Reklama

Reklama

Návrat Agnieszky H.

  • Polsko Powrót Agnieszki H. (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Polská režisérka Agnieszka Hollandová (*1948) byla nominována na Oscara, točila s herci jako je Meryl Streepová nebo Leonardo DiCaprio. Svojí profesní dráhu začala studiem režie na pražské FAMU. Když se v roce 2012 do Čech pracovně vrátila, aby natočila mimořádně silný a úspěšný seriál Hořící keř, svolila k natočení dokumentu, ve kterém na svá studia v Česku vzpomíná. A nejen na studia, protože v Čechách našla svůj druhý domov a často se sem vrací. (Artcam Films)

(více)

Recenze (9)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

O režisérce jsem toho před zhlédnutím dokumentu věděl minimum. A po zkouknutí se cítím dost obohacený, i když jde samozřejmě jen o 1 kapitolu tvůrkyně. A krom informační hodnoty kvituju i humorné scény, hlavně neustálé dobírání si letitého spolupracovníka-kameramana mě moc bavilo. Za mě to budou silné 4*. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V podstatě nevím, do jaké míry hodnotím práci dokumentaristů. V tomto případě prostě všechno válcuje osobnost Agnieszky H., která je výbornou vypravěčkou, nebere se moc vážně, má smysl pro humor a divák se od ní dozví ledacos zajímavého nejen z doby, kdy v Praze studovala. Ta hodina a čtvrt v její společnosti utekla jako voda. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film vypovídá o životě Agnieszki Holland v době, kdy pobývala v Československu, tedy v době studií a okupace. A právě o této okupaci a jak ovlivnila její život a život jí blízkých osob je film hlavně. Přibližuje i povahu samotné A. a to jak ji viděli ostatní, a občas je dokument proložen záběry z filmů, které natočila tehdy a teď - Hořící keř. Spíše jsem čekala, že Návrat Agnieszky h. bude více vypovídat o celém jejím životě a tvorbě, nejen v tehdejším Česku. Ale tak snímek asi ani nebyl zamýšlen. I tak hezky vypráví o úseku života neobyčejné ženy. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument režisérky Krystyny Krauze o ikoně polského filmu. Myslel jsem, že dokument bude mapovat celou její kariéru, ale zdůrazněna byla hlavně její studentská léta na FAMU v Praze, rok 1968 a současné vzpomínky její a jejich přátel a spolužáků na Prahu, kam se velice ráda stále vrací. Natočila zde i závažný film "Hořící keř" o Janu Palachovi, když je dost s podivem, že o tuto látku se už dávno "neprali" tvůrci a producenti čeští. Z tohoto dokumentu jasně vyplývá jak velkou osobností Agnieszka je, její smysl pro humor a nesporné filmařské kvality, které se projevily v Polsku, u nás i ve světě. Krystyna Krauze její "pražské pobyty" ukazuje zajímavou, realistickou i úsměvnou formou, i když doba roku 1968 a poté nebyla zdaleka procházkou růžovým sadem. Dokument je velice poučný a vypovídá o osobnosti Agnieszky Holland velice poutavou a lidskou formou. Pro režisérku Krauze to byla určitě "skvělá generálka" pro pozdější vynikající dokument "Bratříček Karel", o kterém platí to samé v bleděmodrém jak už jsem psal výše o "Hořícím keři". ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Skvělý vhled do událostí 68 roku očima polských studentů FAMU, vyprávějící své autentické zážitky viděné očima velmi blízkých sousedů, kteří zjistí že můžou být považovány i za zrádce a nakonec z té deziluze přijdou i o svůj polský patriotismus. Nastavá zde podobný efekt jako u Gottlandu, Čech se může podívat na svou zemi a klíčové okamžiky z naprosto jiného úhlu, bez klišé a zavedeného sentimentu, ale o to víc autentičtěji. Děkuji za takový film. ()

Lonelybiker 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na Agnieszku Holland, která byla u všech podstatných událostí v Praze mezi lety 68-71 jako student, angažovala se v politice a nebála se režimu. Také díky tomu mohla s velkým přehledem natočit Hořící keř a hrát ve filmech z vězeňského prostředí. V dokumentu se nebojí mluvit o všem, co se jí zrovna honí hlavou při návštěvách známých míst v Praze, kam se po letech vrátila. ()

Reklama

Reklama