Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (více)
Trailer
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 80 min

Obsahy(1)

Příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Velké Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami  filmu jsou věrozvěsti Konstantin (později známý jako Cyril) a jeho bratr Metoděj, kteří byli prohlášeni za svaté a jsou označováni jako Apoštolové Slovanů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Martyska 

všechny recenze uživatele

Na koprodukciu celkom dobré spracovanie. Treba ale podotknúť, že sa na ňom podielali aj Slováci a na slovenské filmové (skromné) pomery by toto bol výborný film, keby nie menších zádrheľov: 1) Zo začiatku to vyzeralo sľubne. Život Cyrila a Metoda rozprávaný Metodom sa v polovici filmu náhle zvrtne a už to nepokračuje tým smerom, akým sa to zo začiatku uberalo. Cyril zomiera a druhá polovica je o tom, ako sa Frankovia snažia, aby sa Biblia nehlásala v slovienčine. To tu podľa mňa nemá čo robiť, keďže je to film o Cyrilovi a Metodovi. 2) Kostýmy. Nechce sa mi veriť, žeby po toľkých rokoch boli stále čisté. Neviem, či už vtedy existoval Perwoll, to je jedna vec a neviem ani, či sa Solúnski bratia holia každý rok, lebo aj po desaťročí vyzerali rovnako. To je, myslím si všetko, čo by som vytkla. Musím ale pochváliť dialógy a herecké výkony. Nevidí sa často, že by nejaký slovenský herec podal niečo lepšie než v Búrlivom víne. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, aneb kterak se lež na Moravu dostala. Film podobného typu, který by pocházel z českých luhů a hájů jsem dosud neviděl, nebo jsem na něj zapomněl, takže jsem se rozhodl rozšířit si obzory. Na rovinu se přiznám, že to byla chyba. Národ ateistů se rozhodl udělat film o víře. Ono to ani dobře dopadnout nemohl. Když jsem zahlédl spousty tváří, které jsem spíše zvyklý tu a tam zahlédnout v doktorském mundúru v obleku knížat, tak to není pohled příliš hezký. On by to tedy nebyl pohled hezký, ať by si zvolili oblečení libovolné, neboť to nejsou herci příliš šikovní, dle mého úsudku. Příběh mě absolutně nezajímal, takže jsem jeho druhé polovině nevěnoval ani trošičku ze své pozornosti. Velmi jsem se nudil. Jestli tohle má být vážně best of ze stejnojmenného seriálu, tak to potěš pánbůh. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Velká nuda. Podivně "usekané". Absence nějakého zajímavějšího příběhu. Všichni mluví jedním jazykem, ať je to Němec, Slovan či Řek - troška titulků by rozhodně neuškodila. Pustit to školákům na DVD v rámci hodiny dějepisu - pro tento účel celkem vhodné, ale filmařsky je to špatný film - od režie, kamery, střihu po nudný scénář. ()

biergof odpad!

všechny recenze uživatele

Veledílo vás uvítá hudbou, kterou si někdo uplácal za 10minut ve frujtilopu (v titulcích se dozvíme, že na to byli DVA!!! a ani jeden neslyšel o reálných plug-in nástrojích), k tomu zarudlé pozadí odfláklé powerpointu a už to jede půl vteřinové záběry na město, přehrávající, nepřirození neherci vypínám a máme tu další CZ sra*ku, zkaženou náladu a jak v České politice tak v Českém filmu jsou hovada, co tam nemaj co dělat! Talent Eva a Vašek style, odpad, nesměšně smutné, 50let Československé snahy pro kvalitní film v hajzlu pro tohodle chcípáka a jemu podobné! du na cígo ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Dovolím si povedať, že to bola až hanebná nuda a že takto nudne naše dôležité dejiny koncom 9. storočia nevyzerali. Hlavne to, ako tieto čiernobiele postavy rozprávajú, ich smrtelne vážne sa tváriace a pritom tak nezáživné (možno len s výnimkou Milana Bahúla) naučené dialógy a monológy v tejto nulovej atmosfére, no kto si toto pozrie až do konca - zopár duchovných a možno aj pár učiteľov? Inak táto história je tak "prostá": Keď sa Svätá cirkev v tejto dobe rozťahovala za získaním stále väčšieho množstva pravidelných "darcov", jej veľvyslanci Cyril a Metod na tomto území zistili, že tu žijú pohania, ktorí majú svojich vlastných Bohov (Perún, Svarog, Chor, Veles, Dažbog ....) a že toto stádo baranov nebude ľahké pokresťančiť, ani ich donútiť čítať bibliu, lebo úradnému jazyku (latinčine) nerozumejú a vlastné písmo ešte stále nemajú. Aby bol každý spokojný, najistejšia metóda ako nám vymeniť Bohov (aj prostredníctvom biblie) bola dať nám písmo. A PRETO nám dali písmo. Za to im samozrejme ďakujeme a uctime si ich nabudúce krajším a zrozumitelnejším filmom. 30% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Posledních pět dnů měsíce února a první tři březnové dny měli tvůrci filmu vyhrazeny pro natáčení scén v místech, kudy kráčely dějiny Velké Moravy, a to v Archeoskanzenu Modrá a v jejím velehradském extravilánu. (cezero)
  • Konstatinova obhajoba v Benátkách se skládá ze tří částí - veršů z Bible. První zní: "Protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé," který pochází z evangelia Matouš, 5. kapitoly, verše 45. Dále: „Jděte do celého světa a kažte evangelium všemu stvoření," jež má původ v evangeliu Marek, 16. kapitole, verši 14. Poslední verš: "Ve shromáždění však – abych poučil i druhé – raději řeknu pět slov srozumitelně než tisíce slov ve vytržení," má svůj původ v 1. listě Korintským, 14. kapitole, verši 19. Ve filmu se pak vyskytuje více jak 12 biblických veršů. (Kuny27)
  • Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na území dnešní Moravy. (Terva)

Reklama

Reklama