Reklama

Reklama

Jack Reacher: Nevracej se

  • USA Jack Reacher: Never Go Back (více)
Trailer 3

Reacher nejraději pracuje tam, kde by byl oficiální postup příliš zdlouhavý. Jako bývalý major vojenské policie má rád zločiny s armádní příchutí a vůbec nejraději ty, které na první pohled nedávají smysl. Jako třeba obvinění velitelky Susan Turnerové (Cobie Smulders) ze špionáže. Krásku s dosud neposkvrněnou pověstí, kolem které začali náhle v podezřelém tempu umírat lidé, chtěl původně pozvat na večeři. Teď ji musí vytáhnout z basy, aby pomohl dokázat její nevinu. Někomu se to samozřejmě nelíbí a ten Někdo bude chtít Reachera pořádně klepnout přes prsty. Neváhá k tomu přitom využít i ty nejodpornější prostředky, jako je likvidace Reacherovy dcery, o jejíž existenci on sám dosud neměl tušení. Tady jde totiž o hodně. (CinemArt)

(více)

Recenze (505)

verbal 

všechny recenze uživatele

Slizkou a prkennou tetu Robin a kornatějícího, kultem vypláchlého trpajzlíka, co se z posledních sil staví na špičky, vypíná svůj atrofovaný hrudníček a snaží se dělat frajera, dvě hodiny unyle honí zlý Bekhem. Opravdu nechápu, proč z klobouku Dítětových sice čtivých, ale tupých braků po prvním skvostném mackovi podruhé vytáhli toho nejchcíplejšího králíka. Možná je to scénáristou, možná režisérem a možná je to Mejbylin. Každopádně bič z hoven tentokrát nezapráskal a je z toho veskrze průměrná honírna. Příště chci Jatka, to mělo Dítě ještě nápady. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinová reklama na běh Toma Cruise, ve které je příliš mnoho postav a málo Jacka Reachera. Jednička měla zmatený styl a podivné záporáky, nechybělo jí ale tempo a několik opravdu dobrých scén a nápadů. Druhý díl skoro nic z toho nemá, místo toho tlačí na melodramatickou strunu (jako by něco takového mělo ve světě Jacka Reachera co dělat) a z Reachera udělal tuctového hrdinu, který si svůj božský status už nezaslouží (paradoxně nejlepší zářez má Cobie Smulders v boji za použití hadice). Cruise má obvykle dobrý čuch na projekty, tady ale minul cíl o několik terčů. Jacku, nevracej se. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jack neztrácí čas. Než začne film, stačí zpacifikovat dva týpky a další dva předává spravedlnosti před úvodními titulky, během nichž si zvládne domluvit rande se ženou, kterou sotva poznal. Přibližně první třetina filmu je parádní lekcí vypravěčské úspornosti. Čas na vydechnutí nemají ani postavy, které nevedou zbytečné řeči a jednají, ani divák. Tah na bránu Reacher ztrácí až vinou druhé ženy vstupující do příběhu, kvůli které musí protagonista nejen utíkat před spravedlností a pátrat po skutečném padouchovi, ale zároveň se chovat jako zodpovědná otcovská figura a sdělovat výchovné rady, což k pulpovému hrdinovi jeho typu vůbec nesedí. Vztahy mezi postavami navíc kvůli slabě prokresleným postavám a nevýrazným hercům nemají potřebnou dynamiku (jakkoli prý byly právě ony jedním z hlavních důvodů, proč si tvůrci z cca dvaceti Childových knih vybrali ke zfilmování zrovna Never Go Back), takže budete mít oproti svižnému začátku dost času přemýšlet nad předvídatelností tuctové zápletky. Budete-li se snažit, lehko odhadnete, jak dopadne právě probíhající scéna. Budete-li se snažit trochu víc, bez problému odvodíte, jak to skončí celé. Jako fajn bonus vítám, že vztah mezi Turnerovou a Reacherem zůstává na profesionální rovině (jeho povahu pěkně demonstruje, že ani jeden z nich neřeší polo-obnaženost toho druhého, když si prohlížejí utržené rány). Jediná vypravěčská zrada, částečně ospravedlňující nedomrlost vztahové linie, pak přichází až na samém konci, kdy je potřeba vyklidit stůl a obnovit status quo, aby série mohla nerušeně běžet dál. Zwick oproti snaživějšímu McQuarriemu pouze splnil zadání. Krutě na to doplatily zejména zaměnitelné, rychle a nepřehledně sestříhané akční scény (jakous takous orientaci standardně zajišťují akorát zvukové efekty), z nichž se žádná neblíží koupelnové rvačce nebo automobilové honičce z jedničky. Oceňuji, že se v době recyklování osvědčených franšíz a natáčení supernákladných komiksových adaptací někdo pustí do devadesátkového akčního thrilleru se středně vysokým rozpočtem, v němž hraje zápletka větší roli než spektakulární CGI sekvence. Jenom by z něj nemuselo být tak patrné, jak málo se většina zúčastněných snažila vytvořit něco hodného zapamatování. Dva dny po projekci si nejsem jist, zda jsem viděl nový film s Tomem Cruisem, nebo reklamu na washingtonskou veřejnou dopravu a sporťáky, kterými jezdí američtí policajti. Jednička vydělala největší peníze mimo kina (DVD, BD, VoD). Dvojka jako kdyby byla od začátku zamýšlená jako film do vlaků a letadel. Škoda. 65% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Celkem rutinní a klišovitá záležitost, ve kterém se neodváže ani režie, děj je klasický a Cobbie Smulders svázaná vojenskými řády. Pár kontaktních soubojů a záležitost s dcerou sice emoce nakopne, ale ne dostatečně. Tohle Reacherovo dobrodružství jsem mohl opravdu vynechat. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohužel dětskej faktor opět zničil co mohl. Jack Reacher byl pro mě chlap, který se objevil odnikud, byl kurevsky dobrej a pak zase zmizel neznámo kam a po něm zbylo hodně mrtvol a příjemná old school vůně. Bohužel tady půlku filmu sleduju jak řeší nějaký tatínskovský záležitosti, vede řeči jak z osudového rodinného dramatu, to už zničilo i McClana, když uprostřed přestřelky řešil se svým synem jestli se o něj staral v dětství nebo ne. Jasně, tady se to nakonci nějak pojalo, ale to nic nezměnilo na faktu, že pokud film opouští akci je neskutečně táhlej a nudnej. Pokud jde o to nej, tedy o akční složky, ty jsou hodně dobrý. Edward není tak referovaný jméno v oblasti akčních filmů, ale ten chlap fakt válí, závěrečná náháněčka je hodně adrenalinová, jen zamrzí zminimalizovaný čas pro záverečný fight padouch versus hrdina. Některé dialogy popapali kaši, jiné (ty "rodinné" )bych nejradši vzal a dal je sežrat kajmanovi. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Toto sa fakt hrubo nepodarilo. Celý dej je zlátanina s hromadou nelogických failov a idiotských skratiek. Zápletka béčková, napätie žiadne, akcie málo, záporáci slabí, aj ten oldschool feeling z jednotky je preč. Navyše Cobie som tú drsnú dôstojníčku neveril ani sekundu a všetko zaklincovala ultra-otravná a skrz-naskrz blbá dcéra. Veľká škoda... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Potvrzení předsudku, že Zwick ovládá kýčovitě výpravné, na vizuálu postavené, epické příběhy, ale v thrillerové notě se dost míjí s čímkoliv. První půlhodina je sice čisté dobro, protože Jack Reacher jede na vlně komedie, kdy Cruise hlásí ostošest a vtipností nakládá kdejakou žánrovku poslední doby. Když ale všichni zvážní, o slovo se přihlásí rodičovské dilema a kriminální zápletka, Zwick se projeví dost bezradně, takže to vypadá jako špionské drama z výprodeje, kde se tak nějak opatrně bere odevšad, ale vlastní ksicht si to až do závěru nenajde. První díl nebyl žádné dějové terno, ale uchvátil jedinečným stylem starosvětské chlapácké noty. Tohle je filmařské bezčasí, které by se do průměru shodilo v kterékoliv dekádě. Mnohé vlastně zachraňuje samotný Cruise, na