Slavnost

Obrad

Drama / Thriller / Psychologický

Francie / Německo, 1995, 111 min

Claude Chabrol

Jedna žena se jeví jako introvertní samorost, druhá jako excentrik, o obou se dozvídáme cosi zarážejícího z jejich minulosti a střídavě jim dáváme šanci, střídavě čekáme hrozbu. To, co ale přijde nakonec, jistě nečeká nikdo. Obě dámy v hlavních rolích hrají svá monstra naprosto monstrózně.(5.5.2005)

Zlatý Lev - výběr(23.12.2005)

Skvělé herecké výkony (zejména excelující Isabelle Huppert) a mrazivý šokantní závěr dělají z tohoto filmu vskutku pamětihodnou záležitost. Zároveň krásně názorná ukázka toho, jak je snadné v případě labilních jedinců dostat se do vleku charismatických, ale zároveň psychicky narušených osob.(1.5.2005)

Thriller natočený podle detektivního příběhu Ruth Rendellové „A Judgement in Stone“. U nás vyšel pod názvem“ Pochmurný dům“. Četla jsem to sice už hodně dávno, ale na tuhle neobvyklou detektivku se zapomenout prostě nedá!!! Připravila jsem se sice o napětí a o moment překvapení, ale zato jsem si mohla o to víc vychutnat skvělé herectví. Půjčila jsem si od Ruth (z knihy) pár vět: „Gramotnost je jeden ze základních kamenů. Být negramotný znamená být deformovaný, zmrzačený.“ Kniha i film shodně za *****.(7.5.2005)

Precizní, detailní, i když možná malinko akademická, psychologická studie podivuhodné omezenkyně a jejího života, jež stojí a padá na sevřených hereckých výkonech. Pointa musí zaujmout každého, o efektně syrovém závěru se to bohužel říci nedá, protože tady, zejména na druhý pohled, dosavadní realistický ráz dostává na frak.(29.4.2005)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $873,196Tržby Celosvetovo $-(18.5.2009)

VYNIKAJICÍ herecké výkony dělají z tohoto dramatu rozhodně nadprůměrnou záležitost.(29.4.2005)

Poněkud akademicky chladně natočené psychologické drama o sociálních a kulturních rozdílech, které vytvářejí nepřekonatelnou bariéru vedoucí k tragickému rozuzlení. Režisér podrobil detailnímu zkoumání mindráky, které si nesou jeho obě hlavní hrdinky. Cynická, povrchní a poněkud asociální pošťačka Jeanne závidí bohaté podnikatelské rodině její majetek a společenské postavení, negramotná Sophie přijatá do rodiny jako služka pociťuje svou neschopnost číst a psát jako obrovské trauma a zoufale se tuto svou slabost snaží zakrýt. Rodina z vyšší společenské vrstvy sice zdánlivě vypadá ušlechtile, nicméně pracovní smlouvu spojenou s určitými jistotami své služce nenabídne a samotný fakt, že si nechávají posluhovat berou členové rodiny jako naprostou samozřejmost... ve všech fázích příběhu je cítit neviditelnou společenskou bariéru mezi zaměstnavateli a jejich služkou, kterou se snaží překročit jedině dcera v podání Virginie Ledoyen. Závěrečný zločin je zobrazený na malém prostoru a režisér mu nevěnuje velkou pozornost. Film je silný špičkovými výkony Isabelle Huppert and Sandrine Bonnaire, které se se svými postavami dokonale sžily. Film je konfliktem plebejského a patricijského světa, který v tomhle příběhu skončí tragicky. Celkový dojem: 80 %.(8.7.2008)

Skvělá práce. Celý film pokradmu a nenápadně směřuje ke konci, kdy "se určitě něco stane". Hlavní hrdinky šíří nejistotu, ať jde o jejich možnou duševní chorobu či (proč nad tím neuvažovat) sexuální orientaci... Velmi podvratná záležitost, kdy je režisér stále o krok před vámi a v závěru se vysměje do obličeje. P.S. Isabelle Huppert vám díky podvratnému větříku dá nahlédnout pod svou sukni - no nekupte to. 90%(29.5.2008)

Nemyslím si, že základním motivem příběhu je analýza jednání mentálně postižených. Obřad je o nenávisti, kterou pociťují neúspěšní vůči úspěšným, a která vzniká již z pouhého pocitu neúspěšnosti. Mentálním handicapem je v tomto příběhu jen zesilována, protože autoři zamýšleli předvést ji v intenzívnější a tím také čitelnější podobě. Režijně a herecky je zde vše bezchybně zvládnuté, příběh je stavěn jako dokonalý originální dům se závěrem, který vezme dech.(27.4.2008)

• Hunter2222

O čom to bol vlastne film? Ja neviem. Ale je mi jasné, že keď som sprostá šibnutá kunda, tak to svojmu zamestnávateľovi poviem. Hodnotím profesionálne prevedenie a extrémny exploitačný koniec... 40%.(8.8.2010)

Isabelle Huppert je určitě jednou z nejlepších hereček současnosti (Pianistka) a když se k tomu přidají ještě další skvělé herecké výkony (zde hlavně Sandrine Bonnaire),je opravdu na co se dívat.Přechod mezi hlavní kostrou příběhu a jeho vyvrcholením mohl být udělán opatrněji a pomaleji,ale i tak se jedná o skvělý filmový zážitek...(2.5.2005)

Obávám se, že natočit to jen Němci, nedopadlo by to tak perfektně..... Scénář : Claude Chabrol a Caroline Eliacheff. Kamera : Bernard Zitzermann. Hudba : Matthieu Chabrol. Hrají : Isabelle Huppert jako Jeanne a Sandrine Bonnaire jako Sophie(28.9.2011)

Jeden z těch filmů, kdy vám na konci přeběhne mráz po zádech.(29.4.2005)

Pomalý rozjezd, ale finále, které jsem opravdu nečekal mě přikovalo do sedačky...(3.12.2007)

Film, který se sice v jednotlivých scénách zdá zdlouhavý, ale když skončí, rozhodně nelitujete, že jste ho viděli. Herecké výkony jsou vynikající (proměna Sophie je fascinující), ale z mého hlediska bere jednu hvězdičku Chabrolova snaha o artový zážitek. Obraz je vždy barevně vyvážen do nejmenších podrobností a umělecké hrátky se scénou (třeba zrcadlo v Jeannině bytě otvírající se vždy tak, aby zabralo Sophii) trochu ničí syrovost příběhu. Jakoby se režisér provedením neviditelně stavěl za Lelievreovy.(22.11.2008)

Inspirace: Sophie nemá dislexii, ale je analphabet, prostě neumí číst a psát. Isabelle Huppert i Sandrinne Bonnaire jsou neskutečně opravdové. Geneze vzniku zločinu je přesná, tak se skutečně většina zločinů a hlavně vražd stává, najednou, z ničeho nic, z nenávisti, jako reakce na vlastní problémy a neschopnost. Ovšem kontrast napětí Mozartovy opery a klidu přípravy vraždy ve mě vyvolaly pocity, které jsem už u filmu dlouho nezažil, vážně jsem nevěděl, jestli se mám dál s hrůzou dívat, nebo pro klid film vypnout. A Jacqueline je stále stejně půvabná.(18.1.2008)

Šokujúci záver je vskutku zaujímavým vyvrcholením tohto filmu, ktorý má výborný adaptovaný scenár. Špeciálne by som vypichol herecké koncerty oboch herečiek hrajúcich asociálne ženy, ktorým nikto nedokázal ich minulé previnenia. A teraz sa postupne spriahnu proti bohatým a vzdelaným členom jednej rodiny...(11.7.2007)

V priebehu filmu sa toho príliš veľa nedeje, ale pozerať sa to dá bez ujmy na zdraví. Ale ten koniec?! Tak to som vážne nečakala - takto ma už dávno žiaden film neprekvapil.(1.11.2007)

Isabelle Huppert hraje svoji postavu mrchy Jeanne naprosto skvěle. Svoji zapšklost a nenávist postupně přenese na Sophii, která si tak kompenzuje vlastní pocit méněcennosti ze svého analfabetismu. Malé semínko závisti vyklíčí ve strom nenávist a zla, který Sophii zcela pohltí a přetvoří ji v monstrum. Úžasné ^^(12.1.2008)

<< předchozí 1 2