Reklama

Reklama

Paganini ve víru erotických vášní

  • Itálie Paganini

Obsahy(1)

Ryze autorský počin Klause Kinskiho (scénář, režie, hlavní role, střih) vypráví svébytnou formou o vrcholu a sklonku života houslového virtuosa Niccoly Paganiniho. Plné koncertní sály, davy fanatických fanoušků a povolných fanynek a také zástupy mravokárných odpůrců, především pak ale jediný fatální vztah s pěvkyní Antoniou Bianchi (Deborah Caprioglio), jež mu povila syna Achilla (Nikolai Kinski). (J.Connor)

(více)

Recenze (9)

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný obraz, syrový, nezreslený a vystihující dobovou každodennost. Jinak děj slabší, Klaus většionu jen fidlá, mrdá, osahává syna, mrdá, fidlá, mrdá, mrdá, mrdá atd. Velcí herci mají jistě jako své vrcholné dílo sklon natočit nějaký dokonale promyšlený oduševnělý a dospělý počin, ale Klaus se rozloučil tou největší prasárnou Bravo! ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Some animals were harmed during making of this movie....Velmi zvláštní a velmi rozporuplný film. Svůj vysněný projekt Kinski prezentoval jako absolutní vrchol své kariéry a hodlal jej uvést v asi 3hodinové verzi. Měl jsem možnost vidět DC a byť by to mohlo být zajímavé, dvojnásobnou verzi bych asi shlédnout nechtěl. Kinski Paganini neustále osciluje mezi kýčem, softpornem (kolik už umělců mělo tyto sklony na chvostu kariéry), vážným uměním a zpovědí. A především ve zpovědi shledávám největší devízu filmu. Stejnou měrou jakou film vypráví příběh Paganiniho, vypráví i příběh Kinského. Záleží pak už na Vás jestli tuto zpověď přijmete bulvárně, voyeristicky či jako objekt vědeckého zkoumání, ať už z hlediska disciplín filmové historie či psychologie. Každopádně pro fanoušky KK by měl být povinností, neboť poodkrývá rouškou nejednoho mistrova tajemství. Díky obsazení v podstatě ještě velmi dětské Debory a realitou jejich bortícího se vztahu s Klausem, stejně tak jako prezentací vlastního syna Nikolaie, byl na mě film někdy možná až moc osobní. Každopádně Paganini dokáže zvolenou formou nejprve velmi zaujmout (kamerové exhibice, v podstatě žádné dialogy, (ne)svícení a samozřejmě i explicitní sexuální scény), aby zhruba po polovině ztratil tempo a vše vyvážil velmi působivým sebedestruktivním finále (a to nemyslím zdaleka jen podříznutí kozla ve slow motion jako paralelu na Niccolovo poslední sólo na terase zámečku). Jako umělecký experiment možná průměrné, jako memento velký zážitek. ()

Reklama

pabulator odpad!

všechny recenze uživatele

Paganini hraje davy šílí a já taky. Z toho jeho fidlání jsem dostával psotník, příšerná houslová kakofonie je bohužel protkána tímto šíleným paskvilem skrz na skrz. Ach bože co sem si myslel, no ovšem já sem si to vlastně pustil kvůli těm erotickým vášním,které by rajcovali možná tak lovce mamutů co mají ve zvyku ženu praštit kyjem po hlavě a odtáhnout ji do jeskyně.Příšerně přehrávající hysterické kurvy ječí tak žeby vaše libido spolehlivě zchladili na bod mrazu a nepomůže ani to ,že sou celkem pohledné když už vás jednou něco zhnusí nepomůže ani svěcená.Tak ste to měl v plánu pane Kinski na sklonku života ještě naposledy otrávit diváka? ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ono se na to dá koukat ze dvou úhlů... Jednak jako na umělecky stylizovanou mozaiku plnou snové atmosféry, rozmanitých nálad a téměř impresionistických obrazů které Klaus skládá odvážně vedle sebe na základě pocitů a intuice bez ohledu na to jestli výsledek bude obvyklý či divácky atraktivní a stravitelný. Tvoří svůj egomaniakální autoportrét skrze Paganiniho osobnost a nutno dodat, že ty paralely jsou často tak výrazné, že nelze pochybovat o tom, že pro Klause to musel být velmi osobní a nitroobnaující projekt. Je až mrazivé jak se mu díky mapování Paganiniho/svého života povedlo nahlédnout do vlastní blízké budoucnosti a vlastně zdokumentovat svou smrt........... Stejnětak jde na celý film koukat okem skeptičtějším, které stylizaci vidí spíše jako prostor pro maskování myšlenkové neucelenosti, režijní nevyzrálosti a technické průměrnosti... Já mám Klause rád a tak jsem ochoten otevřít se první variantě. Vysnil si to a přes extrémní obtížnost ( i Herzog mu to odmítl režírovat jako nezfilmovatelný projekt) se s tím popral nesmírně statečně. Zvláštní a osobitý film. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nekonečný videoklip vypadá na první pohled jako Kinského exhibice. Nezapře se inspirace artovými a novovlnnými filmy 60. a počátku 70. let. Do jisté míry vítězství formy nad obsahem. A přeci právě kvůli Kinskému má tenhle film i další přidanou hodnotu. Asi nemusel příliš pouštět svoji fantazii z uzdy, jelikož měl se slavným virtuosem dosti společného....především zájem o ženy. Kamera, tu šerosvitná, tam poetická a lyrická, jinde nepříjemně rozkývaná, z větší části však výtvarná, je doprovázená božským nástrojem, který jen několikrát na chvíli utichne. Přiznám se, že ač mám housle velmi rád, byly chvíle, kdy jsem jich měl plnou hlavu (a zuby). Mozaika příhod, snů, vzpomínek a běžných pracovních činností té doby je doplněna o hráčské kreace a vášnivou erotiku. Především pro milovníky houslí a fanoušky Kinského. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Na festivale v Cannes (1988) bol film označený ako "príliš pornografický". (ancientone)
  • Klaus Kinski v tomto filmu debutoval jako režisér. (Pumiiix)
  • Vůbec poslední film Klause Kinského. Zemřel 23.11.1991. (Conspi)

Reklama

Reklama