Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vďaka nemu sa urýchlil vstup Poľska do NATO. A teraz majú tam základne za základňou. Oni si myslia, že je to dobré, takže ich vec. Hodnotím film. A ten je dobrou špionážnou drámou, hoci opäť nepochopiteľne sa tu dávajú obsahy, ktoré popisujú celý film až do konca. Až po pointu. Inak musím ešte pochváliť herecké výkony. Hlavne Dimitri Bilov má neskutočný temný pohľad. Celkovo veľmi kvalitná poľská tvorba, ktorej sa darí stále viac. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené zpracování temných dějin Polska, které se i lehce otírá o osudy Československa. Po filmové stránce tomu nelze co vytknout. Herci výborní, režie i scénář taktéž. Navíc se povedlo i hudební podkreslení a skvělá kamera. Se samotným příběhem, tedy tím skutečným, srozuměn nejsem, ale předpokládám, že film si vše lehce přibarvil k obrazu svému. Ale proč vlastně ne, pokud se držet historických pilířů. Každopádně jeden z top Evropských filmů, které jsem za poslední dobu viděl a možná nejlepší Polský. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Filmy natočené v roce 2014,které nejsou ve společnosti tak známé, mě čím dál tím více překvapují. Nejdříve Wyrmwood, poté Joe Doe Vigilante a teď Jack Strong. Film je natočen našimi severními sousedy,a to Poláky. Příběh se odehrává zejména v 70. a 80.letech. Atmosféra je strhující a hodně mě nadchnula .Sice zde nejsou známé tváře, ale i tak se zde vyskytl americký herec Patrick Wilson, který zde zahrál amerického agenta. Hlavní hrdina byl výborně ztvárněn Marcinem Dobrocinskim, který by se v nějakém větším filmu určitě ujal. Normálně bych filmu dal 4 hvězdy, ale za skvělou práci, kterou předvedli sporadičtí filmoví tvůrci Poláci, dávám filmu pět. Hodnocení:90% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Asi už mi z teho začíná jebat , páč tohle je další film z Polska :o). Poslední dobou už těch filmů fakt moc ke stažení, natož pak v kinech není, tak sem se vrhnul na naše severní sousedy. A jako stále mě přesvědčujou o tom, že sou to kluci šikovný. Teda aspoň co se filmařiny týče. Tohle je parádní napínák z dob studený války, což je málokrát zfilmovaný téma. ANi nevím, kdy mi přišel nějakej ČR film takle napínavej, snad jen "Ve stínu", ale to je jen vyjímka, která bohužel potvrzuje pravidlo, že nám to točení tolik nende. Njn, tak co se dá dělat, zas lepší než poslouchat polskou muziku :o) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že když už se do širší distribuce u nás dostane nějaký polský mainstream, je to podbízivě natočené Komasovo Město 44, a ne třeba právě tahle precizní žánrovka W. Pasikowského, jehož Psi pro mě počátkem 90.let znamenaly na obrazovce ČT naprosté zjevení. Později jsem si režisérovu filmografii komplet sehnal z Polska na DVD a nyní jsem rád, že s Dozvuky a Jackem Strongem pořád kope tu nejvyšší filmařskou ligu. Jo, Poláci holt mají Pasikowského a Kuklinského, my akorát Jákla a Kulínského. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ryszard Kukliński (Marcin Dorociński) upozorňuje policajtov, ktorí prišli oznámiť nehodu jeho syna, že ako dôstojník armády môže byť odvedený iba vojenskou políciou. Vojenská polícia však v poľskej armáde v tej dobe neexistovala. (tiradentes)
  • Skutečný Ryszard Kukliński zemřel v roce 2004. Je pohřben na čestném místě na varšavském hřbitově Powazki. (morgos)
  • Film sa natáčal v Legnici, Varšave, Gdaňsku, Moskve a Washingtone. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama