Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 13 (2013) (série)


Život v ofsajdu (S13E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Legenda naší filmové komedie, jehož nejslavnější rolí se však stal doktor Galén z Čapkovy Bílé nemoci. Rovněž úspěšný scenárista, režisér a herec v Hollywoodu. Muž, který strávil skoro půl života v emigraci, ve vzpomínkách J. Štěpničky, J. Vondráka, O. Suchého, P. Taussiga, P. Jirase a dalších... Skoro polovinu života strávil Hugo Haas v emigraci, v USA a v Rakousku. Přesto dodnes patří k nejoblíbenějším českým hercům, především pak komikům. Pocházel z rodiny brněnského obchodníka a studoval tam na konzervatoři. U filmu se prosadil hned na začátku éry zvukového filmu, ve stále svěží komedii podle románu Karla Poláčka Muži v offsidu. Ve skoro třicítce dalších hrál převážně hlavní role. I přes řadu komických se jeho nejslavnější rolí stal doktor Galén z Čapkovy Bílé nemoci. Stejnou roli hrál i v Národním divadle, kde dlouho působil. Film rovněž režíroval a psal i scénáře. Bílá nemoc předznamenala i jeho osud, krátce poté musel uprchnout před nacisty. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chaos formou i obsahem. Zájem režiséra je zaměřen, jak jinak, především na bulvární klípky ze soukromí a Haasovy jevištní i filmové výkony jsou, bohužel, zcela upozaděny. Ztráta času. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Súhlas s užívateľom 6thSun. Normálny dokument, ktorý nijako nevybočuje z rámca Príbehov slávnych. Internetoví lúzri, čo bývajú po štyridsiatke s mamičkou a potom sa prídu vygrcať na čsfd, by to ale zrejme natočili lepšie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Haas působí jako seladonek, nedivím se že nová generace teenagerů ho už nebrala. "Mám jednu oficiální dívku milenku a tajné lásky" říká umělec.  Jestli dnes správný Pražák patří spíše na plovárnu nebo do kavárny by se dalo polemizovat. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu přehnaná tvrzení o Haasově kariéře v Hollywoodu a i jinak celkem zmatený dokument o životě slavného prvorepublikového umělce. Zatím ze série Příběhy slavných nejslabší. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hugo Haas byl komik, kterého řadím k Vlastovi Burianovi, Jaroslavu Marvanovi nebo Václavu Tréglovi. Mimo zmíněné mistry měl však Hugo Haas humor jinačí, jemný, nenásilný a kolikrát i schovaný. A to z něho dělalo ojedinělou komickou osobnost našeho předválečného filmu. Pro svůj židovský původ musel zavčas emigrovat, jinak by skončil v koncentračním táboře, kde bohužel zahynul jeho otec i jeho bratr. Dokument mapuje jeho předválečné období u nás, i jeho filmovou práci v Americe, kde se uchytil po emigraci a režíroval filmy nebo působil jako herec. Když ho vidím ve filmech Andula vyhrála, Mravnost nade vše, Okénko, Poslední muž, Jedenácté přikázání nebo Ať žije nebožtík, vždycky se válím smíchy. Že dokázal zahrát i vážnou roli zúročil v Čapkově dramatu Bílá nemoc jako doktor Galén. Byl to bůh a já mu občas chodím položit kytku na hrob k nám na židovský hřbitov v Brně, kde je pochován. PAN HEREC. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě dokument překvapil jen příjemně... Pokud se opravdu chcete hodně dozvědět o Haasovi a jeho životě i rodině, doporučuji vzpomínky jeho ženy Bibi : Dlouhá svatební cesta... ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé srdce a rodové ego plesá zvláště v druhé polovině dokumentu z prozaického důvodu - TOHO HISTORIKA ZNÁM!!! Ale jinak? Sorry... Nic, co bych už nevěděla. Uznávám, mít Mejlu doma je výhoda:-) ()

Reklama

Reklama