kterém je snad poprvé v kariéře vidět, že opravdu zestárnul, a překvapivě i Cobie Smulders, která se vymanila z osidel televize i komiksové sekty a do zaměnitelné postavy promítá překvapivou dávku ženského šarmu i vojenského charismatu. Pro trojku chci osobitějšího režiséra. PS: Odbavení na letišti je unikátní filmařská ochcávka logického lapsu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První Jack Reacher mě nijak neoslnil, ačkoliv akce to byla nejluxusnější za posledních několik měsíců. Druhý díl jsem tak zkusil, abych zjistil, jestli se náhodou něco nezlepšilo. A nezlepšilo. Naopak. Akce je míň a Jack Reacher je pořád stejně nepřístupnej chlápek a nejhorší postava Toma Cruise, kterou kdy snad ztvárnil. A to i přesto, že scénárista si pro něj vymyslel domnělou dceru a snažil se druhý díl udělat trošku osobnější. Neudělal a bylo to popravdě horší, než jsem si myslel. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $58,697,076Tržby Celosvetovo $162,146,076 Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,046,237Tržby za predaj DVD v USA $6,923,369║ Ukážka navnadila ale film padol na riadnej dávke klišé a naivite, strašná škoda. Oproti výbornému prvému dielu je tam citeľný pokles. Nemá to tu správnu dravosť a popritom tam bol veľký potenciál, keď na režisérsku stoličku zasadol skúsený Edward Zwick ale aj z neho už vyprchala niekdajšia zručnosť a stal sa z neho len rutinér. Jediné čo film zdobí je dobre rozohraná prvá tretina a akcia, ináč len priemer, škoda, rok 2016 proste nepraje pokračovaniam. /65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější omyl v dějinách sériích o superagentech. Thriller pro osmdesátníky, kteří se nesmějí v kinech příliš odvázat a nesnášejí dezorientaci. Tom dá Reachera i po páté mrtvici a o to tady určitě jde. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO JSTE SAKRA ZAČ?“ ... „TEN, SE KTERÝM JSTE NEPOČÍTAL“... /// Takže Jacka si opět vyhledal problém. Sláva! - chtělo by se zvolat, ale je důvod k nadšení? Tentokrát likviduje chlápky z agentury, ve který všichni choděj ke stejnýmu holiči. Akce je poctivá ruční práce spojená z během a vobčas (zřejmě pro větší napětí) někdo projede plotem. Ústřední duo oplývá inteligencí a chytrej je i (ten hlavní) protivník. Výsledkem není žádnej zázrak, ale koukatelná voddechovka se zbytečně nastaveným (dvoj)rodinným finálem. Očekával jsem akční řežbu… takže zklamání! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsal Lee Child, neznám. 2.) Netuším, jestli je Tom Cruis rodinnej typ. 3.) Thx za titule „.Bac.“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distributor: Paramount // Počet premietajúcich kín v USA: 3,780 // Otvárací Víkend v USA: $22,872,490 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rozhodně akčnější než minule, ale pořád tomu chybí štáva ve srovnání s Mission Impossible. Příběhově to není příliš zajímavé, akce není nejhorší, ale je to hold PG 13 , Cruise je pořád fajn, záporák ze stejné jednotky na podobné úrovni byl také solidní, ale to je tak nějak vše. Nenudil jsem se, tedy jako jednohubka Reacher poslouží dobře. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Akcie mohlo byť viac a mohla byť bombastickejšia, lenže toto nie je Mission: Impossible. Toto je Jack Reacher. A Jack Reacher je buldozér, ktorý rieši akčnú scénu jedným úderom, dvoma výstrelmi a keď pri tom do vzduchu vyletí polka prístavu, moc ho to netrápi. A práve fakt, že ide o Jacka Reachera, ktorého ako literárnu postavu zbožňujem, má kľúčový vplyv na tom, že na Nevracaj sa nemienim nič kritizovať, hoci by bolo čo. Napríklad mizerný strih, kedy sa dve postavy rozprávajú, pričom jedna sa pozerá von oknom a o sekundu má hlavu otočenú úplne iným smerom. Alebo vizuálnu stránku – nielenže (inak môj vo filmoch veľmi obľúbený) New Orleans nevyzerá zaujímavo, CELÝ film pôsobí televízne. Alebo scenár. Je béčkarský, predvídateľný (každému divákovi bude pri „výučbe“ jasné, že dievča akčný fígeľ na konci využije), má flashbacky ako z JAGu, klišé ako z Komisára Rexa (použitie kreditky), jednu nelogickú hlúposť (jasné, puberťáčka sa pred špičkovým vojenským zabijakom schová v skrinke kuchynskej linky) strieda druhá (vojenské väzenie nemá plot) a bez vysvetlenia zostávajú zásadné veci (prečo preboha pokladali za otca dievčaťa práve Reachera?). Alebo typovo nie príliš vhodne obsadenú dcéru. Sami vidíte, že by rozhodne bolo ČO kritizovať, ale ako vravím – zbožňujem túto postavu, jej štýl, jej svet a osviežujúce drobnosti z toho vyplývajúce (nepriateľa nielen omráči, ale následne mu zlomí členok pre prípad predčasného prebudenia). A tak namiesto kritizovania radšej vyslovím ľútosť nad tým, že sa trojky zrejme v najbližších rokoch nedočkáme a nakoniec možno Tom Cruise predá autorské práva. A ozaj, Cobie Smulders je veľmi fajn. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Možná ti utrhnu ruku a umlátím tě s ní k smrti." Tak se nám Jack Reacher vrátil a dokázal, že umí utíkat tak rychle, že by během závodu dokázal naporcovat komando zabijáků a v cíli pak znuděně počkat na Usaina Bolta. Mě to tedy bavilo, protože to bylo svižné, pořád se něco dělo a o suché hlášky nebyla nouze. Jen dvě věci mi vadily. Jednak to slůně trousící nápovědy, aby je měl, kdo honit a hlavně mi připadalo zábavné, že ani při hloubavém pohledu na maková pole, nebyl dlouho nikdo schopen říct, co by se vlastně z toho Afghánistánu dalo pašovat, aby se na tom dalo hodně vydělat. Že by proutěné košíky? Velbloudí hrby? Kdepak. To budou létající koberce. To je tutovka. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Udělat z nekompromisní a stylové jedničky tuctový devadesátkový thriller s dojímáním se na konci, to nebyl nejlepší nápad, Tome. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že druhý Jack Reacher neukazuje nic nového v akčním žánru, není prakticky v ničem překvapivý, v ničem nevyniká, ale přesto je v něm znatelný správný přístup k žánru, byť v rámci hodně vyježděných kolejí. V prvé řadě fungují postavy, Tom Cruise je prostě borec, hraje zde rozvážně, klidně a působí opravdu tak, jak má. A Cobie Smulders je taky velmí sympatická... Funguje zde celkové tempo (nijak hektické), funguje zde akce (je prostě v pohodě), já zkrátka nevidím důvod, proč film hanit. 7/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jack Reacher dostal parťačku a dceru (?), ale nějak přišel o drajv. Pořád je to sympoš, kterému to mlátí i myslí, jde po něm i celkem fajn soutěživý záporák, ale tentokrát jeho eskapády nějak nebaví. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Major exžena, exmajor a exmajorova exdcera lovci i štvanci.. McQuarrie citelně chybějící za klávesnicí, v žánrových specifikách tápající Zwick, falešně znějící melodramatická struna a ve finále důkaz, že ani frňák subtilního scientologa není při výběru projektů neomylný.. ()

Související novinky

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Jak to vypadá s Mission: Impossible 6?

Jak to vypadá s Mission: Impossible 6?

20.11.2015

Pátý díl špiónské série Mission: Impossible posbíral chválu od diváků i od kritiků a navíc to byl hit, takže se samozřejmě chystá pokračování. Tom Cruise o něm mluvil už při propagaci pětky, teď se… (více)

Reklama

Reklama