Amanti del mostro, Le

(neoficiální název)

Horor

Itálie, 1974, 87 min

Sergio Garrone

K "Le Amanti Del Mostro" (1974) jen toto. Tento Garroneho snímek je často zaměňován s jiným jeho filmem "La mano che nutre la morte", který režisér natáčel ve stejné době, ale byl vydán o měsíc dřív, oba filmy mají stejné herecké obsazení, až na Carmen Silvu, která se objevila jen v "La mano che la morte nutre" (1974). Oba filmy mají několik stejných záběrů (mohu skutečně potvrdit), oba je vlastním a teď jsem je i přetáčel. Ale jinak jde o dva zcela odlišné filmy, s různými příběhy. " Le Amanti Del Mostro" je ovlivněn klasickým "Dr Jekyll and Mr Hyde" příběhem, a při troše představivosti i "Frankensteinem", jenže je to celé docela nudné a hlavně na dobové standardy neobyvkle krotké, film se ale jinak honosí docela slušnou gotickou atmosférou a zářivými barvami (trochu mi to připomínalo raného Bavu), celé se to nese ve značně obskurním duchu (dost tomu napomohlo i místo kde se natáčelo, někde v Turecké vesnici), v přesně takovém který mám rád, sleazy je menší, tak si to snímek kompenzuje alespoň nějakou tou nahotou, hudební motiv příjemný a kostýmy vynikající. Kinského další špičkový výkon, a další příkladný šílenec (vypoulené oči, hlas a smích-nezapomenutelné a věrohodné). ps: Na jednom hrobu tady, bylo jméno Ivan Rassimov-zajímavé, fanouškům, gialla netřeba tohoto znamenitého italského herce více představovat. Tenhle film se Garronemu, který je znám hlavně svými dvěma sleazy nazis-exploiťáky z konce 70 let (jeden z filmů je dokonce na nechvalně proslulém "Video Nasties seznamu"), docela povedlo a obešlo se to i bez většího násilí a krve. Ale i tak doporučuji spíše fandům Kinského, a nebo těm, co se zajímají o různé méně známé filmové verze a předlohy. 2,5/5*.(6.3.2012)

Réžie: Sergio Garrone. Zde Italskou horrorovou školu učil Klaus Kinski. A vřele doporučuji poté shlédnout filmy od Sergia Garroneho. Podle mne nejlepší film Klause Kinskiho.(1.3.2011)