Reklama

Reklama

Příběh Modré planety

  • Francie Genesis (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mezi počátkem, který si nepamatujeme, a koncem, který neznáme... Strhující příběh zrození planety z dílny autorů filmů Mikrokosmos Claudea Nuridsanyho a Marie Pérénnouové. Po úspěchu filmu Mikrokosmos přicházejí, dnes již světoznámí, přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem – Příběhem Modré planety. Obrazem i slovem se zamýšlejí nad stvoření světa a člověka. Průvodcem je černošský herec Sotigui Kouyaté, pocházející z Burkina Faso, který vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otkázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi. Jak říká vypravěč v úvodu filmu: „Být živý, to znamená tvořit příběh od začátku, na který se nepamatujeme, do konce, o němž nic nevíme... Každý příběh musí nějak začít. I když počátek mého vlastního příběhu mi zmizel v mlhách. Nemohu si, tak jako nikdo, vybavit vzpomínku na vlastní narození. Zrodil jsem se v den, kdy mě matka přivedla na svět? Anebo už tehdy, kdy se rodiče milovali?" Bez dechu tak sledujeme náš vlastní příběh. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (45)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Přírodopisné filmy mám rád a na věci třeba od Davida Attenborougha nedám dopustit. Ale tohle je prostě nuda. Samozřejmě je tu pár světlých míst, jenže když se třeba objeví nějaké zajímavé zvíře, tak místo aby tvůrci řekli "joo tohle je leguán," tak tam kecá o hovně nějakej strašlivě moudrej, trapnej šaman. Aspoň, ale více oceníme ty zdařilejší dokumenty. ()

Madlene 

všechny recenze uživatele

Kdo se chce něco dozvědět, nedozví se nic (krom znovu omýlaných povídaček o prapůvodní polévce)... ani při povedených záběrech na afrického lezce, jak si staví "hnízdo" nepadne slovo (ni písmeno neukápne), takže jeden ani neví, na co vlastně kouká. Dvojčička a ještě s odřenýma ušima... a hlavně díky některým skutečně zajímavým záběrům v jinak v nicneříkajícím dokumentu. Heslo by pro všechny zvídavé mohlo být: Ať žije David Attenborough! ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť jednotvárny a hlavne neúplný dokument o genéze našej planéty. Pomocou zaujímavého výkladu rozprávača sú divákom ukazované pohľady na život (súčasných) zvierat, znázorňujúce vývoj našej Zeme. Nepokladám sa za znalca vývoja od prapočiatku, ale spomenúť dinosaury, striedanie ľadových dôb a podobné veci by nebolo podľa mňa vôbec odveci. Záber na akúsi obojživelnú rybu ako vylezie z mora na súš s komentárom: „ .. a tak vznikol život na súši.“, nemá pre mňa až takú uspokojujúcu hodnotu. Prečo potom nespomenuli ako vznikol život vo vzduchu a podobné maličkosti. Bez absolútneho zamerania na človeka s nepodstatnými, inokedy zas zaujímavými faktami o živote pár vytipovaných druhov, nemôžem to nazvať inak ako neúplné a pomerne odfláknuté. A pritom potenciál a skúsenosti boli obrovské. 55%. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Záběry zvířat jsou velmi povedené, bohužel jako u mnoha podobných filmů to dost kazí děsivý blábolivý komentář, a zde i spousta záběrů s jakýmsi černochem, které jsou zde evidentně pouze proto, aby film natáhli na celovečerní délku. Trochu vycpávkově působí i záběry krajiny (byť jich velká část vznikla na Islandu:). Kdyby se tvůrci nesnažili honem honem uvést film do kin a natočili víc záběrů zvířat, bylo by to i klidně za pět. Chodící ryba rulez! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mno nevim, mně se tenhle dokument velmi líbil. Způsob jak autor chce zapůsobit na lidi tím, že je zde jeden vypravěč, který tak ňák zhruba vypráví a vypráví a mezitím se tam zobrazují velice pěkně nafilmované záběry přírody a semtam se objeví nějaké to satirické zakodrcání na mě velmi zapůsobilo. Ač ne po stránce filmové ale spíše abstraktní. Autor nechává diváka sledovat sled filmových sekvencí, které mají spolu pramálo společného, ale spolu s vypravěčem to dává dohromady něco co funguje. Alespoň na mě to fungovalo. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama