Reklama

Reklama

Birth of the Living Dead

  • USA Year of the Living Dead

Recenze (3)

Matty 

všechny recenze uživatele

Malinko ambicióznější making of, rekapitulující s nadhledem, kterak parta amatérů natočila na farmě za Pittsburghem jeden z prvních vědomě sociálně-kritických hororů. Mluvící hlavy, záběry z hotového filmu a zpravodajské záběry doplňují namísto zákulisních fotek a videí komiksově stylizované animace, posilující guerillový charakter tehdejší produkce. Větší část dokumentu zabírá shot-by-shot rozbor filmu, zejména ze sociologických pozic. Nadhodnocen je význam rasového aspektu zápletky, zvlášť s ohledem na vícekrát zmíněnou skutečnost, že scénář původně s černošským hercem v hlavní roli nepočítal. Pár větami je na druhou stranu odbyt syrový styl filmu, jehož čerpání z dokumentární estetiky bylo jedním z určujících rysů tvorby nastupující generace režisérských rebelů. Odkaz Noci živých mrtvých pak tvůrci nesmyslně spatřují snad ve všech áčkových amerických filmech 70. let, opomíjeje přitom zásadnější vliv na různé hororové tituly nejen z USA, ale také ze Španělska nebo Itálie. Pro dostatečně kritického diváka, který bezezbytku nepřejme zavádějící nadšeneckou perspektivu (mimostudiové filmy s výraznými černošskými postavami rozhodně vznikaly již dříve, viz např. Stíny), může jít přes uvedené výhrady o uspokojivé zmapování jednoho fenoménu. Doufejme, že půjde zároveň o zmapování poslední, neboť zásadních filmů, které by si zasloužily stejně důslednou mediální autopsii, vzniklo v USA na konci 60. let mnohem více. 70% ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Už je to pomerne únavné stále sa vraciať k nespochybniteľnej legende. Využiť celkom funkčné prvky , ako súčast pohľadnice zo záhobria, to neplatí. Par dodatkov k rasizmu, pripomienka "tejdoby" prelomových snímkov, reakcie renomovaných médií, v tej dobe obávanej teen-reakcie...Má to ale oukej audio výzbroj a Džordži sa tiež dobre počúva.Celkovo však uhladený dojem z celého spracovania pri hodnotení prevláda. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Áno, Night of the Living Dead je nespochybniteľný kult, ale to už pár desiatok rokov všetci vieme, takže nám to skutočne nemusí pripomínať toľko dokumentov. Birth of the Living Dead je tak len ďalším z rady, ktorý rekapituluje vznik zombie fenoménu. Popravde, už to unavuje, keďže neprináša nič nové, žiadnu prekvapivú informáciu, ale to po tých rokoch už ani nemôže. Opäť to celé drží nad vodou hlavne odľahčené rozprávanie Georga Romera, ktorý sa nehrá na geniálneho režiséra, ale bez problémov prizná, že do filmu nedal žiadnu skrytú sociálnu kritiku (podsúvanie hlavne postavy černocha ako búranie akýchsi konvencií v tej dobe), ani zámerne nevytváral žiadne pravidlá pre zombie žáner, dokonca sa nebojí povedať, že niektoré zábery sú vyslovene shitty a amatérske. Ale aj to všetko sme od neho už počuli, napríklad v nedávnom Doc of the Dead. Ono tak v Birth of the Living Dead nie je veľmi o čo stáť. Je to len obyčajná zbierka záberov z kultového filmu a záberov na rozprávacie hlavy ktoré reprezentuje pár erudovaných kritikov, ktorí vo filme hľadajú to čo evidentne nezamýšľal ani samotný tvorca. Kto o Night of the Living Dead nič nevie tomu sa to asi bude javiť prínosnejšie, ale na druhej strane pochybujem, že by sa o Birth of the Living Dead mal dôvod zaujímať. Ja už som po tých zombie dokumentoch, s ktorými sa v poslednom čase roztrhlo vrece (a to píšem ako veľký zombie fan) natoľko otupený, že nemám dôvod tomu dať vyššie hodnotenie. Nič mi tých 85 minút nedalo. ()

Reklama

Reklama