Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

platzman 

všechny recenze uživatele

K super výkonu se dá spíš dokopat, než prochválit. Krásně přímočarý, dobře vymyšlený a dokonale přesně sedící film, který se snad i musel hrát sám. Budu ze všech sil fandit na Oscarech! A ještě jsem měl jako bonus ten spiklenecký pocit z utěšeně naplněného sálu v den, kdy se všechny pipky Prahy slétly do těch okolních sálů na přehypované péčko pro mamčy - dokonalý kontrapunkt. ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

Celé to zachraňuje J.Simmons. Hollywood jak vyšitej. Hezky zpracovaná filmová hudba. Krom hlavních rolí, plitký filmový výkon ostatních postav. ()

jastrebok 

všechny recenze uživatele

Whiplash je poutavou podívanou se skvělým zvukem i vizuálem. Potěšilo mne, že v průběhu během bubenických pasáží ani nedutáte, aby to hrdina náhodou nezkazil, přičemž vše graduje ve finále, které je příjemně bombastické i komorní zároveň. ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že ve stejnou dobu k nám přišly do kinodistribuce dva tematicky podobné filmy: Birdman (o maniakovi v divadle) a Whiplash (o maniakovi za bicími). Birdman, kterému po shlédnutí tohoto snímku uberu jednu hvězdičku a zůstane na dvou, se proti Whiplash totálně nechytá. Čím vším: prostředím - obojí je úchylárna, ale ve Whip hraje skvělá hudba, zatímco v Birdmanovi neustále někdo hystericky řve (a diváka to vůbec nezajímá, jak by svým neopakovatelným stylem napsala M.S.) V hercích - bubeník je sice sebestředný magor, ale rozhodně stokrát sympatičtější než zneuznaný schizofrenní divadelník. Stejně tak vedlejší postavy jsou v Birdmanovi až na nepatrné výjimky otravní hysterici, zatímco ve Whiplashi to J.K. Simmons oskarově rozjíždí ve velkém stylu. Vůbec hlavní představitelé se povedli, Simmons je třída a Teller se nenechá zahanbit. Nejvíc se mi na snímku líbí, že kromě příběhu dal velký prostor hudbě, která je skvělá, strhující a atmosférická a vůbec jsem si řekl, že budu víc chodit na jazz (zatím nechodím vůbec...no prostě zajdu na jazz...možná...) Délka filmu přiměřená, spokojenost naprostá. ()

doogiemus 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní som sa vrátil do školských čias, keď som z lavice s napätím, strachom a nádejou sledoval výraz učiteľa. Tento film udrží pozornosť až do konca, vyvolal vo mne silné emócie a ten záver nemal chybu. Veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi dobrý kúsok. Čiže za päť. ()

sefinko 

všechny recenze uživatele

Snáď jeden z najlepších filmov o hudbe a celkovo čo som za poslednú dobu videl. Vynikajúce výkony hlavných postáv a skvelá jazzová hudba. Nadávok plný film, som zvedavý ako to bude znieť v dabingu. 5/5 ()

Mraxis 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nemyslel, že budu takhle nadšený z hudebního filmu. Co jsem z tohohle žánru viděl, tak mě většinou moc nezaujalo. Tohle je účinné a výborně natočené drama z hudebního prostředí se skvělou hudbou, kterou si právě teď nahrávám na svůj telefon. Má to úžasnou myšlenku, je to působivě zahrané. Hlavní protagonista byl herecky sice jen takový mírně nadprůměrný, ale zvládl to. Zato J.K. Simmons předvedl skvělou hereckou formu a já mu to baštil i s navijákem. Je to o vytrvalosti, vášni a o tom, že mysl je silnější než tělo. Bitva učitele a žáka. Chytře režírované a nepustí vás to ani na minutu, nenašel jsem žádná hluchá místa. Plus to má opravdu kvalitní Jazz. Tleskám a dávám 90% ()

Johgas 

všechny recenze uživatele

Strhující podívaná o tom, že je lepší udávat tón a rytmus, než na sebe nechat hulákat. Klasický souboj mezi učitelem a žákem, nadřízeným/podřízeným - prostě odraz dnešního světa. Závěrečná scéna fakt nemá chybu, něco takového jsem nečekala. Film s neuvěřitelně nesympatickými hlavními hrdiny - a to s oběma. JK Simmons na Oscara! ()

