Reklama

Reklama

Jack the Ripper - Der Dirnenmörder von London

  • Západní Německo Der Dirnenmörder von London (více)
Švýcarsko / Západní Německo, 1976, 92 min (Director's Cut: 82 min)

Obsahy(1)

Přes den je Dennis Orloff spořádaným občanem – lékařem, který ochotně pomáhá lidem ve svém okolí a udržuje vztah s psychicky narušenou majitelkou skleníku Cynthií. V noci však prochází ulicemi města a vraždí ženy. Společně se svou přítelkyní pak oběti pohřbívají přímo v jejím skleníku. (mahler)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jediný důvod který mě přiměl shlédnout tento film, bylo jméno v kolonce Klaus Kinski, jehož herectví bylo opět velmi efektivní, ale sám to tu bohužel neutáhl. Film se sice jmenoval "Jack the Ripper", ale se skutečným historickým příběhem (který je dodnes zahalený velkou rouškou tajemství) včetně legendárního sériového vraha Jacka Rozparovače, to nemělo vůbec nic společného, místo se kterým je tato legenda už navždycky spjata (viktoriánský Londýn), zde bylo zaměněno za Zürych, ale lidem kolem filmu, se nějak záhadně podařilo, aby to divák skoro vůbec nepoznal. Největší slabinou filmu je nevýrazný příběh, a pak je tak trochu i škoda, že tu vlastně od samého začátku víme kdo je vrah. Pro příznivce režiséra Franca, laciného gore, nějakých těch nahotinek a sexu to bude nejspíš to prvé ořechové, pro všechny ostatní, včetně pro ty, kteří radši nějaké věrohodnější zpracování, nejspíš ne. Za nejpovedenější a nejpůvabnější scénu považuji tu v lese za svitu Měsíce, kdy Kinski pronásleduje jednu ze svých dalších obětí (Lina Romay-režisérova favoritka a manželka v jedné osobě), ta v sobě měla dost atmosféry i napětí. Líbil se mi tady i starý slepý somrák, svědek dvou vražd. Jinak tenhle film místy spíše nudí, občas je ale docela zábavný a celkově dá se říct příjemné, je tu kladen i poměrně velký důraz na detail. Na standardní Francovu režii, je tenhle film vyroben ze vší zručností a velmi dobře, až překvapivě řekl bych, a v periodě 70s, ale i v celé jeho filmografii, to zas tak špatný výsledek podle mě není. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Film stavici na jedinem herci. Kinski je jako Jack naprosto uzasny a s prehledem na sebe strhava veskerou divakovu pozornost. (Nebojte, zadne spoilovani, Jackova totoznost je jasna od prvnich zaberu). Bohuzel dalsi aspekty filmu uz tak uzasne nejsou a i kdyz jde jednoznacne o jednoho z nejlepsich Francu misty to cele dost nudi. I pres sve prumerne hodnoceni musim tohle, trochu netradicni, zpracovani legendy doporucit. ()

Reklama

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Na Jessa Franca veľmi umiernený, mainstreamový film, s výborným Klausom Kinskim, skvelou atmosférou anglických uličiek plných mlhy, aj keď sa tuším natáčalo kdesi úplne inde. Krčmy, bordely, starožitný obytný dom... To všetko sa podarilo, film má peknú výpravu, kostýmy, výbornú a kreatívnu technickú stránku. Zábery na schodisko zvrchu sú ako od maestra Argenta, Klaus Kinski ako by sa pre úlohu Jacka Rozparovača narodil, s jeho nezabudnuteľnou tvárou a neprítomným, odťažitým výrazom. No a najviac sleazy a gory scénu si ukradla moja milovaná Lina Romay, ktorá sa filmom naozaj len mihla, škoda, pretože je tu naozaj mladučká a očarujúca.   Miestami je film trošku zdĺhavý a snaží sa byť "anglickejší ako Anglicko" , ale zas na druhej strane potom pridá na sleaze faktore alebo šokuje scénou ako je tá s Linou a udrží si vašu pozornosť. Výborný film. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ta omáčka kolem (lokality, kostýmy, zřídka i atmosféra ) nebyla úplně špatná, K. Kinski je jistě dobře typově i herecky zvolený do role úchyla, ale tím klady končí. Nudný scénář, většinou trapně hrající herci, zbodaná režie (jak je u tohoto "tvůrce" zvykem). To jeden Kinski nezachrání. Rodokaps, který se nepovedl. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Není to samozřejmě nic jiného, než úplně klasická braková hororová detektivka, ale v rámci žánru mi tenhle Jack Rozparovač připadal na řemeselně velmi dobré úrovni a splnil svůj účel napínavé zábavy se strašidelně krvavým příběhem, takže stejně jako v případě Šesti žen pro vraha, ani tady nemám problém dát hezké 4 hvězdičky. Často znepokojivá kamera se zvláštním střídáním záběrů, soustředící se schválně na detaily, a nejtemnější scény natočené se zesílující ozvěnou samoty, zcela bez hudby (která většinou zní, jen když v dané scéně se skutečně objeví orchestr), mají podíl na úžasně pohltivé atmosféře... to je přímo dokonalé navození strachu, když postava prochází nočním prostorem v městě, ozývají se jen vzdálené ruchy a vlastní kroky, všude mlha, tma a skličující, částečně neviditelné prázdno plné různých koutů, z nichž může leckdo vyskočit a útočit a vlastně vůbec není třeba pro vyvolání napětí přidávat umělou hudbu. Možná, že opravdu tvůrčí vrchol Jesúse Franca? Lesní honička je ztvárněná perfektně, ale za nejzdařileji ztvárněný děsivý moment považuji náhlou výměnu pohledů očí při náhlém střetu v kočáru. Klaus Kinski se možná neocitá před kamerou často, ale jeho precizní, při tom nebývale tlumený výkon ve ztvárnění legendárního zločince snadno utkví v paměti. Ze všech postav mě určitě nejvíc bavil poloslepý dědek se zázračným čichem, jedna z těch vedlejších figurek, které i více méně brakové dílko v daném žánru dělají zase o něco víc fascinujícím. [75%] ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama