Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Reginy Rázlové (S09E10)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Výpověď známé herečky o tom, jak se z činohry Národního divadla přes kariéru podnikatelky dostala až do vězeňské samotky. Regina Rázlová, úspěšná divadelní i filmová herečka, bývalá členka činohry Národního divadla a pedagožka pražské DAMU, dcera někdejšího předsedy vlády ČSR Stanislava Rázla. Zažila nejprve raketový vzestup v herecké kariéře, pak strmý a dlouhý životní pád.
Byla považovaná za jednu z nejvýraznějších, nejkrásnějších a nejslavnějších českých hereček. Při dávce jejího talentu je těžké posoudit, do jaké míry závisel její úspěch na postavení otce, vlivného komunisty. To, že byla dcerou komunistického prominenta, bylo zřejmě jedním z důvodů, proč byla v roce 1992 propuštěna z Národního divadla.
Jako herečka nemohla získat práci, živila se příležitostně, například prodávala chlebíčky v bistru. Posléze však uvítala, že jí otec nabídl možnost vstoupit do nově vznikající obchodní společnosti, zaměřené na vývoz českého skla. Mohla svým kolegům dokázat, že se bez divadla obejde a dokáže se uplatnit i vydělat peníze v jiném oboru. Tato kariéra jí však štěstí nepřinesla, naopak: v kauze Skloexport byla obžalovaná za vytunelování velké sklářské firmy. Strávila jedenáct měsíců ve vězeňské samotce a vrátila se odsud s podlomeným zdravím. Byla jí diagnostikována roztroušená skleróza.
Nikdy se k vině nepřiznala, nikdy ji neodsoudili, ale ani nepadl verdikt, že je nevinná. Její případ – stejně jako u řady kauz 90. let – ukončila amnestie, čímž se proces Skloexport definitivně uzavřel a Regina si vydechla.
Její cesta nekončí, i když trpí velmi vážnými nemocemi, překonala pobyt ve vězení, útoky bulváru a psychiatrickou léčbu. Žije sama v rodné vile svého otce a její život možná spěje do pozitivního životního období. Regina Rázlová má možnost věnovat se svým dětem a vnukům a dostala znovu příležitost hrát. Snad i proto se rozhodla promluvit o své třinácté komnatě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (6)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdysi hojně obsazovaná herečka, kterou mnozí mají spojenou s érou socialismu, se po roce 1989 postupně vytratila z diváckého povědomí a zapsala se do něj nelichotivě jako trestně stíhaná žena, co poznala vězeňskou celu zevnitř. Údajné podvodné machinace, které vedly k vytunelování sklářské firmy, kterou měla pod palcem, ji přivedly na samotné dno. Režiséři si na ní už nevzpomněli a "přízně" se jí dostalo už jen na stránkách bulváru, které vydatně plnila její skandální kauza. Její trestní stíhání definitivně zastavila až prezidentská amnestie udělená v roce 2013. Regina Rázlová ve své osobní zpovědi vypráví o jedenácti měsíčním pobytu ve vyšetřovací vazbě, o zpřetrhaných rodinných poutech, kontroverzním otci, nepovedených vztazích a znovu nabité svobodě. Koncept "třináctých komnat" dlouhodobě stagnuje a vždycky tak nějak slibuje víc než nakonec dostojí. Tentokrát však byl k vidění jeden z těch lepších dílů. Problém jsem měl se samotnou hříšnicí. Byla dost nesympatická a určitě ne úplně bez viny. Pomyslným kamenem nehodila. Takže jsem ji po skončení pořadu soukromě přejmenoval na Reginu Grázlovou.To jí celkem sedne dokonale. 60% ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

moc zaujímavý dokument, "či ste na dne či na vas pada zlatý prach nakoniec je to vždy jedno". Akurát rozmýšľam, či to Rázlova v tom Skloexporte odkukala od mladého Franca zo seriálu Vyprávěj, alebo scenárista seriálu od Rázlovej :) ale veď kto nevidel, nech si kukne, :) . ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama