Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Recenze (543)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ron Howard zlý film nenakrúti. Akurát občas netrafí úplne do čierneho. Tých pár scén od stola, pri ktorom začína a končí rozprávanie, je silnejších než samotná plavba. Scenár na lodi postupuje neobjavným oboznamovaním s postavami a stavia ich do predvídateľných konfliktov. Z ich miesta v príbehu navyše neždíma, čo by mohol, a celkovo tak úplne nevie, o čom chce rozprávať v prvom rade. Tém je viacej, ale ani jedna z nich nie je motorom filmu. Máme tu konflikt kapitána a prvého dostojníka, tragédiou vrcholiacu honbu za bohatstvom, či zamyslenie sa nad tým, kam až je OK zájsť pre záchranu vlastného života. Ale všetko je to iba rutinne naznačené a nepoháňa to rozprávanie príbehu vpred. Najdiskutabilnejším prvkom filmu je potom zabíjanie zvierat, ktoré má naše postavy robiť hrdinami, plniacimi si svoju veľkú rolu, aby sa mohli vrátiť domov za svojimi rodinami. Dnešná doba takejto príbehovej konštalácii nemože priať. Na film sa dobre pozerá. Obzvlášť diváčky budú chrochtať blahom. Ale nie je to strhujúci biják, aký sme od Howarda čakali. Všetko to divácky atraktívne ukázal v akčnom zostrihu v traileroch a práca s postavami, ktorá tomu mala dať dramatický oblúk, je slabšia. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Film naštěstí tentokrát nesáhnul po přeceňované Melvilově kudlankovské rohypnoliádě a mořském zabijákovi soudných čtenářů, nýbrž po ryvájvlu, který dobrodružně mapuje bez Hermanovy pomatené grafomanie skutečně neskutečné trampoty lodi Esex s intelektuálně ambiciózním vorvaněm. Dostáváme tak zábavnou, dramaturgicky a režijně hezky zvládnutou verneovku a grýnpissáckou noční můru v jednom, vizualizovanou do škaredého digitálního mrdníku, kde mi Homotór, kterého kýtovec zase s přehledem přehrává na celé čáře, kupodivu nevadil tolik jako obvykle. Jen mě trochu mrzelo, že si ho vyhladovělá posádka moc nevšímala, i když byl s tím melírovaným ondulátem na hlavě vskutku xežrání, a s erkovým rejtyngem a kanibalistickými detaily by se mi to líbilo mnohem víc. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Poctivý dobrodružný film, zajímavý tím, jak rozvíjí legendu o Moby Dickovi a doplňuje k ní svoje. Potěší přesah do současnosti, "Thor a Spider-Man" spolu opět v jednom filmu a okaté digitální záběry mi zážitek nekazily. 70%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Scenár jalový ako od cvičenej opice, postavy nepresvedčivé, herci len na pol plynu. Klišé na klišé. Zhruba do polovice je to ešte celkom zábava, potom sa rozplizne do ubíjajúcej a nikam nevedúcej nudy. Plus teda strašný vizuál - aj v televíznych seriáloch už vedia urobiť krajšie digitálne pozadia, napr. také Black Sails oproti tomuto vyzerá ako megalomanský veľkofilm. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Digitální moře, famózně rozpohybovaná kamera a nuloví hrdinové. První půlku to ještě oddře Howardova sebejistá zručnost, ale tu druhou, kdy se vlny uklidní, provází jeho tradiční bolest – nulová vášeň. Postavy promlouvají zpoza umělých plnovousů a oteklých rtů, ale citově si vás zaháčkuje líp i nebohý kytovec. Fail. 2 a ½. PS: Ten digi vizuál je ultimátní prasárna, která vám vypálí rohovku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je, že ho má na svědomí Ron Howard. Takže ještě předtím, než jsem film vůbec pustil, jsem už očekával filmovou kvalitu. Té jsem se vlastně koneckonců i dostal. Horší to bylo s příběhem, který vlastně vypráví o tom, jak lidi ničí přírodu a příroda, jelikož má možnost, jim to plnou palbou vrací. Takže nejenom, že jsem vůči té velrybě necítil zášť, ale i ti rybáři ve mně nevyvolali vůbec žádné emoce. A to ani v momentě, kdy po měsíci uprostřed oceánu dlouze a hnusně umírali na zbytků lodě. Ron je ale pan režisér a tak i přesto přichystal pár nezapomenutelných scén a kvalitních momentů, které nelze přehlédnout. Pořád ale