Reklama

Reklama

Get On Up - Příběh Jamese Browna

  • Česko Příběh Jamese Browna (více)
Trailer 2

James Brown byl nespoutaný živel, jenž si vždycky dělal, co chce. Nesnesitelná frackovitost, kterou v plné kráse rozbalí hned v úvodu filmu, má hluboké kořeny v jeho minulosti. K ní se divák propracovává postupně, prostřednictvím retrospektivních střípků, které odhalují nelehké dětství v dobách hospodářské krize, odloučení od rodičů, pobyt v polepšovně a v base. James se nikde nenaučil pravidla, podle kterých společnost fungovala. I proto je permanentně porušoval. Na druhou stranu se nebál měnit zavedené pořádky, což mu pomáhalo v zásadních životních a především hudebních rozhodnutí. Film Get On Up, který si název vypůjčil od jedné z nejslavnějších Brownových písniček, je nejen silným životním příběhem, ale zároveň si ho lze užít jako hudební koncert napěchovaný jeho největšími peckami. (CinemArt)

(více)

Recenze (95)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Záhadně upozaděné hudební drama (jen 67%?!) s velmi sympatickým hop-sem-hop-tam střihem povyšujícím jindy šablonovité curriculum vitae, jak otloukánek z chatrče ke slávě přišel, na téměř adrenalinovou jízdu, zvlášť když tam James Brown kopne funky, nestačíte sledovat nohy skvělého Chadwicka Bosemana. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $30,703,100Tržby Celosvetovo $33,448,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,346,333 //počet predaných kusov 36,165Tržby za predaj DVD v USA $3,366,101 //počet predaných kusov 135,810║ určite zaujímavý film s dobrými hereckými výkonmi, režisérsky opäť dobrá práca, len mi to príde moc nahustené s tými udalosťami potom z toho miestami vzniká zbytočný guláš /60%/ ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po prvních chvilkách Brownova hudebního vystoupení jsem zjistila, že na tuhle hudbu musím mít zavřené oči, mít to správné naladění a pak to nechat do sebe pomalu transfundovat. Za chvíli to se mnou pohnulo a já ožívala v rytmu jeho zpěvu, podupávala nohama do země a pak mě to postupně zvedalo obrazně ze židle. Jeho život byl jako jeho zpěv. Někdy k uzoufání smutná, jindy živelná jak povoden. Chadwick Boseman je herecký bůh, hrál to tak uvěřitelně, že jsem pak na YouTube pomalu nepoznala, kdo je originál a kdo je Boseman. Když jsem si poslechla jeho duet s Pavarottim, tak jsem byla vedle, poslechněte si to. Jen mě mrzí, že ta dlouhá stopáž mnohé odradí, ale kdo tuhle hudbu miluje, neváhejte.Ruleta 2018 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl docela velký problém se na film správně naladit, nedokázal mě pořádně zaujmout, ať už příběhem nebo stylem. A ještě horší to bylo, co se týče sympatií k hlavnímu hrdinovi, který mě absolutně ničím nenadchnul, spíš naopak. Ale postupně, po malých krůčcích jsem si k němu (a celému snímku) cestu našel, a to skrz to druhé nejdůležitější v tomto filmu, tedy hudbu (ruku v ruce s propracovanou taneční choreografií). Tomu prvnímu, za což považuju Bosemanův herecký výkon, jsem pak také tak nějak přišel na chuť a musel mu, resp. jeho postavě nakonec i začít fandit (nutno dodat, že s výhradami). Na tuhle vlnu mě ale film měl naladit hned na začátku, což se mu opravdu nepodařilo. Neubráním se srovnání, ale velmi podobně ladění Jersey Boys (kteří měli světovou premiéru cca o 2 měsíce dřív) mě vtáhli do vyprávění téměř okamžitě. A když už zmiňuju Eastwoodův počin, musím konstatovat, že tam mě ty promluvy k divákům bavily, zde naopak hodně rušily (až mě napadlo, jestli se náhodou 1 z filmů u toho druhého „neinspiroval“). Tak či onak, Gen On Up si u mě navzdory některým výše zmíněným kladům vysloužil pouze průměr. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth | Hudba: Thomas Newman | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Imagine Entertainment, Jagged Films, Wyolah Films | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 31,9 miliónov $ | Ocenenia: AAFCA - Najlepší súbor. Motion Pictures Sound Editors - Golden Reel Award, New York Film Critics - NYFCO Award (Najlepšie použitá hudba). Spolu: 4 výhry a 14 nominácií || Energetické tornádo, životný výkon multitalentovaného Chadwicka Bosemana, a v neposlednej rade umelecky najvypracovanejší a najautentickejší biografický film, ktorý som doteraz videl. Milujem film o Rayovi Charlesovi, pretože vedľa toho, že je hudobne prepracovaný, je i neskutočne emotívny. Get on Up má síce trošku menej emotívnych pasáží, ale namiesto vykreslovania tragického osudu kráľov funku sa sústredí viac na samotné javyskové performance a to v doposial nevídanej forme. Znovu som si pripomenul, ako veľmi ma baví funk / soul, a tak už niekoľko dní mi hrajú dobový majstri žánru v iTunesu :) 95% | Blu-Ray, PortaPro, EN DTS | ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu to tak nízké hodnocení zde?! Podle mého názoru perfektně zvládnuté životopisné drama s neuvěřitelným Ch. Bosemanem. 5* bez zaváhání. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Z Wikipedie se o Jamesi Brownovi dozvíte více, skoky v čase jsou uměleckým záměrem, který naprosto nefunguje, většina herců je velmi nesympatická a jedinými světlými momenty filmu jsou chvíle s brownovou hudbou. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

