Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Režisér James DeMonaco před rokem pozitivně šokoval nízkorozpočtovým thrillerem s „očistně" originálním nápadem, za což byla Očista po právu odměněna mimořádnými výsledky v kinech. A tak zcela přirozeně vznikla dvojka. Zvlášť když její předchůdce položil řadu znepokojivých otázek a zdaleka neodpověděl na všechny. V noc Očisty by se po ulicích pohyboval jenom sebevrah nebo člověk s neodolatelnou touhou po zabíjení. Jedním z nich je po zuby ozbrojený chlap, který chce dočasnou beztrestnost využít k tomu, aby „potrestal" opilého řidiče, jenž mu před časem přejel dítě. Nebude to mít jednoduché, protože všichni ti, kdo tuhle noc chtějí „jen" přežít, se před vypuknutím Očisty snaží maximálně zabezpečit. Manželé, kterým se krátce před jejím začátkem porouchalo auto, a oni uvízli někde na předměstí, měli v tomhle směru neskutečnou smůlu. Stejně tak matka s dcerou, které se marně pokusily proměnit svůj byt v nedobytnou tvrz. Náhoda svede tyhle čtyři bezbranné zoufalce dohromady s výše uvedeným osamělým mstitelem. Je jim jasné, že pokud mají mít aspoň nepatrnou šanci na přežití, musí se ho za každou cenu držet. Jenže on má svůj plán a v něm vyděšení a neozbrojení „civilisti" nehrají žádnou roli. Noc ale zdaleka ještě nekončí a pro všechny připravuje pár nepěkných překvapení. Zatímco první Očistu bylo možné díky jejímu zasazení do interiéru jednoho domu označit za komorní thriller, pokračování je výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou a nečekanými dějovými zvraty. (CinemArt)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (581)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jednička pro mne byla "překvapující". Neznámý horor z čista jasna, ani jsem si nečetl jeho obsah a když se z něj vyklubal docela slušný "home invasion" s parádním závěrem, byl jsem spokojen (...a hodnotil za 4/5). Dvojka trpí ... nebo spíš trpěla, ještě před vypuštěním mezi lidi, přehnanou reklamou a právě u tohoto filmu i csfd premiéra a neustále vykukující reklama byla podle mne kontraproduktivní. Divák si chtě nechtě podvědomě slibuje kdo ví co, očekává něco velkolepého ... Nic velkolepého nedostane, protože peněz bylo evidentně stále málo, ale tvůrci z nich vymáčkli absolutní možné maximum! Tentokrát se děj odehrává v mnohem větších prostorách a to jsou ulice velkoměsta, kde se shodou různých událostí chtě nechtě spojí několik postav, které se snaží dostat do bezpečí. A bezpečí je hodně daleko, takže začíná spíš "útěkovej akčňák" s těžce ponurou, temnou atmosférou. V poslední třetině filmu dojde k pro mne nečekanému, ale vydařenému a koukatelnému zlomu, který mne přinutil přidat čtvrtou hvězdičku k dobru, protože přece jen snaha tvůrců se cení a ten závěr byl fajnovej. Největší plusy filmu jsou rozhodně atmosféra a napětí. Akce začne téměř okamžitě po startu filmu a zneklidňující pocit nastartuje ihned a neskončí ani u závěrečných titulků (mimochodem animace a střihy u závěrečných titulků jsou naprostou chuťovkou!! ). Co film kazí jednoznačně pro mne (evidentně ...), tak je absence zobrazování násilí ... bohužel! Tvůrci neměli koule na to, aby ukazovali vraždění a týrání na plný obrátky přímo na kameru, žádné znásilňování, žádná exploatace ... toho se nedočkáme. Přitom subžánr tohoto ražení a celý film k tomu vyloženě vybízel a nahrával !! Pár nechutností a traumatických záběrů na začátku by diváky snadno přimrazilo a celý dojem by byl do finále mnohem děsivější ... Takhle je to spíš mix pomalého akčního filmu (jako akční film to v dnešní době nefunguje ... nebyli lidi ani prachy...) a temného kritizujícího thrilleru (což se daří na jedničku ...). Je fajn, že je to jiné, než první díl, a má to fajn plusy i výrazné mínusy, ale je to kvalitně odvedená práce a hodně zneklidňující film ... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Komorná hororová jednotka vystriedala rozmáchlejšia akčnejšia dvojka a pritom si zachovala svoj pochmúrny feeling a režisérsky štýl. Frank Grillo v úlohe policajta ktorý si ide vybaviť svoju neprávosť v deň keď je tolerované skoro všetko (okrem použitia výbušnín) a po ceste sa zapletie do záchrane matky a dcéry z nižšej vrstvy a tým naštve dobre vybavený gang s pojazdným rotačným gulometom na kamióne, je celkom slušnou náhradou za Ethana Hawkeho podobne ako Kiele Sanchez za Lenu Headey. Režisér vie čo točí a ponúka rozvetvenejšie univerzum do ktorého minule len nakukol, ako aj sociálne otázky nižšej a tej najvyššej vrstvy. Niekedy som mal pocit, že sem toho napchal až príliš veľa a poriadne nič nedotiahol, každopádne je o čom točiť a ďalší diel ak bude niečo medzi jednotkou a dvojkou a pôjde viac do hĺbky tak by to mohlo byť na vyšší počet bodov. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nesympatický Hawke je našťastie preč a nahradil ho bitkársky sympaťák roka, Frank Grillo. Scenár je rovnako hlúpy, ako minule a nápad s Očistou je stále rovnakou mierou skvelý, ako blbý, ale dvojke veľa pomohla práve výmena kastingu, zručnejšie akčné scény a fakt, že sa odohráva v divokých uliciach počas Očisty. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Vážně..?! Opravdu vážně má tahle hovadina 68%..? To si snad někdo dělá srandu. Vždyť je to naprosto zbytečný film, na kterém opravdu nevidím zhola nic pozitivního. Pořád si ten film přehrávám v hlavě a ať dělám co dělám, nic co by se mi alespoň trochu líbilo nenacházím. Koukal jsem, že film Očista, který je prvním dílem této parády. Je na tom procentuálně ještě mnohem hůře. Takže asi chápu lidi co viděli jako první "pekelnou jedničku" která je asi ještě horší. I když, já si to neumím představit, že může být něco ještě o tolik horší. A pak viděli tohle, tak tomu dali více hvězd než je zdrávo. Já jsem naštěstí Očistu neviděl. Proto se nebojím téhle stupiditě dát to co si zaslouží. Za mě 22% (20%z těch 22je za výkon hlavního hrdiny.) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,A teď poteče krev bohatých!" Horror ne, fajn thriller ano. Slušivá kamera snímá osudy několika lidí, co měli, kromě jednoho, být někde úplně jinde než na ulici, kde chodí smrtka s kosou. Samotný nápad se mi líbil u jedničky, zde je zkombinován s motivem objevujícím se zejména v akčních filmech 80. let. Pracháči si nechají za peníze dovézt vybrané jedince, které pak loví. V důsledku mi přijde tohle dekadentní pojetí světa (zde Ameriky) nepříjemně mrazivé. Věřím, že by se našlo dost takových, co by si rádi zalovili. Škoda jen, še neukázali zmasakrování bařtipánů v sále u stolků s intimním osvětlením. Konec jsem čekal minimálně s atomovým hřibem, škoda, snad tedy příště. p.s. u tohohle typu filmů opravdu žádné hluboké psychologické propracování postav nečekám. Na co? Jde přece o střílení, ne o intelektuální žvanění, od toho mám Bergmana a spol. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (14)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 9 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Natáčení probíhalo v Los Angeles. (Terva)

Související novinky

Bay a jiná galaxie

Bay a jiná galaxie

31.08.2014

Zatímco Michael Bay (Transformers: Zánik) stále neodhalil, co hodlá do budoucna režírovat, jeho producentská kariéra nabírá další a další projekty. Po letošních Želvách Ninja a thrilleru Očista:… (více)

Reklama

Reklama