Reklama

Reklama

Nebeští váleční hrdinové

(seriál)
  • Česko Letecká esa (více)

Obsahy(1)

Epizoda 1 (Vítězství letounu Spitfire): Seznámíte se s Georgem Beurlingem, zkušeným stíhačem, jehož jedinečné střelecké mistrovství pomohlo zachránit strategicky důležitou Maltu.

Epizoda 2 (Bitva o Británii): Uvidíte fascinující příběh o Douglasu Baderovi, jenž navzdory ztrátě obou nohou překonal překážky a stal se nejoslavovanějším hrdinou Británie.

Epizoda 3 (Totální válka): Podíváte se na kontroverzní vojenskou taktiku, která z měst učinila legitimní cíle, a seznámíte se s těmi, kdo podle ní museli postupovat.

Epizoda 4 (Černí piloti): Ustavením pilotního bojového programu pouze pro černochy pozměnil prezident Roosevelt směr americké historie.

Epizoda 5 (Letecká bitva nad Vietnamem): Uvidíte pokusy amerického letectva o porážku vietnamských letounů MiG-21 a seznámíte se s organizátorem operace BOLO, plukovníkem Robinem Oldsem.

Epizoda 6 (Hon na nacisty): Uvidíte fascinující příběh o tom, jak se Francis Gabby Gabreski, syn polských emigrantů, stal za 2. světové války nejlepším americkým letcem. (National Geographic)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Seriál nám predkladá na vzorke letcov situáciu vo vzduchu z pohľadu RAF, dostali sa do nej 1. diel poručík, George Frederick "Buzz" Beurling, kanadský pilot, 31 zostrelov, 2. diel kapitán, Douglas Robert Steuart Bader, britský stíhací pilot RAF, (v roku 1931 prišiel o obe nohy), 22 individuálnych zostrelov, 3. diel britsko, americká a kanadská osádka Lancastru v zložení pilot kpt. Frederik Manuel Miffin, technik seržant Norman Cyril Jackson, navigátor seržant Frank Lewis Higgins, strelec seržant M.H.Toft, bombometčík Norman Hugh Jonhnson, zadný strelec seržant John Harison a ich nesplnená letová norma, kedy boli zostrelený, 4. diel A taktiež sa dostali aj afroamerickí čirni piloti bojujúci v 332. stíhacej peruti RAF, 5. diel kapitán, Francis Stanley "Gabby" Gabreski (nar. Franciszek Stanisław Gabryszewski, (plukovník po vojne v Kórei), americký stíhací pilot, 28 zostrelov vo vzduchu a 3 na zemi. Do tohto výkvetu sa dostal aj pilot z Vietnamu, ktorý išiel mimo môjho záujmu. Chýbali mi tu aj piloti iných národnosti napríklad aj sovietsky pilot A.M. Maresiev, ktorý obdobne ako kapitán Bader prišiel o obe nohy a pilotoval stíhacie lietadlo. Ale seriál nech je návodom aj pre našich dokumentaristov, ako pekne by sa dali rozohrať bojové zážitky aj našich pilotov uvádzam vo vzorke (a ešte obrovská spústa našich letcov). 1. peruť RAF Karel Kuttelwascher najúspešnejší český pilot RAF (18 zostrelov), 311. čs. bombardovacia peruť kpt. Ján Veselý, 111. peruť RAF Jan Miloslav Mansfeld (10 zostrelov), Otmar Kučera (potom veliteľ 313. stíhacej perute 6 zostrelov), 122. peruť RAF stíhači Otto Smik (najúspešnejší slovenský pilot, 11 zostrelov, v roku 1944 velil 127. peruti RAF), Tomáš Kruml, František Fajtl (1942 veliteľ perute, viď komentár Jejich osud aneb Byl jsem sestřelen), 138. peruť RAF ( peruť pre zvláštne účely) 55 bojových akcii Leo Anderle (velil aj 311, peruti RAF), 303. poľská peruť RAF Josef František (17 zostrelov), 1. československé krídlo a jeho prvý veliteľ Aloiz Vašátko (8 zostrelov), 312. československá peruť RAF František Peřina (12 zostrelov), 312. československá peruť RAF zakladateľ perute Josef Stehlík (ako jediný bojoval na všetkých troch frontoch východný, západný, Británia, 10 zostrelov), 310. stíhacia peruť a potom 1. československý letecký pluk (východný front) Leopold Šrom aj Václav Cukr (8 zostrelov), 313. československá stíhacia peruť RAF jeden z veliteľov a potom veliteľ československého stíhacieho krídla Karel Mrázek (4 zostrely), Inšpektorát československého letectva vo Veľkej Británi maršal Karel Janoušek. Zámerne som u západných pilotov uvádzal aj hodnosti, ktoré dostávali po skončení vojny. Ale nikde u navigátora, strelca respektíve bombometčíka nenájdeme hodnosti armádny generálov ako to je v Čechách respektíve na Slovensku. O tom som písal v komentáru František Fajtl. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen čtvrtý díl o černošských letcích, kteří změnili myšlení nejen americké, ale celé světové armády na to, co dokáží černoši, že to není podřadná rasa co musí nutně jen loupat brambory ve vojenské kuchyni, ale dokáží ovládat stihačky a být v tom lepší jak většina letců (bělochů). ... Je zajímavé, že když dělali letci z Tuskegee doprovodné lety pro bombardéry do nacistyckých území. Tak se natolik proslavili a všichni letci bombardérů chtěli, aby je doprovázeli letadla s červeně zbarvenými ocasy, ale vůbec netušili, kdo tyto letadla řídí, ani netušili, že skupina Red Tails jsou výhradně černošští letci. A přesto patřili k těm nejlepším za druhé světové války. .... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama