Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Brněnská pobočka velkoobchodu s papírem, kde se děj českého seriálu odehrává, řídí vedoucí Marek Chvála, neškodně sebestředný a k jakýmkoliv citům ignorantský šéf. Pod rouškou péče o své podřízené se snaží ve firemní struktuře přežít co nejdéle, a proto neustále vymýšlí nové kličky ve vztahu k vedení společnosti. Dokumentární kamera fiktivního štábu se zaměřuje i na osudy jeho kolegů, kteří si dlouhé chvíle v nudné práci snaží krátit každý svým originálním způsobem. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

Tosim 

všechny recenze uživatele

ACHTUNG - SPOILERS! Humor originálu neseděl k mému naturelu, i když jsem rozuměl záměru, česká verze je téměř kopie, ale ne tak syrová, realitu připomíná spíš jen tou roztřesenou kamerou, jinak by takového šéfa už dávno někdo (minimálně) inzultoval. Střed seriálu se dostával do červených čísel, před koncem se ustálil na průměru a výš ho vytáhl poněkud češtější konec (v originálu chtějí vedoucího vyhodit, zde povýšit). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně to není ani tak špatný, kupodivu je to i docela dobrý. Od anglické a americké verze ale nevidím vůbec žádný rozdíl kromě některých vtipů, které pochopí jenom Čech (a možná Slovák). Takže proto tři, protože ani té anglické a americké verzi jsem nedal víc a u ani jedné jsem nevydržel dýl pro množství trapnosti, co tenhle nápad má a s čím u některých tak brutálně boduje. Co už ale nechápu, tak proč se ten nápad Kanclu tak úspěšně prodává do všemožných zemí po celém světě a všichni točí lautr némlich to samý. Nějak v tom postrádám originalitu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Po čtyřech epizodách.) Prvoplánově ty překlopené gagy relativně fungují, což je asi nejlepší, v co jsme mohli doufat. Že chybí hloubka a přesah originálu, je věc další, už nepřekvapivá. Václav Kopta je každopádně špatná volba, protože přináší pouze karikaturu typického šéfa, chybí mu lidskost Gervaise, která dělala sledování Kanclu mnohem nepříjemnějším a ostřejším zážitkem, ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nezatížen kultovním britským originálem ani úspěšnou americkou variací jsem mohl jít do české verze bez větších předsudků. Musím uznat, že předčila má očekávání a já se slušně bavil. Pravda, konkurence není valná, viz. další Šteindlerův projekt PanMáma, který dopadl naprosto tragicky nebo neskutečně impotentní kůň ze stáje ČT v podobě Marty a Věry. Gervaisův Brent byl údajně větší svině než Chvála, což je škoda, ale Kopta si ho dává ve velkém stylu. Chvála je typický český šéf (blb/klaun), který celý den dělá hovno, ale keců má vždy ze všech nejvíce. Svoje zaměstnance bohužel posírá spíše nevědomě. Slabinu vidím také ve špatné volbě kancelářské femme fatale, Venclovská je šedá myš. Nejde o zázrak, ale hlavně nás dělníky kanclu to rozhodně neurazí. Navíc ostatní konečně vidí, jaká to je řehole. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo fenomén nejúspěšnějšího Gervaisova projektu dosud nezná, měl by se seznámit především s originálem. Ten je i díky nasazení a charismatu svého tvůrce mimořádný a objevil pro televizi fenomén estetiky trapnosti. Na druhou stranu, česká verze si podle mě tak rituální popravu, jakou předvedli hodnotící a komentátoři pouhých pár minut po odvysílání první epizody, nezaslouží. Poněkud mimo jsou stesky na téma absence anglického suchého humoru, resp. neschopnosti se mu přiblížit. Britský Kancl je totiž o všem, jenom ne o tradičním suchém humoru. Je to originál, který klasický sitcom převrací naruby a útočí na jeho nejzákladnější principy. Mimochodem, česká verze tak dobrá jako originál zdaleka není, protože není tak cynická, krutá a bezohledná jako Gervaisův humor, který si nebere servítky a je prošpikovaný vulgarismy. Kopta to kormidluje do žoviální polohy, která ulamuje hroty konfliktu. Celkově ale mám z české verze zatím lepší pocit než z té americké, jakkoliv produkční východiska jsou naprosto nesrovnatelná. Američané velice záhy sklouzli do podoby klasického sitcomu a Rickeyho Kancl jsem v tom nepoznával. Tady gagy fungují a s Koptou přes výše uvedené zásadní problém nemám. Vyčítat kopírování slavného originálu v případě franšízy nedává žádný smysl. Tady jde o záměr s plnou podporou majitele práv, tedy Rickeyho Gervaise. Potíž mám s obsazením některých vedlejších rolí, taková Sára Venclovská není dost dobrá herečka a typově mi jako náhražka Lucy Davis nesedne. Český Kancl není ani doslovnou kopií slavného předchůdce, byť logicky musí dodržovat základní schéma a styl. Liší se ale v uchopení jednotlivých postav, dialozích a atmosféře. Zatím mi to vychází na 3*, celkové hodnocení si ale nechám na konec. Dovětek po odvysílání 6. dílu: vlastně to vůbec nebylo špatné a mé určité rozpaky se postupem doby rozptýlily. Čtvrtá hvězdička je sice tak trošku oportunismus proti těm extrémně negativním odsudkům seriálu od řady hodnotících, ale můžu potvrdit, že pozitivní dojmy převládají a v rámci české seriálové tvorby jde o slušný nadprůměr. Kopta uchopil tu postavu jinak než Gervais a jeho sebestředný, sobecký bodrý týpek a sexista k tomu je svým zvráceným způsobem vlastně sympaťák. Umím si představit ještě jednu šestidílnou řadu a vlastně bych za ni byl i docela vděčný. Celkový dojem: 70 %. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jak se říká, opakovaný vtip přestává být vtipem. Obzvláště, když ho místo vypiplaného britského humoru dostanete v neinvenčním okopírovaném českém balení. A ani ten snaživý Kopta s rozpačitým výsledkem mnoho nenadělá. I přesto si ale myslím, že český Kancl si své diváky bezesporu najde a pro mnohé diváky by mohlo jít o vtipnou a svěží podívanou. Bohužel se však bude jednat o jedince, kteří se nezajímají o zahraniční seriálové kulty a do televizního Kanclu tak zamíří úplně poprvé. My ostatní dostaneme jen totálně neinvenční kopírku kdysi viděného bez švihu, jistého přesahu či ostrého humoru.. A kdo z nás by chtěl podruhé koukat na to samé, jen v dosti slabším podání? 50% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hm... K fenoménu Kanclů mám docela zvláštní vztah, na jednu stranu bytostně nesnáším tupé americké remaky britských věcí (nejvíc zhynout si zaslouží ti, kteří dokonce hrají v obou verzích), jenže US Kancl je prostě hrozně zábavný a mám ho o něco raději, než-li originál (a to i přes fakt, že nevlastní Martina Freemana). A jak se povedla česká verze? No, vlastně docela dobře, kvalit anglicky mluvených verzí sice nedosahuje, ale ani nedělá ostudu a převod do českých (ehm, pardon, vlastně moravských reálií) se povedl a, což docela oceňuju, hlavní šéf v podání páně Kopty je o něco jinak magorem a kreténismem a je pošahán lehce odlišně oproti Office bossům eng & us, což je vlastně docela příjemná změna. Casting sice mohl být trochem přesnější a počáteční díly živější (druhá polovina seriálu je znatelně lepší), ale ani to neznamená, že si český kancl zaslouží tunu nadávek, nejvíc na to, že jde o remake, když pak půlka hodnotitelů vyrazí glorifikovat us remaky cizích seriálů, jako je Homeland, nebo Killing. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Výprava do hroziveho světa uzavřeného kanclu, kde vládne hloupost a arogance, aneb, dnešní doba očima odvaznych tvůrců.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Britský sitcom po česku... už to samo o sobě lecos napovídá. Každý remake, každá kopie je vždy jistá křeč. A já ji zde cítím celkem zásadně. Pravda hodnotíme po prvním dílu. Herci se celkem slušně snaží, sem tam vtip či suchá narážka také funguje, ale čekal jsem víc. Ono prostě dělat (doslova) britský humor moc nejde. To musí jít jaksi volně. Nutno ale zase uznat, že Čt poslední dobou získává stále více odvahy jde i do lehce drsnějších formátů. Takovýhle počin je 1000x lepší než rádobyvtipné výstupy národního šaška ,,mistra'' Donutila, nebo silvestrovské scénky z osmdesátejch... * * ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Výrazne české. Čo netvrdím, že by bolo na škodu, len hlavný herec mi nesadol. Kopta je taká etnicky česká verzia Carella (miestami je to vyslovene imitovanie), inak český Office nemá z amerického vôbec nič. Jedná sa o prakticky odslova-doslova remake prvej série britského Officu (miestami prispôsobeného lokalite). A v tomto ohľade to funguje. Aj keď nerozumiem zmyslu doslovného remakovania. Zaujímavé je, jak odlišní sú Anna a Tomáš (českí Tim a Dawn, resp. Jim & Pam). On taký nervózny hubeňour, ona tiež typovo úplne iná, navyše s tetovaním. A chémia funguje, aj keď zamrzí minimum spoločných dialógových scén. A aj keď je to nedokončené,  po komediálnej stránke som sa aj po tretíkrát smial. Prostredné dve epizódy za 4*. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatný. Aby taky ne, když je to komplet zkopírovanej geniální UK originál prakticky beze změn, až na pár vtipů přizpůsobenejch českýmu prostředí. Každopádně, tenhle Kancl (respektive pár hlavních postav) sice působí malinko víc uvěřitelněji než ten původní, ale o to míň je zase vtipnější, a jde to samozřejmě i ruku v ruce s hereckými talenty. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako nadšený fanoušek originálního Kanclu a Ricky Gervaise bych měl být asi ten první, kdo hodí kamenem, ale nemohu sloužit. To, že česká verse nesahá originálu ani po kolena, netřeba zřejmě dále rozvádět. Ale originál byl přenesen dobře, ač (ne neočekávaně) doslovně, téměr slovo od slova, příjemným bonusem české verse je postava stravenkáře. Při sledování jsem oceňoval vedení ČT, že se do takového nekonvenčního projektu pustilo a že ho převedlo citlivě, se zachováním jeho původního kouzla. Objektivně tři, vzhledem k výše zmíněnému čtyři... 80% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí páté epizody s náborem nové sekretářky a návštěvou klubu Burgas musím jít s hodnocením nahoru. Definitivně se mi potvrdilo, že adaptace britského formátu na brněnské prostředí se povedla velice slušně, Šteindler své řemeslo umí a sebestředné sexistické hovado bez kouska sebereflexe by asi jen stěží někdo zahrál lépe než Václav Kopta. Zkrátka dobře využitý potenciál. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Jediná věc, která Kanclu škodí, je fakt, že jde o doslovný remake kopírující téměř záběr po záběru všechny díly první série britského originálu. Lze tak vidět, že brněnská verze nemá žádnou váhu, jen striktně předepsanou dějovou strukturu, vtipy a postavy - herci tak nemohou těžit nic z vlastní individuality a spíše se otrocky napodobují herecké výkony svých předobrazů (Gervais, Freeman apod.) a divák pak odpočítává, kdy nastane jaká scéna. V rámci českých sitcomů jde však o jasný nadprůměr, který ale nejspíš osloví ty, jenž s originálem nepřišli do styku. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tohle je hodně velký úlet. Suchý britský humor v kontrastu se zahnívající firmou v brněnských (!) P plus P reáliích prostě nefunguje, neb zde není. Trapný humor šéfa ubíjí vše, i případné vedlejší role. Jestli se nemýlím, v britské verzi má každá postava svůj prostor a rozvíjejí se různé vztahy. V první šestině seriálu je nám firma sáhodlouze a poměrně nevtipně představena stylem "blbý fór - divný pohled druhého člověka - trapné ticho" a jde se dál. Někteří herci evidentně nevědí, co hrát, jen se stylizují. Nějak mne to nezaujalo, pořád jsem čekal nějaký drajv, nějaké chycení za koule, ale nic se nekonalo. (Btw, proč Brno a potažmo Ostrava? Jakože v Práglu všichni plní plán na sto padesát procent, jen ta lůza venkovská se fláká?) ()

Pítrs85 odpad!

všechny recenze uživatele

Jaký to má význam natáčet doslovně scénu po scéně podle anglického originálu? Navíc nahradit komediálního boha Rickyho Gervaise někým, kdo se jmenuje Václav Kopta? Bitch, please... Zbytečnost stejná jako US verze, vlastně ne, ještě větší. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Tak ne, po úvodním rozčarování musím dát vysoké hodnocení ( hlavně po dílu s kvízem) přistihl jsem se jak se směji nahlas:). Samozřejmě některé vtipy jsou použité z originálu a Michal Dalecký se nemůže rovnat Martinu Freemanovi ale i tak je to pro mě velké překvápko. Václav kopta se může řadit mezí ostatní "šéfy" ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč mají lidé potřebu přetáčet legendární seriály na lokální verze... Viděl jsem první díl a co si tak pamatuju originál, nějaká invence ze strany Šteindlera a spol. se v tomhle "veledíle" moc neukázala... V podstatě přeložený scénář - nic víc, nic míň... Kopta kopíruje Gervaise ze všech sil, s ostatními postavami je to dost podobné - zkrátka nebyl asi žádný rozumný důvod tohle točit... Když už měli v ČT potřebu vysílat Kancl česky - stačilo originál nadabovat... Ale v porovnání s německými IT Crowd je to ještě docela koukatelný - proto ta jedna hvězda... ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Je to blbost. O tom není pochyb. Pokus o napodobení toho pravého kvalitního britského Kanclu se ale docela zdařil. A i přes to, že to byla hodně velká trapárna jsem si to nečekaně užil a je fakt, že jsem se bavil. Václav Kopta je hlavním tahounem a má nesmírný charakter. Narazil jsem na to zcela náhodou a byl jsem naprosto příjemně překvapen. 70% Uvidíme, jak se udrží dále. ()

Reklama

Reklama