Reklama

Reklama

Ztracený kostlivec z jeskyně rozkladu

(festivalový název)
  • USA The Lost Skeleton of Cadavra
Trailer

Obsahy(1)

Padesátá léta byla stejně báječná doba. Mimozemšťané ještě navštěvovali Zemi v létajících talířích zavěšených na drátkách, nosili gumové ještěří kostýmy a od jejich světovládných plánů je zvládlo odradit poznání toho pravého amerického způsobu života. Divadelní dramatik a filmový režisér Larry Blamire této půvabné epoše zasvětil většinu své tvorby. K odkazu takových mistrů fušerských mimozemských útoků, jako byli Ed Wood a Roger Corman, se přihlásil už ve své divadelní hře Bride of the Mutant's Tomb (Nevěsta mutantova hrobu), ovšem tu pravou poctu jim složil až ve svých filmech Ztracený kostlivec z Jeskyně rozkladu, Trail of the Screaming Forehead (Stopa křičících čel, 2007) nebo Dark and Stormy Night (Za temné a bouřlivé noci, 2009). Blamire je především mistr absurdní přeplácanosti. Po spadlém meteoru obsahujícím vzácný prvek atmosférium se pídí nejen mladý a zapálený vědec, ale také skupina mimozemšťanů ztroskotavších na naší planetě a konečně i ztracený kostlivec z Jeskyně rozkladu, jenž se chce vrátit mezi živé. Snímek se pase nejen na groteskních situacích, ale především na rozkošně překombinovaných dialozích využívajících dokonale umělý jazyk padesátkových sci-fi filmů. Pokorná pocta patrně nejvíc zahanbujícímu desetiletí historie fantastického žánru je samozřejmě prezentovaná ve speciálním formátu skeletorama (tedy natočená na laciný digitál a posléze převedená do černobílého obrazu) a vytvořená v podobných podmínkách, v jakých Wood a Corman dávali dohromady své klasické tituly (takže kompletně napsaná za pět dní a natočená za deset). (Festival otrlého diváka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Lima 

všechny recenze uživatele

Film od fanoušků do sci-fi béček Holywoodu 50.let pro stejně postižené fandy (mezi které se počítám i já), veskrze ultra low-budget (rozpočet neskutečných 40 tisíc dolarů) nadšenecká záležitost, kterou zabíjí k vzhledem k jednoduchosti scenáře především předlouhá 90-ti minutová stopáž (většina žánrově spřízněných filmů z 50.let si vystačily v pohodě s cca jednou hodinou čistého času). Ke konci už to bylo fakt úmorné. Zkrátit tak o půl hodiny, vyhodit slovní vatu a několik zbytečných scén, šlo by o chutný žánrový pamlsek, u kterého by nebyla na škodu i do očí bijící obrazová strohost. Horší triky (samozřejmě zcela záměrně) nikde jinde neuvidíte a hlavní záporák - kostlivec zřejmě vypůjčený někde ze školy od nějakého učitele biologie - pobavil, zejména jeho kašírované rvačky, kdy herec kostlivce drží a cloumá s ním, předstíraje zápas (stejně jako při pověstném souboji s chobotnicí v Ed Woodově Bride of the Monster). Hlavní lákadlo - monstrum vyobrazené na plakátě - mělo trestuhodně malý prostor, ale ty jeho tenisky byly prďácký :o) ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se nehraje, ale jen se pronášejí jednotlivé repliky, a to stejným tónem hlasu i výrazem ve tváři.. Dialogy posouvají děj asi jako severokorejský režim demokracii … Úchvatné sci-fi propriety a triky ohromují v každém záběru a svou mimózností si film dokáže udržet divákovu pozornost, např. takový výstup mimozemšťanů po schodech, scéna při večeři, „sexy“ taneček té „kočky“ a samotný mutant… Ještě musím zmínit hlášku „Amish terrarium” “Do not they live in an open space like us…” I přes svou 90-ti minutovou stopáž se táhne jen na pár místech… jako pocta žánru a parodie však funguje více než dobře… A nemohu se zbavit pocitu, že jsem viděl instruktážní film o druzích smíchu a jeho nacvičování před kamerou… ()

Reklama

Giskard 

všechny recenze uživatele

Objektivně ten film samozřejmě nemá na těch pět hvězdiček co mu dávám. Ale já jsem se u něj královsky bavil a celé jeho zpracování a brilantně zvládnuté herecké ne-výkony mi přivodily devadesát minut velmi veselé nálady. Viděl jsem už hodně béček z padesátých i pozdějších let a tohle je pro ně opravdu zručně natočená pocta. Za všechny ty hlášky, mimozemšťany polopaticky vysvětlující že jsou z jiné planety a za kostlivce s jediným upřeným výrazem musím dát plný počet. ()

vlhkej 

všechny recenze uživatele

Na 5 hviezdiciek to nema, ale je to slusna sialenost, americke filmy z polovice minuleho storocia mam velmi rad, vidiet v jeden den naozaj z 50. rokov a potom dalsi, ktory je akoby z rokov 50. je skvela vec. Na druhu stranu to neni pre kazdeho, predsa len je to jemna uchylarna. Film ma aj nejake drobne chybicky, obcas straca spad, ale Cadavrove hlasky stoja za vsetky drobne, hlavne "I sleep now!" je podla mna nesmrtelna. Kazdemu jemne narusenemu jedincovi jedine odporucam. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Být to prostříhané tak o dvacet minut, čímž by se to vyhnulo některým hodně hluchým místům, jednalo by se o takřka dokonalý počin. A to upozorňuji, že nejsu nějaký fanatický milovník béčkového sci-fi (ikdyž takový Giant Claw je fakt úlet). Tento film si imho užije každý, kdo se umí trochu u filmu odvázat a rád zkoukne poněkud netradiční formu. Ještě třeba zmínit hodně stylovou, téměř neustále hrající hudbu. Některé scény (jmenujme za všechny první setkání mimozemšťanů a doktora s ženou) jsou proste legen....wait for it...dary ! ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama