Reklama

Reklama

Zkurvená generace

  • USA The Doom Generation (více)
Trailer

Dva problémoví teenageři se náhodou seznámí s tajemným, drsným tulákem. Trojice mladých lidí se pak vydává na bezcílný výlet napříč Amerikou, kde se zaplétá do krvavých a sexuálních incidentů s brutálními šílenci i pomstychtivými maniaky. Zatímco Amy Blueová je protivná dospívající dívka, která frčí na drogách, její přítel Jordan White je pasivní, zpomalený pozér, jenž s Amy odmítá spát, protože se děsí nákazy AIDS (přestože oba tvrdí, že ještě nikdy s nikým nic neměli). Jednoho dne se nesourodý pár náhodou seznámí s okouzlujícím, ale záhadným mladíkem Xavierem Redem, který má zvláštní "úchylku": zabíjí lidi. Xavier (nebo taky X, jak ho kvůli své vadě řeči oslovuje Jordan), se projeví jako nebezpečný společník, na kterém je však cosi podivně přitažlivého a jeho pouhá přítomnost vyvolává otázky loajality a sexuální identity. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Glowski odpad!

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem tvrdil, že sledování Tarantinových filmů nemůže mít na nikoho špatný vliv. Gregg Araki mě vyvedl z omylu.__________Na základě parodické (?) televizní reportáže, která proběhne asi dvacátou minutou filmu, jsem se domníval, že to bude o tom, jak „zlá“ konzervativní/heteronormativní společnost nechápe hodnoty mladé liberální generace… kterou nicméně zastupují tři charakterově ploší, veskrze nesympatičtí vrazi-pozéři (opravdu děsuplná kombinace). Takže má jít pravděpodobně o ironický škleb na způsob „nikdo nemá patent na pravdu“; ten si nicméně celou dobu uzurpuje režisér svou lacinou snahou šokovat, která z filmu čouhá jak sláma z bot (znásilnění figurkou Panny Marie za doprovodu americké hymny). Místy prosvítající lajdácká řešení (představení motivované postavy, která už se znovu do konce filmu neobjeví) dokazují, že mu sotva šlo o něco jiného, a výsledek jeho práce je tak ve své symbolice průhledný, patetický a trapný.__________Z většiny místních nostalgicky laděných komentářů ale vyplývá, že Zkurvená generace měla poměrně slušný kultovní potenciál a v devadesátkách (zvlášť v českém prostředí), představovala závan jiné, dříve neviděné kinematografie. Dnes zůstává vybledlou vzpomínkou na doby, kdy takové kulty mohly vznikat, a výživnější extrémní materiál nebyl dosažitelný několika klinutími na internetu. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Konečne film, ktorý si svoje zaradenie ako kontroverzný plne zaslúžil. Sme svedkami zobrazenia toho, čo podľa názvu aj očakávame. Slovník použitý vo filme, rovnako ako scény, opakujúca sa výsledná cena 6,66 šejkodolárov, kamera, hudba, herecké výkony sú jednoducho skvele. Virtuálny orgazmus musel dosiahnuť aj Ruda z Ostravy a.k.a verbal po tom, ako Xavier oznámi že na svojej pýche ma vytetovaného Ježiša. Potom však Ruda pochopil, že na tú jeho by sa nevošli ani len Ježišove sandále a tak sa radšej nad tým nerozplýval v komentároch. Záverečná scéna, v ktorej americký náckovia za tónov severonacistickej hymny párik homosexuálov, respektíve bisexuálov poctia svojou návštevou sa takmer vyrovná úvodu z Kubrickovho Mechanického pomaranča. Takmer. Úžasný film, ktorý poteší každého milovníka alternatívnej kinematografie a pri ktorom budú členovia LGBI komunity zvracať. U mňa 90%, klobúk dole pán Gregg Araki. Gregorovia proste majú svoj štýl. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zatím zdaleka nejlepší Araki. Když to porovnám například s nedávno viděným Tajuplným vlakem, tak Jarmusch najednou působí ještě víc suše a nudně než jindy. Zkurvená generace je opravdu neskutečně zábavná a stylová. Bavily mě ty absurdní detaily jako 6,66 dolaru při každém placení nebo různé střihové hříčky, stejně jako specifická mluva všech tří hlavních postav. U jiných Arakiho filmů mi vadila ta odtrženost od reality ve formě mimozemských sil jiných nesmyslů, tohle bylo samozřejmě odtržené taky, ale trochu jiným způsobem. Navíc se tady režisér krotil s explicitními homosexuálními scénami, takže je to v pohodě sledovatelné i pro "neorientovaného" diváka. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé psycho sa pomaly menilo z divného, až na nestráviteľné, hoci nie až tak jeblé ako napr. Gummo. X očarujúco skazený, Amy chvíľkami neznesiteľne otravná, Jordan úplne dementný. Chápem, čo tým chcel Araki povedať, ale vďaka forme to nestálo za veľa. Ale neľutujem, že som to videl. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Jsi jako systém podpory ptáka." Road movie pro tři, kde oba mladíky hravě zastíní Rose McGowanová nejen proto, že je krásná, ale že také umí hrát. Jinak jsem čekal daleko větší odvaz. Dobře, dojde na letící hlavu i ruku, ale to je asi tak vše. O sexu se více kecá, provozuje se zčásti mimo kameru, zčásti ve stroboskopických obrazcích, což já nemusím. A snahu o hnus nezachrání ani lízání vlastního semene, ani ubití sraženého psa. Nejdrsnější jsou možná dialogy, jenže ke konci už také nudí. I když je tedy všechno soft, úplně jsem se nakonec nenudil já. Největším plus však pro mne byla hudba - Nine Inch Nalls, Front 242, Slowdive, Love and Rockets, Curve, Porno for Pyros, Jesus and Mary Chain, Cocteau Twins, Aphex Twin, Lush, The Verve... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • V jedné z úvodních scén filmu jsou hrdinové sedící v autě napadeni gangem tří rabijátů. Jedná se o legendární kanadskou kapelu Skinny Puppy. Jeden ze členů skupiny cEvin Key si během natáčení této scény zlomil ruku. (J.Connor)

Reklama

Reklama