Häjyt
Akční / Drama
Finsko, 1999, 105 min
Aleksi MäkeläHrají:
Samuli Edelmann, Juha Veijonen, Eero Aho, Kari VäänänenObsah
Príbeh Anntiho a Jussiho, ktorí sú prepustení z väzenia po odsedení trestu za prepadnutie. Hľadajú svoje miesto v spoločnosti, zatiaľ čo Heikki, tretí z partie, ktorý sa podieľal na bankovej lúpeži, nebol chytený a odsúdený, ale medzitým sa stal policajtom. Snaží sa im pomôcť, no oni radšej začnú obchodovať s alkoholom. A hoci sa ani jeden z nich nechce vrátiť do väzenia, zdá sa, že ich cesta ani nikam inam nevedie. (Orvokki)
Orvokki
Oproti ostatným filmom Aleksiho Mäkelä je Häjyt slabé a aj herci predviedli len priemerný výkon. Ale bolo tam niekoľko scén, ktoré mi nedovolia dať dve hviezdičky. Ocenenia na Jussi 1999: Kalevi Haapoja za vedľajšiu úlohu a People's Choice Award. Okrem toho šesť nominácií.(19.11.2010)
myshichka
Antti a Jussi to nemajú v živote jednoduché. Príroda ich očividne neobdarila talentom na nič okrem vyrábania problémov. Osud im neustále hádže polená pod nohy a tak sa chlapi musia brániť ako sa dá - päsťou, nožom, a keď na to príde, tak kľudne aj brokovnicou. Nie vždy má však okolie pre ich "sebaobranu" pochopenie... Vcelku priemerný, ale vtipný film, so štipkou trpkosti v závere. Dostal by odo mňa tri hviezdičky, ale za tú krásnu "vidlácku" fínčinu made in Pohjanmaa a niektoré fakt dobré hlášky (z ktorých sa ale asi väčšina stratí v preklade, takže chápem, že kto videl film s titulkami, nemusí ho trebárs vôbec pokladať za vtipný) musím jednu hviezdu prihodiť.(30.8.2011)