příběh, a s ním spojené emoce, srazily film na průměr, čímž dokazuje, jak snadno příběh, jinak kvalitní film, dokáže ovlivnit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $25,020,758Tržby Celosvetovo $93,920,758Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,279,524Tržby za predaj DVD v USA $3,028,165 ║ tak nakoniec nadmieru zvládnuté, hlavne keď ukážka bola dosť strašiak lebo to vypadalo v nej všetko až moc digitálne, nuž ide hlavne o to či si obľúbite kamerový filter Rona Howarda (podobný z jeho predchádzajúcim filmom Rivali), pokiaľ áno, tak Vás film uchváti a tie triky sa v ňom schovajú, zapadnú, možno miestami sú tie zábery dosť urýchlené až neprehľadné čo sa týka akcie, či dokonca rýchly skok v plynulosti scén ale prevažne ide o dosť prehľadný a dravý prístup, keď sa ide v dráhe akcie, či už útok Moby Dicka alebo silnej búrky, tak to má silný atmosférický nádych až prechádzajú po chrbte zimomriavky, nádych filmu ide skôr v drsnej rovine, čo sa týka živočíšnej likvidácie pre prežitie alebo pre zárobok, takže máme tu krvavé scény, rýpanie sa vo veľrybe a dosť sa tu hovorí o krutostiach, takže jemnejším povahám tento film nemusí zrovna chutiť, celkovo vystavenie príbehu išlo smerom na istotu a typovo vsadil na schému Cameronovho Titanicu, čo bolo v pohode, malo to emočný náboj, herci na čele Chrisom Hemsworthom to dobre tiahli, jedine mi bolo ľúto Cilliana Murphyho ten bol nevyužitý, škoda, 3D efekt potešil, jeden z tých lepších a žblnkajúce more pod nosom urobilo s filmu ešte o kus lepší zážitok /videl v kine 3D verziu: 80%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nebýt útrapného zeleného (nebo modrého) pozadí, možná bych šel na čtyři. Chápu, že to jinak asi natočit nešlo, ale ty digiorgie tomu vážně dost ubírají. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zamrzí, že uvozující "vyprávějící" linie nabízí nepoměrně zajímavější postavy (a ostatně i herce) než "vyprávěná" linie, kde se promenádují jednorozměrné charaktery. A zatímco Hemsworth tu svou utáhne alespoň díky charismatu, tak Walker ani to ne. Zamrzí pak dvojnásob, že to je mnohdy tak okatě digitální. V málokterém snímku tolik bije do očí, jak herci stáli ve studiu před zeleným plátnem a všechny ty vzdouvající se vlny a mořská havěť jsou k nim doklíčované. I toto se dá udělat tak, že to nepoznáte, ale to není tento případ. Umocněno je to ještě i tím, že herci jsou až na výjimky v těchto scénách zabíráni v bezprostředních detailech "na tělo a ksicht", což působí přinejmenším nezvykle. Naštěstí těch scén zase není tolik a jakmile se to odehrává v klasických interiérech a na lokacích, tak to rázem funguje o poznání lépe. A proč jsou ty dvě výtky uvozené slovem „zamrzí“? Protože jinak jde o poctivý klasický (pravda, možná až moc) chlapácký námořně dobrodružný snímek o přežití jak ze staré školy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TÁÁÁMHLE CHRLÍ!“ /// To bylo tenkrát, kdy nikoho nenapadlo, že by na světě existovala lepší surovina, než velrybí olej. Takže jste ho mohli najít úplně všude… Byznys jako prase, dřina, dobrodružství, týrání kytovců… To všechno tady najdete. Z Hemswortha by byl fajnovej pirát a Howard prostě umí. Pravda, kdyby to šlo, udělal by digitálně i toho Hemswortha a mohl sedět v klidu doma a přes Skype (nebo jinou píčovinu) dirigovat flotilu CGI specialistů. Ale to jen tak mimochodem, na funkci (rostlináře) to nemá vliv. Rozhodně žádný „Sluníčko“, který vidí trágu v zašláplým broukovi, ten film nedá. To tě upozorňuju předem, páč pak bys mohl zorganizovat demonstraci za zakázání týrání digitálních efektů. (třeba bysme zapomněli na ty Iráčany…) Bavilo mě to. Je to prostě dobrodružství a parádní filmařina s krátkou úvahou na téma: „Kdo jsi člověče?“ /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex“, kterou v roce 2000 napsal Nathaniel Philbrick, neznám. 2.) V bazénu mně plave velryba a došel mi olej. 3.) Thx za titule „pablo_almaro“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,103 // Otvárací Víkend v USA: $11,053,366 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nám servíruje až nečekaně drsný Survival s pamětihodnými scénami. Slušně promyšlené story, vynikající Hemsworth, úchvatná Demon Whale, solidní vizuál ,fungující emoce a slušná dramatická linie mezi kapitánem a prvním důstojníkem, to vše zde najdete. Potěší i pár nepříjemných scén ( Vnitřnosti velryby). Druhá půlka je už sice zdlouhavější oproti té první, přesto mám z filmu pozitivní pocity. Moře je kruté! 75% 3D Ok. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne nezáživné. Nečudujem sa, že s az toho stal ukážkový prepadák: pri rozpočte 1OO miliónov to na celom svete ledva-ledva trhlo 93 (!). Ron Howard režíruje nudne ako obhorené poleno, Chris Hemsworth začínam sa obávať nie je bohvieako kvalitný herec a hoci je zvyšok kastingu zaujímavý (Gleeson, Whishaw, nový Spider-Man), nikto nepodáva nezabudnuteľný výkon. Ani po vizuálnej stránke ma to nestrhlo. Zopár scén bolo pôsobivých a malo niečo do seba, inak ale veľká nuda, neoriginálny scenár, matná réžia, mdlí herci... ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

jsem nadšený, že nejpřeceňovanější režisér světa konečně natočil něco, co vypadá jako film, namísto pouhého ilustrovaného scénáře (ano, správně, je v tom rozdíl), tj. pohyblivé obrazy, jejichž estetice neschází smysluplnost a krása. snad Howarda nepřeceňuji příliš, když v jeho obrazech rozeznávám inspiraci tvorbou Ivana Ajvazovského, protože už ta možná souvislost vlévá do významové struktury filmu bohatství dalších cenných souvislostí. cinefil ve mně by měl být mimořádně potěšený. a je. a vlastně i ten narativ, čili aspekt, na kterém většina mainstreamových filmů v mých očích "vázne na mělčině", mě zde svým způsobem také těší. jak jindy nesnáším ta samoúčelná rámcová vyprávění, o to více mě zde nadchlo, jak rámec vlastně pozvedá sofistikovanost a tak vlastně i hodnotu vyprávěného děje, jelikož svou zprostředkovaností odlehčuje krajní nevěrohodnost předlohy, tedy Moby Dicka, inspirované jen o krapet méně nevěrohodným námořnickým mýtem o mstivé velrybě, založeném velmi volně na reálné plavbě Essexu, zatímco ale zároveň s tím sugeruje divákům dojem autentičnosti, jakou se přeci musí nutně vyznačovat vyprávění podávané s takovou neochotou a zahanbením, jaké předvádí Gleesonova postava. a tak jsem rozpolcený, když na jednu stranu tleskám důvtipu, s nímž film manipuluje svými diváky, na druhé straně polykám žluč nad tím, že zmíněná autentičnost je jen iluze a všechno je to falešné. jako skoro celá ta továrna na sny, jejímž dělníkem podle všeho Howard nikdy nepřestal být ani v jednom záběru jediného svého filmu. cinefil ve mně by měl být znechucený a pobouřený tím, jak se v námětu samo o sobě velice naturalistickém podařilo neutralizovat všechny vzrušující pachutě a vydestilovat z něj syžet tak naprosto nezajímavý, že nad tím vlastně více než co jiného žasnu; takovou typickou hollywoodskou limonádu pro celou rodinu. a je. čili v posledku jsem cinefilně nadšený i cinefilně zhnusený a mám pocit, jako kdybych měl zrazovat své svědomí, ať už budu hodnotit kladně či záporně. proto ta mimořádná potřeba vyjádřit se tentokrát i slovy. domnívám se, že obecně platí, že pokud se nemohu rozhodnout, bude spravedlivější zvolit vyšší z obou zvažovaných hodnocení. budiž tedy. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jinak dobří herci zabití nudnou story o nudných námořnících v nudném vizuálním podání v čele s velkým nudným nic, které původně mělo nejspíš celý příběh pohánět. Inu, paradoxně nejvíc ten film funguje, když se v něm nic neděje. Jakákoli snaha vyvolat akci či napětí, končí pokaždé nehoráznou marností. 4/10 P.S. Ben Whishaw a Brendan Gleeson jsou na filmu to nejlepší. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Není nad to zajet na velryby s partou kamarádů a nechat, na rok či dva, svoje manželky čekat doma ve vší počestnosti. Práce blbě placená, ale se spoustou čerstvýho vzduchu učaruje i mocného Thora, který je tak snaživej, že se má stát kapitánem. Jenže protekce byla svině odjakživa a tak se bude muset spokojit s místem prvního důstojníka a tunou slibů, že příště bude Captain America už rozhodně on. Hodí se to na papír a k vlastní lodi už stačí jen maličkost - 2000 barelů velrybího oleje. To se dá sfouknout za den. Jenže jen na jednom zázračném místě, kde bílá velryba dává dobrou noc všem, co se přiserou do jejího teritoria a navíc se tam pluje kurevsky dlouho. To kluky ale neodradí a pustí se do akce. Připlujou, uviděj, potopěj se... A tak mocný Thor místo velrybího tuku a lodí pod prdelí trčí ve člunu s pár dalšíma, co ten průser přežili a čeká ho pár tisíc kiláků domů se sucharem v kapse, deci vody v lahvi a ve společnosti nasranýho Morbidního Dyka. Pak už je jen otázkou času z koho se stane lidská konzerva a kdo bude díky kámošovu masu trpět o něco delší dobu. Doporučuje 8 vorvaňů z 10. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Asi největší a nejnápadnější digitální marast, který jsem v životě viděl. I účelová stylizace seriálového Spartaka působí o proti V srdci zeleného plátna jak CGI z 22. století a 18 let stará televizní série Hornblowera pak tomuto epickému námořnímu dobrodružství natrhává prdel úplně, protože snad žádný záběr se neobešel bez viditelných digitálních zásahů a triků. Pokud si odmyslím, že vidím bazén v Hollywoodu znázorňující oceán a námořníky v největší možné bouři s desetimetrovými vlnami, které namáhají stěžně na bod zlomu, ale herci jen vzpřímeně stojí na palubě a problém mají jen s utíráním kapiček vody z čela, které na ně mimo záběr leje asistent produkce ze zahradní konve zavěšený na jeřábu, zůstane mi naprosto nudný film plný absolutně nezajímavých charakterů postav, které ačkoliv mají rozehrávat názorové rozepře, paranoiu, chuť po moci nebo morální dilemata, jsou ve výsledku jen trapně nezajímavý komparz asistující hlavní postavě filmu, velrybě Black Dick. Hovnarde, Hovnarde, ty mi k srdci přirůst už asi nikdy nedokážeš. 44% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Thor velrybář. Rozhodně to není špatné, ale přišlo mi to takové nezajímavé, nudné a vlastně jsem většinu času dokonce fandil spíše  té velrybě. 40-50% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Klasické dobrodružné filmy jsou v současné době poměrně nedostupné, takže jsem vděčný za každý takový kousek. Škoda je, že tohle svůj silný námět nedokáže podat dostatečně syrově, trochu klouže po povrchu a i přes několik nepříjemných scén pořád vypadá příliš učesaně. Z podobných námětů stačí vzpomenout třeba Master and Commander, který dokáže dokonale pracovat s atmosférou i tam, kde Aubrey a Maturin hrají Mozarta, natož když se hádají o povinnostech a slibech. Tady naopak když má dojít k názorovým střetům dvou osobností, zejména kapitána Pollarda a prvního důstojníka Chace, tak to nikdy nepůsobí tak, jak by mělo. Nebo ve scénách na člunech, kde bych čekal doslova "zažrání" (ehm) do situace, nevyzní to s patřičnou silou. Např. v Donaldsonově verzi Bounty podobné scény na člunu poručíka Blighe jsou ohromně silné (třeba dělení chyceného tereje). Je třeba zmínit, že na nedostatku syrovosti se podílí i poměrně průměrné technické zpracování, scény bouře v již zmíněném 12 let starém Master and Commander dokázal Weir podat, tak, že jsem měl pocit, jako bych na HMS Surprise přímo stál. A když už jsem u té kritiky, tak v závěru (a vlastně v rámující dějové linii) si film realitu poněkud poupravil, alespoň pokud mohu soudit podle wikipedie. Teď to vypadá, že nenechávám nit suchou (zkrátka to moře), ale na druhou stranu vůbec nelituji, že jsem film viděl, byly to dvě příjemně strávené hodiny při správně chlapském dobrodružství, jakých už moc není. Já ty 4* dám, ale je to opravdu hodně mezi. ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama