Reklama

Reklama

Století Miroslava Zikmunda

  • angličtina Old Man and the World (festivalový název) (více)
Trailer
Česko, 2014, 97 min (Alternativní 94 min)

Obsahy(1)

Životopisný film Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti". Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty, seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného" kapitalismu... Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil... (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Dont 

všechny recenze uživatele

Přivítal bych více záběrů z minulosti a méně ze současnosti. Např. fotky z pyramid byly úžasné, zařadil bych i další podobné z jiných zajímavých míst. Kromě toho jsem postrádal dvě další věci. Větší míru objektivity autora (příliš nekritický) a odpovědi na četné otázky související jak s rodinným životem, tak tím cestovatelským obdobím. Zkrátka řadě věcí se dokument jaksi vyhnul. To ale nic nemění na tom, že se jedná o vcelku zdařilý dokumentární počin (7/10). ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

V naší vlasti se během sta let nenarodilo až tolik inspirativních osobností, ale jestli o nějaké vážně nepochybuji že do této skupiny patří, tak je to právě pan Zikmund. Velký muž s velkou odvahou, samozřejmě i se svými chybami, ale především ten, který se ctí a naplno prožil svůj život. Čest Vaší památce. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já musím být vděčný okupantům, že mě dokopali k tomu, že jsem začal evidovat archív." Tak tomu říkám pozitivní přístup k životu. Miroslav Zikmund si dokázal vzít z každé doby to, co mu nabídla a představil se jako velká osobnost. Taky se mi líbilo, že přiznal, že na cestách s Hanzelkou fungovali jako obchodní zástupci Tatry. Ono taková úžasně futuristická Tatra 87 se po válce musela prodávat sama. Mně se tento dokument zkrátka líbil, ale bylo by mi příjemnější, kdyby obsahoval méně servilního poplácávání po zádech a více těch úžasných cestovatelských záběrů. Ovšem jedinečná byla chvíle, kdy si přečetl, kdo ho udával na STB: "Přikláním se teď na stranu těch, kteří tvrdili, že je lépe neznat jména těch, kterým věřili. Takže dělám za tím tečku a ... jsem zklamán." ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jak to u dokumentů často bývá, ve výsledném hodnocení se odráží spíše zajímavost a informativnost zkoumaného tématu či osobnosti nežli zpracování samotné. Století Miroslava Zikmunda nepřináší vůbec nic nového, ale vyprávění hlavního protagonisty je natolik poutavé, že utáhne i jinak průměrnou kvalitu dokumentu. Tu sráží až zbytečně vysoké množství vypravěčů, které diváka mate (vyprávění samotného Zikmnuda a dalších postav, čtené pasáže ze Zikmundových knih, resp. deníků, archivní záběry s komentářem a osobní Horkého vzpomínky). ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jistý profesor estetiky na Masarykově univerzitě řekl, že všichni lidé jsou krásní a nejkrásnější jsou lidé staří. Portrét Miroslava Zikmunda dokonale potvrzuje jeho slova. M. Zikmund je krásný člověk, jak nám ukazuje jeho moudrost podepřená lety a životním optimismem a duše očištěná bolestnými i radostnými zkušenostmi. Miroslav Zikmund je člověk důstojný, vyrovnaný, obdařený krásným hlasovým projevem a vznosnou češtinou, jež je jako nádech starých časů, je nesoudící, chápavý, otevřený moderní době a pokorný k těžkostem. Kloním se kráse a odvaze jeho ducha. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Petr Horký od začátku chtěl, aby dokument završovala písnička od Radúzy, která by dokument nějakým způsobem pocitově shrnula. To, co mu postupně nabízela, bohužel atmosférou neodpovídalo jeho představám. Když se s ní přišel do studia rozloučit v době, když už vrcholili dokončovací práce na dokumentu, zahrála mu ještě jednu píseň a on věděl, že je to ona. Jen díky nasazení lidí kolem filmu a práce ve studiu se to stihlo na poslední chvíli. (sator)
  • Miroslav Zikmund zpočátku neměl o natáčení tohoto dokumentu zájem. Teprve když mu režisér Petr Horký vysvětlil, o co se bude jednat, souhlasil. (Terva)

Související novinky

Zemřel Miroslav Zikmund

Zemřel Miroslav Zikmund

02.12.2021

Ve požehnaném věku 102 let nás opustil známý český cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund, jehož životní pouť byla nerozlučně spojena s kolegou Jiřím Hanzelkou (*1920 - †2003). V… (více)

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama