Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (995)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jako tyhle filmy moc nemusím, mě Teorie všeho vážně zaujala. Nikdy jsem se o život Stephena Hawkinga příliš nezajímal. Ačkoliv může být film dost učesaný, je velmi emotivní. Skvělý výkon jak Eddieho Redmayna, tak Felicity Jones. Neměli to v životě jednoduché a museli se s tím nějak poprat. Těžko říct, jak by to zvládli jiní. I celá linka věnovaná objevům byla zajímavá. Oscara si Eddie určitě zasloužil. Jinde se mi tolik nelíbí... "Dej mi svou odpověď." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já jsem kosmolog.“ – „Co je to?“ – „Něco jako náboženství pro inteligentní ateisty.“ Co je na filmu dominantního? Strhující herecký výkon hlavního představitele (tomu se říká posun od Like Minds), který bych si prozatím troufl označit za (letos) oscarový. Avšak stejným přívlastkem bych ohledně příběhu raději šetřil. Jistě, je hodně zajímavý, ale krom několika silnějších momentů „pouze“ velmi dobrý (a co do “zdrženlivosti“ některých postav ne úplně věrohodný). Nicméně, ohledně toho, jak moc je podobný skutečnosti (stejně tak co se týče vylíčení charakteru hlavní postavy), nemůžu sloužit, moje jediná zkušenost s osobností Stephena Hawkinga se omezuje na jeho vystoupení v Teorii velkého třesku, což člověku fakt moc relevantního neřekne (snad jen, že opravdu disponuje určitým smyslem pro humor). Tak či tak, z velké části jsem spokojený, a přestože výsledné hodnocení táhne nahoru především zmiňované herectví, slušné 4* rád dám. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Životopisná dramata jsou často o nudných přepisech života jedné legendy a jednom brilantním hereckém výkonu (Walk the Line, Ray, Kinsey, Capote, Edith Piaf, Frida). Eddie Redmayne se sakra snažil, aby jeho ztvárnění člověka s nevyléčitelnou chorobou nevyznělo prázdně, ba dokonce urážlivě. Naopak, za fyzickou proměnu si zaslouží oba palce nahoru. Je patrné, jak pečlivě se připravoval, jak musel trávit čas s nemocnými, jak odkoukal jejich chování, mimiku, řeč těla. Rutinní, přímočaré, nekomplikované. Takové jsou mnohdy životopisné filmy. I Theory of Everything některými neduhy trpí, výsledek naštěstí není utahanou skládačkou několika dat. Osudy teoretického fyzika Stephena Hawkinga jsou sice nekonfliktní a místy uhlazenou story o několika zásadních milnících života britského vědce, na druhou stranu i poměrně osobitým sdělením, ve kterém nechybějí hmatatelné emoce (pomáhá jim výtečná hudba Jóhanna Jóhannssona). A to hlavně díky onemocnění, kterým Stephen trpí. V Oxfordu byl kormidelníkem veslařského mužstva, měl chuť se vzdělávat, právě objevoval nový vztah, když však na univerzitě v Cambridge ztratil rovnováhu a upadl. Bylo mu 21 let a verdikt zněl jasně: maximálně dva až tři roky života. Potíže s běžnými činnostmi, postupně zakopávání, svalové křeče, problémy s polykáním. V závěru úplná paralyzace, výživa, umělé dýchání. Mozek však pracuje dál. Až v průběhu filmu mi došlo (nic jsem o něm předtím nečetl, přilákala mě Felicity Jones – mimochodem znovu velmi přesvědčivá - momentálně s nominací na Zlatý glóbus), že jde o onemocnění ALS, které na okamžik pobláznilo smetánku v podobě polévání se ledovou vodou. Ale to už je tak trochu jiný příběh. 70% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Životný príbeh Stephena Hawkinga,životný výkon Eddieho Redmayna! Doslova a do písmena na nepoznanie od reálne jestvujúceho,ktorý sám uznal,ako by videl sám seba,a to je už čo povedať! Jediný možný casting len pre Eddieho,ktorý dáva zo seba všetko,aby dokázal vierohodne stelesniť jedného z popredných teoretických fyzikov! Existuje teória ako urobiť film,ktorý by čo najviac pripomínal STEPHENA HAWKINGA,a je na SVETE! PS:Som zvedavý ako dopadne DUEL na OSCAROCH medzi hlavnými ašpirantmi,t.j Michael Keaton,ktorý vstal z mŕtvych,alebo EDDIE REDMAYNE,ktorého som zaregistroval v muzikáli LES MISÉRABLES,kde som si povedal schopný herec,ktorý má toho ešte veľa pred sebou... Snímku ešte lahodí hudba,ktorá vedľa výkonu Eddieho,tak aj Felicity Jones sprevádza dianím ich spoločného života napriek prekážkam sa snažia spolu žiť s jeho handicapom,ale mozog je funkčný na maximum,tak vytvára knihy,ktoré vošli do popredia dejín: Stručná história času prepracovaná do diela Ešte stručnejšia história času a Vesmír v orechovej škrupinke sa stali populárnymi na celom svete a dnes patria ku klasickým bestsellerom! Skrátka lepší FILM by asi nevznikol nebyť herca v hlavnej úlohe,ktorý na seba upozornil! ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vedel som, do čoho idem, vedel som, že žánrom bude romantické drama, ale že sa životopisné spracovanie legendárneho Hawkinga bude točiť prakticky len a len okolo jeho partnerského života a vyrovnania sa s ťažkou chorobou..? Na to sú dve hodiny naozaj príliš, očakával som väčšie zameranie na jeho pracovnú sféru, i keď niesom žiadnym milovníkom fyziky, ale ak už sa točí film o osobnosti akou je Hawking, príde mi smiešne, že sa tvorcovia orientovali primárne na jeho citový život a nie na jeho veľký prínos pre ľudstvo. Pochopte, ak by sa mal natočiť film o milostnom (citovom, partnerskom.. všetko z danej oblasti) živote niekoho známeho, vsadil by som skorej napríklad na Charlieho Chaplina a nie na Hawkinga alebo Einsteina. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (27)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama