Reklama

Reklama

Parta Analog

  • USA Analogs, The (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Deset televizních matadorů, kteří v 50. letech začínali v tehdejší Československé televizi, se vrací, aby spolu ještě jednou připravili televizní vysílání. Zábavná i dramatická dokureality o desítce někdejších televizních matadorů, scházejících se po letech s odhodláním ještě jednou připravit a živě odvysílat zábavný komponovaný program. Legendy televizní zábavy a publicistiky, jako scenárista Gustav Oplustil, hlasatelky Heda Čechová a Jarmila Šusterová, zpravodajská redaktorka Kamila Moučková, kameraman Jiří Lebeda a další, spojili na bezmála dva týdny síly, oprášili své profese, a vrátili se do prostor Kavčích hor ukázat, že na to ještě mají.
Dokument je vyprávěn klasickým stylem „filmu o filmu". Kromě mnohdy vypjatých okamžiků, nastávajících při spolupráci velmi rozdílných individualit, tak dokument přibližuje i jak se podobné pořady připravovaly za éry počátků vysílání Československé televize. Zachycuje vztah starší generace k televiznímu médiu a je tak vlastně netradiční oslavou práce v televizi jako takové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (14)

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Netradiční dokumentární experiment, kde se parta bývalých TV profesionálů (nyní již v důchodu) snaží vytvořit živé vysílání tak, jak se to tehdy dělalo. Přijde mi to jako zajímavý vhled do této TV branže - zadání úkolu všechny ihned rozproudí a rychle se začínají projevovat sklony jednotlivých profesí. Někteří zde píší, že tento projekt seniory svým nastavením zbytečně donutil k hádkám. Já si naopak myslím, že experimentem se přirozeně odhaluje styl práce, jakým se zkrátka u filmu/TV točí, a že vás to prostředí tak pohltí, že i v 80 letech se ve vás znovu probudí direktivnost režiséra či výmluvnost hlasatelky. Neustále přítomné pnutí a naprostá serióznost, kdy při přenosu nejde o přátelství, ale o výsledek, je všeříkající. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Zábavné balancování na hranici korektnosti a upřímné poctě vitálnímu stáří - a samozřejmě instituci samotné. Martin Dušek mezi úskalími opět zdárně prokličkoval a i když se musel vypořádat s řadou nedpředvídatelných okamžiků a ne všechno vyšlo, jak si představoval, vznikla výborná alternativa protivným vzpomínkovým pořadům. Ještě štěstí, že Kamila Moučková s Hedou Čechovou probudily svou starou averzi a přinesly ústřední konflikt, jenž dodal snímku dynamickou osu. Když se pak začne jet naostro živé vysílání, režii převezme náhoda a drobné katastrofy, díky nimž pořad získá gradaci a vrcholí jako tragikomický střet ideálu s neúprosnou realitou. ()

Reklama

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Bohužel se hodně liším od ostatních hodnotitelů. Tenhle formát práce se starými televizními matadory mi zkrátka vůbec nesedl. Režisér nadnesl hostům svou představu a pak je nechal se v tom plácat. Bylo nad slunce jasné, že se s tím starouškové nevyrovnají dobře. Hlavně ovšem díky jejich stáří a ne bývalým schopnostem. Celý projekt tak vyznívá docela trapně a to včetně režiséra. Bylo mi těch bývalých profesionálů velice líto. Dostali naději, byli rádi, že je o ně zájem, ale režisérův cíl jim zůstal utajen. Zřejmě ani on doposud neví, co vlastně chtěl. A navíc by si měl dopředu aspoň nastudovat fakta o TV a svých hostech. Lepší by bylo setkání starých pracovníků – profesionálů a ne je stresovat lhaním, že půjde o živé vysílání. Takhle mezi nimi docházelo ke zbytečným konfliktům, ikdyž animozita Čechové a Moučkové je zřejmě trvalá. Reportáž s Nečasem (tehdy už nebyl „panem premiérem“) byla nejen trapná ale i politicky naivní. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Asi nejpohodovější dokument letošního jihlavského festivalu. Půlnoční projekce, dobré víno a poslední štace Expendables veřejnoprávního média. Po promítání někdo z publika režisérovi vytknul zesměšňování starých lidí. Blbost, kdo má, či měl, prarodiče v podobném věku, ví, že senilita v kombinaci s ješitností je smrtelná, přičemž do vyhrocených situací nejsou staříci ani jednou natlačeni, nýbrž všechny zábavné situace vyplývají z toho, že technika i rychlost šíření informací jsou za 40 let už úplně jinde. Laskavější už to být nemohlo. 4 a ½. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dušek přišel, posadil se, předvedl, že je duchem jinde a sublimoval. Zatím se bývalí televizáci několikrát pohádali, místo mariáše si zahráli hru, kdo má více nemocí a Čechová s Moučkovou se popraly o titul Nejnafoukanější blbka, která nejčastěji poradí Zemi, jak správně obíhat kolem Slunce. Takhle tedy ne. ()

Galerie (9)

Související novinky

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

15.06.2014

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Bára Kopecká za film DK o kontroverzním a uznávaném architektovi Davidu Kopeckém. Film je podle poroty hluboce autorskou výpovědí… (více)

Reklama

Reklama