To, ze se nekdo rozhodne nevypravet zivotopisny film linearne, z nej jeste neudela obr originalni masterpiece. Snimek se mi pokusil vysvetlit, proc byl James Brown, jaky byl. Nevysvetlil. Nema "srdicko", ani inteligentni dialogy, ktere by alespon navodily zdani chladne "uveritelnosti". Misto toho si divak vyslechne kybl patosu a vzdy, kdyz ho neco zaujme, tak film zase uskoci jinym smerem. Obcas se po hodine vrati, obcas ne. I kdyz to cele ma pres dve hodiny, stejne sledujete, jaky asi byl nejaky James Brown. Ale nemuzu souhlasit s nekolika komentari - o tom "proc" se dozvite minimum. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hudební čísla a výkon Chadwicka Bosemana jsou skvělé, ale jinak to pro mne byl jen další v řadě hudebních životopisů, lišící se snad jen menším než obvyklým množstvím drog. A když už Brownovy hříchy tvůrci vzpomenou (daňové úniky), mají to za splněné. Podobně scenáristicky odbytý je i jeho osobní život. Za dvě a čtvrt hodiny jsem se toho o kmotrovi soulu moc nedozvěděl. Takže na víc než tři hvězdičky není nárok. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Písně Jamese Browna mi nejsou cizí a několik oblíbených kousků by se v mém playlistu našlo. Toto filmové zpracování jeho vzestupu a pádu je však klasickým a nijak inovativním filmem, který diváka ubíjí stereotypem a přílišnou délkou, kterou nás provází nijak zajímavý herec v hlavní roli a vše je podtrženo fádní režií. Naštěstí jsou alespoň hudební výstupy povedené a poutavé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tím jednoznačně nejlepším jsou hudební záběry, tedy scény z koncertů, které jsou natočeny takřka dokonale – mají skvělý rytmický střih, výtečné celkové i detailní záběry, bezchybné jsou i herecké výkony protagonistů, doslova převtělených ve zpěváka a jeho doprovázející „mašinu“. Je dost možné, a vlastně i pravděpodobné, že právě hudební složku si producent Mick Jagger ohlídal se zvláštním důrazem. Ostatně Brownovy koncerty dobře znal už od svého mládí a jako osobnost jej obdivoval.Film vypráví Brownův život v mozaikovitých scénách, jsou zde vlastně všechny konstanty podobných příběhů: těžké dětství, postavení se na vlastní nohy, první úspěch, první pád, jejich střídání a konečné postavení v americkém hudebním panteonu.Jenomže mluvíme o Brownovi, a tak je vše jaksi dvojnásobné: tam, kde v jiných filmech pophvězdy jen lehce vyšilují, tam Brown rovnou střílí. Velký problém filmu není ani tak jeho klipovitost jako spíš zásadní pasáže, brané až příliš letem světem (kriminály, drogy), a hlavně pak režisérovy až příliš umělecké ambice.Ty se prostě do kontextu filmu nehodí. A když malý Brown ve zpomalených prostřizích pronáší hluboké pravdy dospělého, je to spíš k smíchu než k obdivu. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Absence odvahy vzít toto téma trochu od podlahy podrazila Taylorovi nohy. Skvělý Chadwick Boseman v roli kmotra Soulu neskutečně válí, jinak rutinní a nepříliš odvážný biografický snímek to ovšem mezi legendární portréty hudebníku nevytáhne. [65%] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, on je to celkem dobrý, životopisný film, kde si hlavně představitel hlavní role říká o to, aby se o něj lidé více zajímali. Jsou zde momenty, které jsou výborné a které jasně říkají, že nikdo není takový, jak na první pohled - nebo v televizi - vypadá, ale stejně si nemůžu pomoct, že je to něco, co už člověk viděl. Není to v ničem tak skvělé. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

James Brown není můj hudební idol, ale přece jen mám určitý respekt k lidem, kteří v životě něčeho dosáhli a tak jsem byl upřímně zvědavý, jak je tento životopisný film filmařsky zvládnutý a divácky zajímavý. Co k tomu dodat.... rozhodně si myslím, že kdyby se tohoto filmu dožil i sám James Brown, tak by byl s výsledkem spokojený. Film jeho životní dráhu vyobrazil ve všech ohledech, jak ve světlejších, tak i těch temných okamžicích jeho kariéry. Bohužel si myslím, že výsledek ač je filmařsky celkem solidně zvládnutý, ubral na atraktivnosti pro diváka a v určitých okamžicích, jsem se i trochu nudil. Některé scény jsou snadno předvídatelné, na druhou stranu si myslím, že některé dějové linie, si zasloužili o trošku více pozornosti, ale v konečném výsledku, bych film viděl, na takových 60% pro mě slušný průměr. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že mi film připomínal jízdu v trakaři po dlažebních kostkách. Chvílemi jsem měla hoňky s tím kam jsem se zrovna v ději dokodrcala. Trochu mě to ze začátku i štvalo, ale později jsem na zpracování přistoupila. Nakonec spokojenost - v celku dobré herecké výkony, skvělá muzika a něco jsem se i Brownovi dozvěděla. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Get on Up je velmi slušný biografický portrét James Browna, otce funku. Divákům, kterým jeho jméno něco říká, a kterým se funk, soul a gospel líbí, bude tento film konvenovat o trochu více než těm nezasvěceným. Strhující výkon Chadwicka Bosemana a zajímavá struktura vyprávění udrží diváka v napětí i 140 minut. Co mě ale rozčiluje, když se v seriózně se tvářící biografii najdou faktické nepřesnosti a často i záměrné nesrovnalosti, zřejmě aby to bylo více koukatelné a strhující. Namátkou...Gospel Starlighters se přejmenovali na The Flames ještě před příchodem Jamese Browna, tudíž Brown nebyl tím, kdo vymyslel jméno. Taktéž přízvisko Famous (The Famous Flames) skupina adoptovala až po prvních velkých úspěších. Maceo Parker a zbytek kapely sice po velké hádce odešel, ale ve filmu se už neřeší, že se zase vrátil a ještě dva roky s Jamesem opět natáčel...atd. Těch nesrovnalostí tam bylo poměrně dost. Nicméně, představu o době, stylu a hlavně osobnosti Jamese Browna nám tohle dílo zprostředkuje v míře vrchovaté a o to zřejmě šlo. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Propracovaný film o legendě soulu Jamesi Brownovi ve fantastickém hereckém podání Chadwicka Bosemana. Zajímavě pospojované střípky ze života hudební legendy a hlavně pěvecká vystoupení jsou velkým kladem tohoto filmu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Film to není špatný a Chadwick Boseman to zahrál vážně skvěle, ale co se mi na filmu vážně nelíbilo, bylo to, že nebyl natočen chronologicky a prostě se jen tak skákalo z jednoho období do druhého, pak do dalšího a pak třeba zase zpátky. Film byl bohužel kvůli tomuhle nepřehledný. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám moc rád životopisné filmy a nemám rád,když se v nich tvůrci snaží nějakým způsobem experimentovat s formou.Tate Taylor se o to pokusil a nakonec zůstal někde na půli cesty.Výsledkem je zdlouhavá a poměrně sterilní podívaná,kde James Brown tu a tam promlouvá přímo k divákům a děj skáče z místa na místo,z času do času a občas je celkem problém se zorientovat.Pokud je nějaký důvod proč Get On Up vidět,pak je to výborný výkon Chadwicka Bosemana,který se opravdu stal Jamesem Brownem a vedle něj i dalších výbroných herců.K vyššímu hodnocení to ovšem snímku nepomůže...60% ()

Reklama

Reklama