Reklama

Reklama

Zpívající ženy

(festivalový název)
  • Turecko Şarkı Söyleyen Kadınlar (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dosud poslední snímek předního tureckého režiséra Rehy Erdema navazuje na estetiku jeho předchozích počinů. V centru dění je tentokrát osamocená rodina, která se rozhodne navzdory hromadné evakuaci zůstat opuštěná ve svém domově na ostrově, jenž bude brzy zasažen ničivým zemětřesením. Téměř až apokalyptický charakter hrozby však doprovází i tajuplná nemoc, jíž podléhají jak okolní zvířata, padající náhle mrtvá k zemi, tak zbytek zdejších obyvatel, vykolejených ze svého běžného života. Ženy zakoušejí nebývalé souznění s okolní přírodou i osudem samotným, muži se zase dostávají na pokraj šílenství. Nespoutaná režisérská vize pracuje s velmi symbolickým příběhem, nabízejícím originální vyobrazení nefunkčního společenství v nejistém světě zmítaném přírodními živly. Podmanivý snímek, který je především vtahujícím a hlubokým zážitkem, lze rovněž vnímat jako podobenství o charakteru současné společnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Composter 

všechny recenze uživatele

Tento film snad na festival (KVIFF) omylem propadl z TV Noe. Zemetreseni a podivna nemoc sice hrozi na pozadi celeho "pribehu", ale pokud nehledate bozskou symboliku, s dejem nesouvisi a pusobi jen jako duvod pro vytvoreni izolace lidi na ostrove. Zde jsme svedky osudu nekolika ostrovanu, ale tyto jsou tak nelogicke, nezajimave, spatne podane i zahrane, objevuji i ztraceji se z deje halabala...a do toho hromada bozich znameni a nasledne katarze, kdy se vsichni napravi bla bla bla...ukroutil jsem si hlavu a uzival se k smrti. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Působivě vybudovaná (obrazem i zvukem) mysteriózní atmosféra nadcházející katastrofy. V nepřehledném ději, nevysvětlitelném chování postav a nejasném smyslu toho všeho se bohužel divák ztrácí - a patrně i sám režisér . Škoda, Erdem je totiž jedním z předních tureckých tvůrců! ()

Reklama

Mr.Pumpkin 

všechny recenze uživatele

Moje druhé (a s největší pravděpodobností i poslední) setkání s Rehou Erdemem a opět se mi nepodařilo film nějak uchopit a pochopit chování postav. Nejdelší dvě hodiny na letošním MFF KV. 30 % ()

JanaM. odpad!

všechny recenze uživatele

Mohu s čistým svědomím řící, že horší film jsem ještě v životě neviděla. V popisu filmu stálo, že na ostrov poblíž tureckého pobřeží má přijít zemětřesení, část obyvatel se odmítne evakuovat a zůstanou izolováni na ostrově, začne se mezi nimi šířit záhadná choroba a šílenství. Jenže...o zemětřesení byla v celém filmu krátká zmínka a jednou se i zatřásla země... Obyvatelé izolováni na ostrově si jezdili tam a ven, jak je napadlo a choroba spojená s šílenstvím? Všechny postavy působily šíleně už od začátku... Hlavní hrdinka - podle svých slov boží stvoření - která se po celou dobu tváří neskutečně pitomě (ostatní herci za celou doby vystřídali někdy i dva výrazy), slouží ochotně, obětavě a s láskou svému zlému pánovi, ve volných chvilkách pak pobíhá po lese se svou kamarádkou s parožím na hlavě, halekají na sebe, chichotají se, radují se z přírody a z toho jak bůh krásně stvořil svět, až z ničeho nic jejich šťastné radovánky přeruší hromová rána a ... naskočila jiná scéna - zlý otec se odmítá starat o svého nemocného syna (který se mimochodem pokouší znásilňovat všechny ženy, které mu přijdou do cesty). Obě scény působí nesmírně kýčovitě a během celého filmu se stokrát opakují a drásají divákovi nervy, až se ten ke konci už jenom zoufale směje. Pro zpestření se občas objeví záběr na pádící koně, vlající hřívy, dusot kopyt... když v tom kůň padne najednou mrtev k zemi a pohřbívá ho divný chlápek. Aby se podtrhlo transcendentální vyznění (aspoň tak to režisér nejspíš zamýšlel) je každé střídání scén proloženo citáty snad z Bible nebo z Koránu... A vyvrcholení? Boží stvoření - hlavní hrdinka celou dobu řeší, že viděla v lese jelena, každý kdo to uslyšel se z toho náramně radoval no a na konci se opravdu objeví počítačem vytvořená, opelichaná zrůda... Hudba? pět tónů, zahraných na klavír, neustále se opakujících... Nebyla jsem sama, kdo na film hleděl z počátku s otevřenými ústy a pak si rval vlasy a modlil se jen, aby to už skončilo. Nevím, jestli bylo ve filmu obsaženo nějaké poselství, které jsem nebyla sto pochopit a nebo to byla jen hrozná slátanina. Každopádně přeji upřímně režisérovi, aby ho někdo přivázal do křesla a pustil mu to 5x po sobě, třeba by si příště rozmyslel točit podobné kousky. P.S. CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT VŠECH, KTEŘÍ HODNOTILI 5,4,3 HVĚZDIČKAMI, CO SE JIM NA FILMU LÍBILO. JSEM JEN HLOUPÝ A CELKEM OMEZENÝ ČLOVĚK, TŘEBA JE FILM SKVĚLÉ DÍLO PŘESAHUJÍCÍ MOŽNOSTI MÉHO CHÁPÁNÍ. ;) ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama