o snímku spichnutú takmer na kolene a nato z akých minimálnych prostriedkoch vznikala, mi je tým ešte sympatická. Žiadna póza, uvedomelosť vlastnej nedokonalosti a na záver troch povzbudenia, ktoré mnohí potrebujú (píšem v tretej osobe, pretože to vo filmoch rád nemám, ale vďaka nevnucovaniu, mi to tu nevadilo). Takže študentský film, zázraky nečakajte, ale je to príjemné... PS: Čarodej z WC Landu začal písať scenáre, prajem mu to a snáď zostane pri menších dielach, pretože na Slovensku akčňáky nepotrebujeme, rovnako ako filmy z dediny. A ak sa z neho raz naozaj stane slovenský Wes Anderson, snáď zo mňa, vole, urobí aspoň skriptku (smajlík) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nech sa na mňa Gregorička nehnevá, ale ak by mi nebolo po flme povedané, že sa jedná o adaptáciu komiksu, ktorý by som si mal asi pred filmom prečítať, tak by som bol v symbolizme filmu a tak aj jeho zmysle dosť stratený. Chodúr totiž píše viac pre znalcov komiksu, ako pre bežných divákov (bežní neznamená blbí) a tak profesionálne odvedená práca trikárov vychádza trochu nazmar. Každopádne v rámci študentskej tvorby nadpriemer a dôkaz, že aj na školách môže vzniknúť aj niečo "odlišné" od toho, čo automaticky na tejto úrovni očakávame a tým pádom nás to nemá čím prekvapiť. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nepoznám predlohu (ale odkazy na Sandmana som si vo filme všimol :-)). Nejde tu ani tak o príbeh ako o pôsobivú atmosféru, dobre dávkovaný humor a základnú myšlienku dôvery a strachu. Pekne natočené... ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

"Někdy se vzbudíš. Někdy spadneš a zabiješ se. A někdy se z pádu stane let." Prihliadnuc na to, že ide o bakalársky film, ktorý je inšpirovaný pre mňa úplne najzásadnejším komiksom od milovaného spisovateľa, celkom príjemné prekvapenie. Morpheus je vizuálne zvládnutý tak spolovice, ale hanba to nie je, tie jeho oči sa mi veľmi páčili. DVD som dostala spolu s Pevnostou ale vôbec sa mi nechcelo pozerať si to v kompe a potom to zrazu premietali na SlavCone aj s následnou diskusiou s tvorcami, ktorá bola nečakane zábavná. Btw, Hrčka má ako Orfeus na úplný záver filmu geniálny make-up. (SlavCon - 25.4.2014) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný sandmanovskou povídkou Neila Gaimana „Strach z pádu“ o mladém Davidovi, který se rozhodne napsat divadelní hru se slovenskému režisérovi (Roman Gregorička) povedl na výbornou. Skloubením tvůrčí fantasie, prolínáním reality a hrdinových snů se Orfeova cesta „podsvětím“ pro mne stala nezapomenutelným zážitkem. K tomu však bylo potřeba, aby hlavní hrdina porazil démona, který jej pronásleduje již od dětství a tím je jeho (sebevědomí). Sandman mu však ukáže správnou cestu a dát průchod svým opravdovým pocitům. Tvůrčí trio Roman Gregorička - Pavel Chodúr - Marek Kováč to dokázali opravdu na výbornou. Nesmím však opomenout ani slušné herecké výkony, podmanivou hudbu, místy dost potemnělou atmosféru (která mě jako hororovému fandovi udělal nesmírnou radost) – především pak flashbacky či ony „snové“ pasáže. Sebedůvěra je opravdu důležitá a tady hraje hlavní roli – vždy totiž existuje i TŘETÍ alternativa. Pánové ukázali, že mají obrovskou perspektivu do budoucna a mě nezbývá než jim s radostí zatleskat. Už se těším na jejich další dílo. Tentokrát by se mohlo jednat o „čistokrevnou“ hororovou podívanou, ale opět se spokojím i s náznaky… ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tři body za kvalitu a jeden navíc za odvahu. Dialogy i herci mají slabší momenty (hlavně ve chvíli, kdy dochází k nějakým zásadním citovým zlomům a mizí civilní tón začátku filmu), ale zpracování je jinak velmi dobré. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Téměř profesionální dílo, prosté neduhů a vykazující naopak obrovský tvůrčí potenciál do budoucna. A boží Sandman rovnou napoprvé! Recenze. ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Název si sice Orfeova píseň půjčuje odjinud, ale je to zpracování příběhu Fear of Falling. Někdo by mohl mít problém se zasazením sandmanovské povídky na Slovensko, ale funguje to výborně a především - povedlo se zachytit to hlavní, totiž atmosféru předlohy. Navíc je to dobře zvládnutá filmařina s fajn herci a podkreslující hudbou i obstojnými triky. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Padnula do noty, i když bych uvítala poněkud temnější ladění. Třetí hvězdu přihazuji především za sympatickou umanutost (Gregorička je první, komu se podařilo vypustit Sandmana na filmové plátno). ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Na studentskej film o (pouhých!) čtyřiceti minutách neuvěřitelně luxusní a opojná záležitost, která si mě získala hned v prvních dvou minutách. Herecky je to super, příběh chytl za srdce a trefil se do nálady a Sandman vypadá úžasně. Prostě a jednoduše Roman Gregorička a spol. jsou neuvěřitelný frajeři a nezbývá, než doufat, že další filmy budou stejně skvělý. Velký dík časopisu Pevnost za tenhle hodně, hodně příjemnej dárek. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

40 minútový film, ktorý neviem čím chcel byť. Fantasy, dráma, horor? Naozaj netuším. Hrčka v hlavnej úlohe nevýrazný, podobne ako celkové dojmy a pointa z filmu. Aby som len nekritizoval, tak na to že ide o študentský film musím pochváliť kvalitu efektov a tiež vizuál. Ale ako celok ma Orfeva pieseň teda vôbec nezaujala a červené čísla nad 70% sú pre mňa záhadou. 2* ()

Bingos 

všechny recenze uživatele

Skrz na skrz sympatický počin, který vtahuje atmosférou a nepokulhává snad v žádné filmařské disciplíně. Jen ta stopáž je zatraceně krátká. Chci víc! ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Já bych tomu za normálních okolností asi pět nedal, spíše čtyři, ale jakožto studentský film ze slovenské produkce je to dílo nadmíru sympatické a těch pět si proto zaslouží. Nechť je vzorem i pro naše tuzemské filmařské naděje... ()

Fionor 

všechny recenze uživatele

Gaimanova Sandmana jsem měl vždy za nezfilmovatelné dílo - za něco, co by se filmaři ani neměli pokoušet uchopit. Jenže pak přišli mladí slovenští tvůrci a vyvedli mě z omylu. Ačkoliv se jedná o studentský film, velmi mile mě překvapila kamera, střih i herecké výkony. Mladí (h)umělci z pražské FAMU by se mohli (a měli) jezdit učit do Bratislavy, jak se to dělá. Juraj Hrčka mě mimochodem neuvěřitelně překvapil. Jen málokdy člověk narazí na herce, který dokáže opravdu syrově hrát pohledem a držením těla, aniž by teatrálně přehrával - Jurajovi jsem jeho Davida beze zbytku věřil. Zajímavost: Hlavním motivem filmového příběhu je sice krátký příběh ze Sandmanovské série Fear od Falling, nicméně Davidova divadelní hra si vypůjčuje děj z The Song of Orpheus. Na začátku filmu je také drobná narážka na Shakespearovy hry Sen noci svatojánské a Bouře, které mají v Sandmanovském universu zvláštní význam (Shakespeare je k jejich napsání inspirován právě Sandmanem/Morfeem). ()

adamcikv 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Bohužel předlohu vůbec neznám, ale rozhodně si ji po shlédnutí tohoto počinu seženu. Krásná, dechberoucí atmosféra, uvěřitelné herecké výkony a divadelní prostředí... :) Výborná práce, klobouk dolů. ()

Reklama

Reklama