Warapeidza 

všechny recenze uživatele

Výborný film ve skvělém (a správném) tempu. Obě dvě hlavní postavy předvádějí parádní herecký koncert. Ostatní postavy sice jenom přizvukují, ale ono od nich víc ani není potřeba... ()

ollie24 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy s hudební tématikou se příliš často neobjevují, a o to víc jsem měl radost, když jsem poprvé o "Whiplash" slyšel. Bubenický film? Zajímavé. Whiplash je mimořádně vydařený film s mimořádně vydařenými hereckými výkony.
Koneckonců J. K. Simmons už sklízí jedno ocenění za druhým a dost možná si brzy připíše Oscara.
Whiplash je o skvělém mladém bubeníkovi Adrewovi, který studuje jednu z nejprestižnějších hudebních konzervatořích v zemi a dostane šanci si zahrát v nejlepších jazzovém orchestru na škole.
Prestižní "Studio Band" ovšem vede despotický dirigent Terence Fletcher, který své hráče k nejlepším výkonům vede pomocí praktiky strachu, urážení, shazování a následného burcování.
Nikdo si před ním nedovolí udělat chybu, jinak se stane další "obětí".
Staneme se svědky skvělého "souboje" Andrewa a Fletchera.
Fletcher dává Andrewovi šanci, ale Andrew nechápe kam Fletcher směřuje. Fletcher ho shazuje, pak mu hází nit a následně zase shazuje. Ale Andrew to jen tak nevzdá. Whiplash je skvěle vystavěný film, který vás až do posledního úderu bubenické paličky nepustí. A pro hudeníky je tohle snad jasná povinnost. ()

turkish44 

všechny recenze uživatele

Ako by Meliško o Tellerovi povedal: "Ale od rána jebe bubny." A ide mu to dobre. Krásna ukážka, že nestačí mať talent, nech je akokoľvek veľký. Tréning je to, čo z talentovaných ľudí robí majstrov. Podľa Malcolma Gladwella treba odcvičiť, odskúšať, odtrénovať, whatever 10 tisíc hodín, aby ste sa vo svojom odbore stali majstrom. A ešte taký detail - treba mať nezlomnú vôľu. Tak nezlomnú, že ju nedokáže zničiť ani J. K. Simmons, ktorý si ide vlastnú ligu. Nestačí talent, potrebný je dril, dril, dril a ešte despotický učiteľ, ktorý z vás urobí nezlomného majstra. ()

snupko13 

všechny recenze uživatele

Zvrátenosť hlavných postáv a hranica pokiaľ sa až dá zájsť, ak chcete niečo dosiahnúť alebo si niečo dokázať, drží diváka v neprijemnom, nervóznom a studenom pote po celú dobu. Fakt dobre zahrané hudobné, psychologické drama. Skvelá mimika postáv, keď možete čítať v tvári vypätie až prepätosť, hnev, odhodlanie a nakoniec vyrovnanosť. ()

BeeKay 

všechny recenze uživatele

Paradny hudobny film, ktory nenechal nic na nahodu a kde bicie maju take tempo, ze Ta pohlti aj ked si s hudbou mal docinenia naposledy na zakladnej skole. JK Simmons rocks a to ,ze sam v skutocnosti je synom ucitela hudobnej vychovy je len ceresniska na dorte :) Tiez dobra insipracia na to, co si zaobstarat do vlastnej databazy muziky/jazzu. ()

JayDeer 

všechny recenze uživatele

Takový Rocky pro bicisty. Miles Teller díky takřka nijaké mimice a věčně stříkající krvi Sylvestra Staloneho v tomto legendárním filmu skutečně připomínal. Spíš ale film o muzice pro nemuzikanty. Hrozivě naivní. Musím se přiznat, že nerozumím tomu, proč je tento film tolik oblíbený. Z mého pohledu nezajímavé herecké výkony. Mizerný prvoplánový scénář. Můžu každého ujistit, že tímto způsobem se hudba rozhodně netvoří. Příběh filmu byl na hony vzdálen realitě. Aneb jak se říká mezi muzikanty - snaha nezní! ()

Gluminator 

všechny recenze uživatele

Ze začátku celkem nuda, ale postupem času to vygradovalo dost vysoko a konec asi nejlepší. Některé scény mě opravdu vtáhly do děje a byl jsem neskutečně napjatej. To se musí nechat, že v tohle směru to bylo na jedničku. J.K. Simmons to zahrál parádně a na to, že hudební filmy moc nemusím, tohle mě celkem nadchlo. 85% ()

Zofinka2 

všechny recenze uživatele

Tento film má energii a ležel mi v hlavě několik dní. Byl to boj žáka a jeho učitele. Žák chtěl být nejlepší, učitel chtěl mít nejlepšího hráče. Ale přeháněl to s cvičením. Já bych takovou drezůru nevydržela. Ale Andrew byl tak ctižádostivý, že šel i přes nehody. Andrew měl štěstí, že měl hodnýho tátu. Co kdyby byl stejný jako ten učitel? Jinak mi tam chyběla troška romantiky mezi Andrewem a jeho slečnou. Možná to byl záměr režiséra, ale troška romantiky by tam neuškodila. Herci hráli výtečně. Bylo to i vtipné. A sympatičtí byli rivalové hlavního hrdiny na bicí. Dávám za 4*. ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama