Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Režisér James DeMonaco před rokem pozitivně šokoval nízkorozpočtovým thrillerem s „očistně" originálním nápadem, za což byla Očista po právu odměněna mimořádnými výsledky v kinech. A tak zcela přirozeně vznikla dvojka. Zvlášť když její předchůdce položil řadu znepokojivých otázek a zdaleka neodpověděl na všechny. V noc Očisty by se po ulicích pohyboval jenom sebevrah nebo člověk s neodolatelnou touhou po zabíjení. Jedním z nich je po zuby ozbrojený chlap, který chce dočasnou beztrestnost využít k tomu, aby „potrestal" opilého řidiče, jenž mu před časem přejel dítě. Nebude to mít jednoduché, protože všichni ti, kdo tuhle noc chtějí „jen" přežít, se před vypuknutím Očisty snaží maximálně zabezpečit. Manželé, kterým se krátce před jejím začátkem porouchalo auto, a oni uvízli někde na předměstí, měli v tomhle směru neskutečnou smůlu. Stejně tak matka s dcerou, které se marně pokusily proměnit svůj byt v nedobytnou tvrz. Náhoda svede tyhle čtyři bezbranné zoufalce dohromady s výše uvedeným osamělým mstitelem. Je jim jasné, že pokud mají mít aspoň nepatrnou šanci na přežití, musí se ho za každou cenu držet. Jenže on má svůj plán a v něm vyděšení a neozbrojení „civilisti" nehrají žádnou roli. Noc ale zdaleka ještě nekončí a pro všechny připravuje pár nepěkných překvapení. Zatímco první Očistu bylo možné díky jejímu zasazení do interiéru jednoho domu označit za komorní thriller, pokračování je výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou a nečekanými dějovými zvraty. (CinemArt)

(více)

Videa (22)

Trailer 4

Recenze (581)

petero 

všechny recenze uživatele

Komorná hororová jednotka vystriedala rozmáchlejšia akčnejšia dvojka a pritom si zachovala svoj pochmúrny feeling a režisérsky štýl. Frank Grillo v úlohe policajta ktorý si ide vybaviť svoju neprávosť v deň keď je tolerované skoro všetko (okrem použitia výbušnín) a po ceste sa zapletie do záchrane matky a dcéry z nižšej vrstvy a tým naštve dobre vybavený gang s pojazdným rotačným gulometom na kamióne, je celkom slušnou náhradou za Ethana Hawkeho podobne ako Kiele Sanchez za Lenu Headey. Režisér vie čo točí a ponúka rozvetvenejšie univerzum do ktorého minule len nakukol, ako aj sociálne otázky nižšej a tej najvyššej vrstvy. Niekedy som mal pocit, že sem toho napchal až príliš veľa a poriadne nič nedotiahol, každopádne je o čom točiť a ďalší diel ak bude niečo medzi jednotkou a dvojkou a pôjde viac do hĺbky tak by to mohlo byť na vyšší počet bodov. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jiné než první film, přesto (nebo právě proto?) zhruba stejně dobré. A zatraceně napínavé. Po dvou Očistách se zdálo, že je zaděláno na jednu z nejlepších novodobých horrorových sérií. Bohužel, tímto filmem se námět překvapivě vyčerpal a další pokračování uvízla někde ve slepých uličkách černošských čtvrtí a politické korektnosti. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako som písal pri úvodnom filme, tento príbeh by sa dal prerozprávať snáď 1000x a stále inak, preto je veľká pravdepodobnosť, že séria bude pokračovať. S pokračovaním Očisty som spokojný, dostal som presne to, čo som očakával. Je to nenáročná , klasická vyvražďovačka a revenge movie, ktorá mnohých asi veľmi nenadchne, ale obidva filmy stoja na dobrom základe s nápadom o jednom dni v roku, kedy je všetko dovolené. Snáď si séria aj v ďalších pokračovaniach udrží aspoň takúto kvalitu a vyhne sa samoúčelnému krviprelievaniu ako pri upadajúcej a pre mňa už dávno mŕtvej série Saw. Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od snímku neočekával, neboť první díl se mi nelíbil takřka vůbec. Stísněný interiér domu byl však nahrazen otevřenými prostory města, a tak je opravdu na co koukat. Nápad se mi zamlouval už v prvním dílu, ale tady byl patřičně naplněn. V tento den se rozhodl očistit i seržant, jehož dítě bylo sraženo alkoholikem. Po cestě, kupodivu, potkává lidi, kterým by se pomoc Ramba rozhodně hodila, takže se z něj chtě nechtě stane hrozný dobrák. Aby vše bylo napínavější, tak 4 přeživší, o které pečuje neumějí absolutně manipulovat se žádnou zbraní a působí výhradně jako břemeno, o které je nutné se starat. Druhá Očista nabízí nádherný pohled na perverzní svět z mnohem větší blízkosti. Naši hrdinové na cestě zažívají mnohem více legrace, potkávají hrozně milé lidi a navštíví velmi zajímavá místa. Hlavní hrdina je sympaťák, což už se nedá říct o jeho čtyřech břemenech. Musím hodnotit extrémně kladně, protože tahle očista se mi moc líbila. Navíc otevírá mnoho nápadů, které by si zasloužily nějaké vysvětlení a vyústění. Takže budu předpokládat brzký třetí díl a budu se na něj moc těšit. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Takhle. Ve finále se nám z komorního dramatu (což původní Očista byla dočista) vyklubalo něco jako Hunger Games na jednu noc. To sice není nic moc, ale zaplaťsatan za to. Chcete být lovec, nebo být lovnou zvěří? SPOILER: Pokud mě má před osudem, že skončím někde na zdi jako trofejní kus, zachránit nějaký nástupce Černých panterů, tak snad radši tu větvičku do držky a dřevěnej límec. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (14)

  • Příslušníci tzv. armády používají zbraně Kriss Vector. (JohnSmith)
  • Herec Frank Grillo (seržant) si obľúbil svoje filmové auto natoľko, že si ho chcel kúpiť. Produkcia mu to však nedovolila. (Astonko)
  • Natáčení probíhalo v Los Angeles. (Terva)

Související novinky

Bay a jiná galaxie

Bay a jiná galaxie

31.08.2014

Zatímco Michael Bay (Transformers: Zánik) stále neodhalil, co hodlá do budoucna režírovat, jeho producentská kariéra nabírá další a další projekty. Po letošních Želvách Ninja a thrilleru Očista:… (více)

Reklama

Reklama