Reklama

Reklama

Pán času - Série 4 (2008) (série)


Vody Marsu (S04E16)

(epizoda)
  • Velká Británie The Waters of Mars

Obsahy(1)

Ani poslední Pán času není všemocný. Podzimní speciál kultovního britského sci-fi seriálu. Doktor přistane na Marsu, kde objeví výzkumnou stanici. Při bližším seznámení s posádkou zjišťuje, že se nejedná o kdejakou expedici, ale o vůbec první výpravu lidí na Mars, z roku 2058. Výpravu, které velí legendární Adelaide Brookeová. A v té chvíli si Doktor uvědomí, že by tam vlastně vůbec neměl být. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejslabší speciál, chvíli jsem váhal, že dám 4*, ale nakonec jsem uznal, že plné hodnocení bude stačit, vždyť jde o Doctora. To, že se děj odehrává na Marsu, je rozhodně super. Na tento příběh jsem se ohromně těšil, ale musím říct, že jak byl blíž konci, tím mu klesala kvalita. Ovšem atmosféra je velmi hutná, možná až hororová a narozdíl od Planety mrtvých není tenhle speciál žádná komedie. V tomhle díle si Doctor vystačí v podstatě úplně sám a vůbec to nevadí. Kvalitně silný příběh, ovšem zpracování slabší. 90%. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevybavuju si, že bych někdy v horroru viděla jako záporáka vodu - a jakkolik to na první pohled působí hloupě, ve Waters of Mars tenhle netradiční záporák funguje skvěle. Vedle strašící linky tu máme i klasickou doktorovskou timey wimey linii, ve které se řeší, že Doktor ví, že expedice je odsouzená k záhubě, ale nesmí jí nijak pomoct. Fanoušky seriálu určitě potěší, že tu v praxi uvidíme, co s Doktorem dělá absence společníka, který by ho držel při zemi. Ano, změní se v hajzlíka s božským komplexem. Škoda, že jsme takhle Tennanta neviděli častěji. 70 % ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vodám Marsu musím přiznat, že mě docela rozebraly, po Pompejích jsem myslela, že tam už nic tak nervydrásajícího neuvidím a ejhle, 21. listopad 2059 vzal za své.. Řádově to je třetí díl, kdy je Doktor bez jakékoli companion a už je to znát, není tu nikdo, kdo by ho trošku přibrzdil, nebo mu naopak dal v pravý čas malý průplesk. I tak je.. brilantní. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejlepší díl ze „speciálové série“ z roku 2009. Ano na rovinu neměl vůbec silnou konkurenci, přesto nezaostává ani mezi jinými příběhy. V důsledku se sice jedná o typickou vyvražďovačku na Marsu, no s několika opravdu povedenými nápady. Hlavní záporáci, zavodněné entity zase vypadají působivě a i díky nim dostává poprvé v obnovené sérii odkaz na Ledové válečníky. Obsazení je banda sympatických postav a to nás vede k tomu nejzajímavější z nápadů – fixní bod. Konečně to není nějaká historicky známá událost. Doktor ví, že lidé na vesmírné stanici na Marsu musí zemřít a nedá se s tím nic dělat. No se však rozhodne jinak. V té chvíli začíná asi potencionálně nejlepší zápletka, kterou do seriálu Davies přinesl. Doktor se přestane zaobírat zákonitostmi času. Chce aby on vládl jim ne ony jemu. Prostě potenciálně výborný motiv do následujícího Tennantova finále. Ač se tomu tak nakonec nestalo, nic to nemění na tom, že právě toto udělalo tento speciál nezapomenutelným. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak takýto temný, pochmúrny a depresívny snímok som ani vo sne nečakal. Všetko nám to začína na Marse, kde sa podarilo vybudovať životaschopnú kolóniu. Úvodné scény sú také nevinné, dokonca aj Doctor je slušne nahláškovaný a strieda jeden vtípok za druhým. Však si stačí spomenúť len na túto humornú situáciu, kde Doctor plietol jedno cez druhé. "Actually “chat” is second on my list. The first being “gun”. Pointed at my head. Which then puts my head second and chat third I think. Gun head chat. Yeah. I hate lists. But you could hurt someone with that thing. Just, put it down." Avšak toto bolo iba predzvesťou niečoho omnoho vážnejšieho, záludnejšieho, temnejšieho, čo navždy poznačí Doctorov život. Uprostred priestoroch vesmírnej výskumnej stanice začne prenikať kontaminovaná voda, ktorá robila z ľudí vlhnúcich zombies. Scény s nimi boli nepríjemné kvôli tomu, s akou nechuťou som sa musel na tieto vodnaté tvory prizerať. S nimi taktiež prišla plíživá atmosféra, ktorá bola vskutku nervy drásajúca. Dávkovanie bolo naozaj intenzívne a v tomto klaustrofobickom prostredí čoraz častejšie nastávali chvíle absolútneho zlovestného ticha, že som dokonca počul tlkot vlastného srdca. "Water is patient, Adelaide. Water just waits. Wears down the cliff tops, the mountains. The whole of the world." A keď sa Doctor rozhodol odísť a ponechať posádku napospas nevyhnutnému osudu, bola to teda sila. Tento emocionálny zážitok ma doháňal až k slzám, až tak intenzívne na mňa zapôsobil. V podstate nával emócii, ktorému som sa nedokázal ubrániť. A moment, kedy sa Doctor rozhodol vzoprieť histórii a odhodlane bojovať proti času, bol neskutočne epický. Lenže tento Doctorov posledný zápal po chvíli vychladol, pretože po chvíli začal z neho ísť strach, keďže sa prakticky stal Bohom. Alebo ako sa Doctor sám nazval, stal sa z neho Time Lord Victorious. Avšak toto víťazstvo sa za krátky čas obrátilo na prach a divák si začne klásť otázky, má ttoto konca? A keď áno, kde toto končí? Ako ďaleko je Doctor schopný až zájsť? Vecí sa majú tak, že Doctor zasiahol do jedného z fixne daných bodov v čase, čo ho zmenilo na nepoznanie a zasial v divákovi priam až strach. Takéhoto temného Doctora sme doposiaľ nevideli, i keď musím uznať, že Doctorovi tento temný kabát dosť sluší. Doctor utrpel na duševnom zdraví, keď vzdoroval striktne zakotveným pravidlám v čase a preto teraz prepadá čoraz viacej do temnoty. Jeho psychický stav na konci hraničí až so šialenstvom. Sledovať psychický rozklad Doctorovej osobnosti je niečo neuveriteľné. Najlepší herecký výkon Davida Tennanta, aký som kedy videl, odviedol bravúrnu prácu! "For a long time now, I thought I was just a survivor, but I'm not. I'm the winner. That's who I am. A Time Lord victorious." ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama