Reklama

Reklama

Cesta do eurostudentovy duše

  • USA Journey into an Eurostudent's Mind (festivalový název)
TV spot
Česko, 2013, 2x58 min (Alternativní 80 min)

Obsahy(1)

Čtyři studenti, čtyři příběhy ze života na evropských univerzitách v rámci vzdělávacího programu Erasmus. Jak studovali, jak se bavili, jak vyšli se stipendiem a co jim rok v zahraničí dal? Časosběrný dokument, v němž vysokoškoláci sami točili své autentické zážitky. Čtyři mladí lidé, vysokoškoláci, se rozhodli opustit maminčinu plnou ledničku a zkusit štěstí ve světě. Přihlásili se do evropského vzdělávacího programu Erasmus, udělali nelehké testy a na rok odjeli, aby studovali na jiné univerzitě, naučili se jazyk a stali se samostatnými. Jaký byl tenhle rok jejich očima? Sledovali jsme čtyři studenty, tři české v zahraničí a jednu tureckou houslistku, která přijela studovat do České republiky.
Studenti dostali malé HD kamery, aby mohli všechny zajímavosti a postřehy sami natáčet. Vytvořili si tak vlastní deník, který vypráví o všem, co je překvapilo, co je bavilo, jak těžké bylo pro ně studium a zkoušky, jak trávili volný čas, s kým se přátelili, zda se zamilovali... Uvidíme, jak se studentům v různých zemích žilo, jak zvládli jazykovou bariéru, jak rychle se dokázali aklimatizovat a také jak vyšli s penězi, které jim poskytlo stipendium. Vyústěním jejich pobytu je zamyšlení nad tím, co jim roční studium v zahraničí dalo, zda byl pobyt pro ně přínosný a zda si myslí, že je tahle zkušenost ovlivnila pro další život. Nabízíme autentický pohled do eurostudentovy duše.
Tento dokument by měl zaujmout mladé lidi, kteří se snaží využít během svých studií možnosti odjet na zahraniční stáž a zároveň by měl být inspirací, uklidněním i pobavením pro rodiče všech středoškoláků a vysokoškoláků, kteří zažívají odjezd svého syna či dcery v rámci vzdělávacího programu Erasmus. Díky dokumentu mohou získat povědomí o tom, co jejich ratolesti čeká a s jakými znalostmi se vrátí ze zkušené v cizině. Studenti sami zachycovali na kamery život v dané zemi, své nové přátele a situace více i méně humorné, tak jak je rok v cizině přinesl. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (9)

rekkky 

všechny recenze uživatele

Jsou to takové netradiční medailonky zpracované ve stylu indii, což se mě moc líbí a skvěle se projevuje rukopis každého studenta zvlášť. Každý prožívá něco jiného, v jiném městě, za jiných okolností, s jinými příteli, ale přesto mají něco společného. Obsah je více než dostatečně divácky přátelský a nabízí pohledy jednak na kulturní památky, ale také na památky z bujarých nocí a večírků a všeho ostatního. O tomto dokumentu nelze říct, že detailně popisuje, jak to vlastně na ERASMU vypadá, ale jedná se o rychlý, velmi stručný průřez dění. Perfektní počin a přeji si více takových projektů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument značne nepodarený, pretože nič nedokumentuje a nakoniec som zistil, že som sa skoro nič nedozvedel. Každý študent to pojal inak, jedna partia dokonca zvolila cestopis a na štúdium nezostala ani minúta. Očividne chýbali aspoň základné spoločné pravidlá pre natáčanie a čomu sa venovať v primeranom čase. Tak nakoniec vieme, že študentský život je zábava, varenie, exkurzie. Škoda tej tureckej študentky, na jej zážitky z opačného pohľadu som bol zvedavý najviac, ale priestoru mala veľmi málo. ()

Reklama

NICOX 

všechny recenze uživatele

80minutový dokument může jen těžko přiblížit jaké to doopravdy je. Ano bylo to i mých nejlepších x měsíců v životě. A ano, brečela jsem stejně jako Milan... asi tak 30x, jelikož jsem odjížděla skoro poslední a tím pádem jsem zažila asi tak sto rozluček. Mým štěstím ovšem je, že já se do své "Erasmuszemě" vrátila ;-) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tenhle projekt byl asi sázka do loterie - nevyšlo to... A přitom potenciál byl - jedním sledovaným byl student famu (je mu věnováno asi 5 minut) a také vidět opačný pohled, turecká holka v Praze, nedostává dostatek prostoru. Nakonec si tedy nejvíce času floutek co se jel flákat do Španělska a přivezl zpátky nejvíce natočeného materiálu (a dramaturgovi je jedno, že polovinu z něj tvoří huličská cesta do Pyrenejí). Samozřejmě nula filmově zajímavých minut se dala čekat, ale i ani ty nešťastně sestříhané zbytky si nezaslouží pozornost. 25 % ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Je super, že se do podobně nejistého výsledku vůbec někdo pustil a protagonisti dokázali natočit dostatečně živelný materiál (hlavně Milanova Sevilla je super). Ale dramaturgicky se jedná o selhání skoro až gargantuovských rozměrů. Počínaje vlastně nadbytečnou Milanovou horolezeckou štací při cestě na Erasmus, pokračujíc téměř stoprocentní ignorací dvou ze čtyř erasmáků a končíc naprosto nulovým náhledem do života kromě povrchního "udělali jsme si přátele, jsou tu hezký památky a ačkoli nám sem tam docházej prachy, protože moc kalíme, hrozně jsme si to tu užili." Chybí mi nějaká komparace s českým školním prostředím (v případě tureckého importu naopak). Chybí mi více z vlastního života a střetu s jinou zemí. Chybí mi víc osobních momentek, které by nebyly jen průvodcovské video. Chybí toho zkrátka strašně moc a mrzí mě, že ČT nedospěla skrze režisérku (a zároveň i producentku) k rozhodnutí udělat z dokumentu vícedílnou sérii po vzoru Čtyři v tom. Tohle totiž nedává potenciálním Erasmákům nic víc než kolik vyčtou sami z letáků, popřípadě zážitkových blogů na webu. Promarněná příležitost, se kterou podle reakcí na Febiu nejsou spokojeni ani sami aktéři. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama