Reklama

Reklama

Lapidárium: Příběh Masarykova kina

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1996, 15 min

Scénář:

Miloslav Kučera

Hrají:

Hana Kofránková (vypravěč), František Němec (vypravěč), Tomáš Garrigue Masaryk (a.z.), Mary Pickford (a.z.), Douglas Fairbanks (a.z.)

Obsahy(1)

Jaké se v Lánech promítaly filmy a které herce T. G. M. obdivoval. V roce 1921 předala vláda prezidentovi k užívání zámek Lány. A protože T.G.M. byl filmový fanatik, okamžitě se tam začaly promítat filmy. Na projekce mohli chodit všichni lánští zaměstnanci, dokonce i obyvatelé obce, včetně malých dětí. Na radu lékařů směl vidět jen dva filmy týdně. Občas prý toto doporučení neakceptoval. Opravdový kinosál tam nechal zařídit až prezident Husák. Ale ten filmům neholdoval a ani Václav Havel kino nevyužíval. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jak se TGM zamiloval do pohyblivých obrázků... Za pozornost stojí především několik zajímavých ukázek z (nejen) českých němých filmů. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příjemný mini dokument na opomíjené téma. Snad i proto, že všichni prezidenti po TGM kinu příliš nerozuměli. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Několik zajímavostí, které jsem o TGM nevěděl. Že měl rád kino je známé, stejně jako že se promítání zúčastňovali i zaměstnanci zámku a někdy i lidé z vesnice. Rád jezdil na koni, to také každý ví zejména z fotografií a filmu, ale že se posadil poprvé na koně ve svých 66 letech, je pro mě novinka. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama