Eden

Drama / Romantický

Itálie / Izrael / Francie, 2001, 91 min

Amos Gitai

• Houdini

Zlatý Lev - výběr(27.1.2006)

• JFL

Z hlediska dobového kontextu ideologicky odporný a co do vyprávění nehorázně otravný budovatelský blábol nepokrytě oslavující židovské průkopníky, kteří ve 30. a 40. letech připravovali izraelský stát, vyznívá jako důmyslně podvratný antisemitský projekt. Po vytrpění této směšně toporné a sebestředné emo masáže by totiž své přesvědčení změnil i Oskar Schindler. K filmu by se měla přikládat flaška alkoholu a následující drinking game: 1panák - dvě postavy se baví, ale nekoukají se na sebe, aby mohly být obě z anfasu v jednom záběru; 1 panák – někdo odříkává projev či cituje knihu; 1 panák – Arabové zobrazení jako exotičtí primitivové; dožahnout flašku – podesáté zazní stejná skladba Gustava Mahlera. Ne že by díky hraní byl film jakkoli podnětnější, ale aspoň by diváci po půl hodině byli našrot a zbytek stopáže tak mohli přečkat v alkoholovém komatu. Knižní předloha Arthura Millera může mít své kvality, ale film je otřesným příkladem nepovedené adaptace, kde se v dialozích ukazuje propastnost mezi literárním textem a živou řečí.(2.3.2011)

• Aelita

Vůle k národu ... Je podivující, jak se míněné a prohlašované odlišuje od skutečného. Historie může položit otázku, zda jsou oběti pogromů a holocaustu dostatečnou cenou za zemi, kterou odebrali jinému národu, aby vznikl nový stát, a také ukázat, jak se vlny násilí přelévají z jednoho národa na jiný jako v dětské hře "Pošli to dál". Osidlování a přisvojení palestinského území Židy mělo své příčiny a probíhalo plíživě - ve třech hlavních vlnách počínaje rokem 1881: http://cs.wikipedia.org/wiki/Alija. Podobné se v historii lidstva dělo mnohokrát. Proč se svět tolik zajímá zrovna o tento stát a o tento národ? Vyvolenost Bohem je pochybné štěstí i pochybná sláva. ___ Film natočil nějaký flegmatický divadelní režisér a (nejen proto) je lepší se tomuto filmu dalekým obloukem vyhnout. Mnohem víc zážitků a informací poskytne čtení Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDidovsk%C3%A1_brig%C3%A1da / http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDid%C3%A9.(6.11.2011)

• iz67

JFL komentář velice trefný. Ještě bych dodal, že při kouření hlavní hrdinky čekej erotickou scénu nebo alespoň erotické téma. Špatné; dlouhé i při rychlosti 2x (kterou jsem zařadil po půli); blábol; plné hluchých míst a plné zpráv, které mě ani nezajímaly.(12.1.2012)