Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozdával smích nejen ve Francii, ale po celé Evropě. Jaký byl doopravdy? Asi nejčastějším přídavným jménem užívaným u příležitosti stého výročí prakticky čehokoliv je určitě slovo „neuvěřitelné". V případě legendárního francouzského herce to ale jaksi neplatí. Baví totiž už několikátou generaci lidí, která se pramálo stará o to, kdy ten rtuťovitý mužík, jenž v nich opakovaně vyvolává salvy smíchu, vlastně žil. Ale přesto se sluší připomenout, že Louis de Funes se narodil před sto lety, 31. července 1914. Herec a komik, jehož známe z takových hitů jako Četník ze Saint Tropez, Fantomas, Křidýlko nebo stehýnko a dalších a dalších, měl u nás kongeniálního dabéra – Františka Filipovského. Funesův zjev a Filipovského hlas byly natolik spjaté, že obecenstvo jakékoliv další pokusy o nadabování oblíbeného herce vehementně odmítalo. V čem dodnes spočívá jeho kouzlo? To se snaží odkrýt tvůrci tohoto dokumentu za pomoci dětských diváků a jejich bezprostředních reakcí a poznámek. Nechybí samozřejmě ani řada ukázek z Funesových nejslavnějších filmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nic moc, spíš zklamání. A i když to jako připomínka nejlepšího komika celkem funguje díky ukázkám z filmu, jako celek to spíš moc nepůsobí. V podstatě jediná věc, která mě opravdu potěšila se týkala Oscara - a sice ukázky z divadelní verze a scéna v angličtině a němčině, což bylo dost zajímavé. Uvítal bych, kdyby tam víc hovořili herci a kolegové (mimochodem Helena od Fandora je pořád docela kočka), a i když o tom vím všechno, velice by mě to potěšilo, nad tyhle historky okolo Louise totiž opravdu není. Názor psychologů proč je vlastně tak úspěšný, je asi všem ukradený, asi jako mě. A navíc ty trapný děti nic nevědí a jejich komentáře jsou opravdu nevkusné a nepřesné...takže tak. A teď - mělo to být s titulky a u ukázek z filmů se měli držet dabingu. A ještě jedna zajímavá myšlenka - ten Jíří Prágr, který tam dělal Funese, by na něj nebyl vůbec špatná volba, vlastně by se mi to docela líbilo... Zbytečný dokument. 65%. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nebyť prehnaného množstva spomienkového blábolu o ničom, asi by som dala 4*. A nebyť vsuviek s malými deťmi (wtf?! to ste vážne potrebovali taký trápny trik, páni dokumentaristi?), mohlo to byť 5*. Zbožňujem Funésa a čakala som od tohto dokumentu oveľa viac. Viac výpovednosti, viac dokumentárnosti, viac informácií... vstupy so "svedkami" z rôznych sfér francúzskeho života ma rušili a postupne čoraz viac otravovali - komedianti a herci ešte ujdú, ale u iných som ich opodstatnenosť v tomto dokumente vôbec nepochopila (detský psychológ bol top!). Chcela som vyčerpávajúci dokument o Louis de Funésovi - nie vyčerpávajúce kecy. Načo zapchať polovicu filmu zástupom ľudí a lokálnych celebrít, ktorých postavím do radu a nechám ospevovať legendu? Claude Zidi aj Jamel Debbouze potešili, no zaobišlo by sa to bez nich - väčšinu ostatných vôbec nepoznám, nežijem totiž vo Francúzsku... ak to však bol dokument určený výhradne pre francúzske publikum, tak potom pardón! ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dát ukázky z filmů v dokumentu o LdF v originále znamená, že polovina lidí co se aktivně nedívá ani nezvedne hlavu od počítače. Asi bych v tomhle případě požádal raději Václava Faltuse na těch pár vět, protože Prager je příliš spojován s jinými herci. A k dokumentu: zklamání z provedení i z hloubky výpovědí - děti jsou navíc a jejich tlachání nikoho nezajímá, ze života LdF se kromě informace o jeho infarktu dozvíte kulový (doporučuju si radši přečíst jeho životopis, kdysi ho prodávaly Levné knihy) a ukázky z filmů se omezují na několik málo snímků. Probrat pořádně jeho filmografii včetně nesmělých a často neúspěšných začátků, doplnit otitulkovanými ukázkami, rozebrat postavy které hrál (stačilo komentářem na pozadí ukázek, výpovědi kartářek, seismologů a kdoví málem koho jsou taky k ničemu). Chválím nápad využít jednu scénu v několika jazykových mutacích, tudy cesta vede. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se Snorlax, názory pisálků z kdejakých tramtárií a duše- a kdovíčehozpytců jsou mi srdečně jedno. Není pochyb o tom, že Louis byl člověk s velikým darem, „darem neustále posilovaným pochybováním a prací“, jak stojí v jeho biografii. Jenže když tahle všeobecně známá skutečnost zazní během padesáti minut popadesáté, jeden si říká, jestli by neměl věnovat čas něčemu lepšímu. Jedinou opravdovou zajímavostí jsou kratičké úryvky rozhovorů se samotným Louisem a ukázky z jeho epizodních roliček v prehistorických filmech, které si k českému divákovi cestu (dosud) nenašly. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Louis de Funes megastar, takže i když tento dokument není ničím přelomový, mě se líbil moc. V dokumentu je zmíněno, z jaké pocházel rodiny, ovšem už zde není, jakou měl svou vlastní rodinu a jaký na něj měla vliv. Uvítal bych také, kdyby krom Mylène Demongeot, Clauda Zidi, Maurice Rischa zde zavzpomínalo více lidí, kteří sním hráli a více ho znali, pokud jsou tedy ještě živí. Jestli jsem dal dokumentu Freddie Mercury: Příběh (2000) 100%, tak tohle je za 90%. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama