Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na charakterního, ale i komediálního herce, spjatého léta s Národním divadlem, vzpomíná jeho prasynovec a také historici E. Šormová, P. Taussig.
František Smolík začínal v kočovných a venkovských divadlech, bojoval v 1. světové válce a od roku 1921 se stal členem pražského Národního divadla. Tam působil až do roku 1965, vytvořil stovky postav a svou skromnost, slušnost, noblesu, laskavost, zdvořilost i kavalírství přenášel rovněž do filmových rolí. Natočil jich mnoho: Karel Havlíček Borovský, Před maturitou, Městečko na dlani, Prstýnek, Krakatit, později hrál v pohádkách, třeba v Princezně se zlatou hvězdou, ale vytvořil i slavnou charakterní roli profesora ve Vyšším principu. Jak nenápadně žil, tak i v roce 1972 jako jedenaosmdesátiletý zemřel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další užvaněná svěřovačka, ve které se nedozvíme nic nového či objektivního. Nejslavnější jevištní role Františka Smolíka jsou spíše přehlédnuty, o ostatním lze v lepším případě pochybovat. Nestojí ani za pozornost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí pro mě herec vychází sympaticky. Nezdolnou energii mu mohu jen závidět. Jeho plynutý bezproblémový přechod z práce do důchodu by mohl být příkladem v učebnicích sociální práce. Umírání je zde shrnuto na poslední tři minuty. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát to bylo opravdu moc upovídané. Je jasné, že když František Smolík už mezi námi dlouho není, autentických záběrů s ním moc nebude, ale určitě tu mohlo být více ukázek. Hrané scény s pseudo Smolíkem jsou nezajímavé a do tohoto typu dokumentu mi prostě nesedí. Dokument jsem spíše protrpěl, přesto za osobu Františka Smolíka musím dát aspoň průměr. Hudební režie: Jiří Bura ()

Reklama

Reklama