Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenze (633)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Minisérie z produkce bratrů Coenových přináší přesně to, co od ní fanoušci původního filmu mohli čekat. Žádný remake či pokračování, zkrátka zasazení do stejného prostředí, ovšem s jinými postavami, které ale do těch původních filmových nemají moc daleko. Roztomilé pomrkávání na diváky znalé filmového Farga je pak takovou chutnou třešinkou na dortu téhle proklatě černé absurdní komedie. První dva díly - 90% Fargo naplnilo veškerá má očekávání a je beze sporu jednou z nejlepších minisérií roku. Mimochodem proměna postavy Martina Freemana je jedním slovem úchvatná. 1. série - 100% Druhá řada mi přišla možná ještě o fous lepší, především co se příběhu týká. Akčkoli tu nechybí klasické fargovské ingredience, je tentokrát mnohem dramatičtější a místy i depresivnější. 2. série - 100% Se třetí řadou bude mít pravděpodobně dost diváků problém, protože se vydává trochu jinou cestou. Je více filozofická a přestože tu nechybí groteskní postavy, zamýšlí se i nad otázkami smyslu života. To vše samozřejmě stále v onom typickém fargovském duchu a s absurditou sobě vlastní. Ewan McGregor v dvojroli znesvářených bratrů podle předpokladů exceluje, ale ve výsledku vás nejvíce upoutá opět skvělá Carrie Coon v roli policistky, kterou všichni (včetně automatických dveří) ignorují, a především pak nenapodobitelný záporák Varga v podání Davida Thewlise. 3. série - 90% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, u kterého vám srdce nejrychleji tepe u prvního dílu. Mnoho mrtvých, samý sníh, opravdu zvláštní, až sympatický černý humor, ale pořád jen variace na Coeny. Nakonec si mě ale i tohle Fargo získalo, asi dvou neústupností, stejně jako hlavní ženská hrdinka. Od počátečních sedmdesáti se mé hodnocení na konci ustálilo na devadesáti procentech, to už jsem taky dlouho nezažil! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První epizoda navnadila na VELMI vtipnou, černohumornou, nekompromisní a atmosférickou sérii. Bohužel v dalších dílech už na mě Fargo nepůsobilo zdaleka tak odzbrojujícím dojmem a především humoru znatelně ubylo. Ta základní dějová linie mě bavila velmi (Martin Freeman je jako Lester výtečný), ale některé vedlejší mě v podstatě naopak vůbec nezajímaly. Poslední dva díly to šlo zase trochu nahoru, ale zdá se mi, že to bylo za cenu několika podivných, neodůvodněných rozhodnutí, které některé postavy učinily. Celkově dobré (vlastně velmi dobré), ale příslib pilotního dílu byl vyšší. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľký luxus. Ani Coenovci by to nenapísali a nenatočili lepšie. A skvostní herci, hlavne Billy Bob "taký dobrý jablkový koláč som naposledy jedol v rajskej záhrade" Thornton, ale aj ostatní mu veľmi zdatne sekundovali. Nádhera a jeden z vrcholov televíznej tvorby roku 2014. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se zase pustil do nějakého seriálu. Fargo tu byl hodně dobře hodnocený a to samo o sobě lákalo ke shlédnutí. Původní film znám a tak jsem byl zvědavý, jak celej ten námět natáhnou na deset hodin. Tvůrci to nakonec zvládli vcelku obstojně, přestože jsem se nedokázal zbavit dojmu, že tak prostředek seriálu spíš nudil, než by byl schopný zaujmout. Vrchol tohoto seriálu tak vnímám u prvních dvou a posledních dvou dílů. Ten prostředek je jen taková nepatrná výplň, kde si umocňujete vztahy mezi jednotlivými postavami a Martin Freeman se tu naprosto brutálně proměňuje, což je jediný velký plus prostředních epizod. Nicméně nebejt Billy Bob Thorntona, je tenhle seriál poloviční, ne-li čtvrteční. On je prostě naprosto boží a jeho postava tu měla absolutní místo. Možná ten prostředek seriálu kvalitně klesal i díky tomu, že v něm nebyl moc vidět. Závěrem ale vše dohnal a celou tu parádní atmosféru zasněženého amerického zapadákova dokonal k obrazu svému. Film Fargo je plný vychytávek a tenhle seriál se toho drží. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že "jen" roztáhl původní film na jednotlivé epizody. Ono ale...co také čekat jiného. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ukazkovy priklad transferu filmovej latky na TV platformu, vyuzijuc vsetky prednosti, ktore toto medium poskytuje. 1. séria - 90%, 2. séria - 120%, 3. séria - 80%., 4. séria - nevidel, 5. séria - 100% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V podstatě takový seriálový datadisk. Ryze postmoderní přístup - rozšíření původního celovečerního filmu. Originální nápad, zasadit do prostředí kultovního snímku Fargo též děj seriálu, ale k dokonalosti tomuto konceptu chybí mnohé, především pak ona příslovečná Coenovská tvůrčí genialita, bratrské duo je scenáristicky i režisérsky úplně jiná liga než jejich novodobí epigoni. Celá ta Coenovsky nezaměnitelná poetika je trochu naředěná, herci sice sympatičtí, ale oproti nedostižnému originálu o třídu níž. A nezachrání to ani Billy Bob Thornton. Ono taky najít někoho lepšího pro role sociopatů než byli Steve Buscemi a Peter Stormare je prakticky nemožné. Pro fanoušky původního klasického Farga je tu samozřejmě mnoho aluzí (pilot začíná naprosto stejným uvozujícím komentářem, stejně jako další díly, náčelník policie je vzbuzen telefonem uprostřed noci v totožné postelové scéně jako Frances McDormandová, jen vajíčka k snídani připravené drahou polovičkou chybějí, k vidění je variace na scénu předčasného odjezdu z vícepodlažního parkoviště, divák také pozná další osudy ve sněhu zahrabaných peněz atd. atd.), atmosféru kultovního snímku z roku 1996 se sice resuscitovat nepodařilo, ale rozhodně vznikla nová kvalita, velmi originálně pojatý nový seriál, nejenom nostalgicky milé připomenutí. Plus marketingově velmi chytrý tah samozřejmě... :-) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Z celovečeráku si to vzalo to dobré, a přihodilo luxus v podobě desetihodinového vývoje postav. Líbilo se mi to více, než film, a to hlavně díky perfektnímu obsazení. Martin Freeman, kterého mi bylo ze začátku líto, se měnil v pěknou svini, až jsem si z toho vzpoměl na Waltera Whitea. Jeho protipól je až mystický killer Billy Bob Thorton, který s kamenným ksichtem, nebo předstíraným žoviálním "howdy partner" úsměvem trollí celou severní Minnesotu. Mě ale k srdci nejvíce přirostla korpulentní policajtka. Po řemeslné stránce je to perfektní a nemám tomu co vytknout. Jediné co mi trochu drhlo, byla, z mého pohledu, nezavršená linie Stavrose Milose, krále supermarketů. A pak také naprostá submisivnost zafačovaného týpka v nemocnici, který personálu ani nehlesnul o Lesterově útěku. Stejně jako u True Detective si nepřeju druhou sérii, protože si to podle mě nemůže udržet laťku. Budu rád, když se zmýlím. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po šesti dílech nemůžu vzhledem ke skvělému nástupu pilotu konstatovat nic jiného, než že jde o promarněný potenciál. Cynický spletenec osudů, kde je půlka postav otravná a druhá půlka rádoby cool (naprosto tragická dvojice zabijáků, kteří nikoho vůbec nezajímají) a lidský rozměr se ztratil, tedy až na pár záchvěvů Martina Freemana. Ten zůstává nejzajímavější postavou. - Edit: Po sedmi dílech končím se sledováním. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Pilot FARGA je ozvláštňující tím, že oba coenovské přístupy (příčinně provázanou sérii černohumorných epizod a spíše umělecky odvyprávěnou a žánrově obtížně kategorizovatelnou tragikomickou existenciální nálož) spojuje do jednoho soudržného celku, jenž nejvíc potěší ty, kteří mají filmografii bratří nakoukanou horem spodem. Více v recenzi pro FilmServer. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„NÁSLEDUJÍCÍ UDÁLOSTI SE STALY V MINNESOTĚ ROKU 2006. JMÉNA PŘEŽIVŠÍCH BYLA ZMĚNĚNA NA JEJICH VLASTNÍ ŽÁDOST. Z ÚCTY K ZEMŘELÝM JE VŠE OSTATNÍ POPSÁNO PŘESNĚ TAK, JAK SE TO STALO…“ /// Mrazivej příběh z mrazivýho kraje. Série zvláštních vražd, který spojuje jedna osoba a Fargo. A dokuď se hádanka nevyřeší, lidi chcípaj a chcípaj… Dobře odvyprávěný, zajímavý postavy, charismatickej padouch a fabulace skutečnosti (podezírám Thorntona, že tam vraždil on, aby pak mohl vystřihnout svůj skvostnej seriálovej part). Série plná drsnejch scén, ze kterých (často nenápadně) vyčuhuje (ukrytej) ftip (černej pochopitelně) a která je (stejně jako Freeman) díl od dílu lepší a lepší. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Fargo? Neznám. 2.) Nechápu, proč lidský oko vidí ze všech barev nejvíc odstínů zelený. 3.) Thx za titule „Anniie126“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvé sériu som si nevychutnal až tak, ako niektorí iní diváci, ktorí z pre mňa dosť nepochopiteľných dôvodov hovorili o seriáli roka. Mierne ľahký nadpriemer to áno, ale dosť ma iritovalo mnooooožstvo nechutne záporných postáv, ako záver ukázal úplne zbytočné dejové vedľajšie nikam nevedúce línie (Oliver Platt) a nelogické konanie (nájomný vrah ohrozí celú svoju existenciu len preto, že ho vo výťahu údajne spoznal nejaký opitý blbeček). Plusom bola mrazivá snežná atmosféra, sympatické kladné postavy (budúca šerifka, jej otec a jej nová láska a jeho dcéra). Výkon oceňovaného Billy Boba Thorntona hodnotím rozporuplne - na jednej strane silná záporná postava, ale tiež mimoriadne nesympatická (aj záporná postava môže byť istým spôsobom sympatická). Našťastie potom prišla druhá séria (odohrávajúca sa pred prvou, ale viac krát na ňu skvele reagujúca, viď. absolútne dojemný úvod poslednej časti) a tá ma úplne rozsekala. Ultimátna vojna dvoch mafiánskych vojen a uprostred nich neškodní obyvatelia zaspatého mestečka v čele s mimoriadne čestným šerifom Patrickom Wilson a jeho rodinou. "Dobrú noc, pán Solverson." - "Dobrú noc, pani Solversonovú. A aj celému šíremu svetu." ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// S01: "Můžete našlapovat opatrně jak chcete, ten led se pod vámi dřív nebo později stejnak prolomí." Lester Nygaard (if he could) S02: Příliš do sebe zahleděný wannabe-art, bez pořádné katarze, smyslnuplného charakterového vývoje, pamatování hodných scén nebo pořádné, originální atmosféry. Všechno je vypůjčené odjinud, neustále se odkazuje, ohlíží nazpátek, ohlíží do budoucnosti a jen málokdy to vlastně vůbec dává smysl. Failing letošních seriálů pokračuje, nové řady ze zaběhlých sérií s vyjímkou Pozůstalých prostě ne a ne zaujmout to správné tempo. Bída. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01: Kouzlo maloměstský zasněžený Minnesoty podtrhlé zábavnou krimi story, decentně černým humorem a super herci. Zvlášť záporáčtí Thornton a Freeman jsou tu k nezapomnění. A hojí mi to absťák po Twin Peaks (mrk Lou’s Coffee). Po letech zpoždění tedy stoprocentně proměnilo všechny pozitivní reference a hurá, to jsem teprve u první. 85% S02: Přes zasazení děje do konce 70. let se vrací podobné prostředí, mix krimi, humoru (v čem je sakra chcaní do bazénu horší než do kuchyňskýho dřezu?), inteligentního scénáře a skvělých herců/ zábavných postaviček - předně Dodd Gerhardt, Mike Milligan a řeznícká dvojka Ed & Peggy. Funguje i star power Patricka Wilsona. Druhý ročník je o něco propracovanější, s větším množstvím postav, stylovější a vůbec skvěle retro, včetně perliček typu Campbellův Reagan. Je znát nadšení a hravost tvůrců - jednoznačný plus. Možná jsem to necítil kompaktní jak jedničku, ale líbilo se zhruba na stejno. 85% S03: Ač mi tu trvalo déle dostat se do děje a postav, ve finále uznávám, že je to potřetí trefa do červené. Opět stylová a dialogová vytříbenost, pár skvělých bodů v obsazení - Thewlisův požitkářský nechuťák záporák Varga předčí i Thorntona z první, z vedlejšek mě hlavně těšil Stuhlbarg (jako Sy) a Whigham (Chief), dokonce jsem v průběhu přišel na chuť i té dvojroli McGregora. Palec nahoru i za odbočovací pulp/ sci-fi flashbackovou L.A. epizodu 3, nebo tajemnou postavu v podání Raye Wise (Leland z Twin P.), přesně ty občasný hravý úlety co se mi na Fargo FX líbí. Tedy další sezóna odlišná, přitom kvalitní a v jádru stejně super zábavná a mixovaná, opravdu TV show co stojí za váš časový fond. 85% S04: Může za za to vysoká laťka nasazená v rámci sérií, také ale slabší rozjezd a až nudivých pár epizod, než konečně nabere ty správný grády (smíření bratrů) - za mě wops X coons řada dobrá, ale zároveň ta zatím nejslabší. Stále je tu dost zábavných postaviček a cool momentů, herecky nej Esposito, Buckley, Schwartzman asi i Olyphant (naopak nesednul mi Chris Rock), potěšil "odbočkový" devátý díl, ne vše ale fungovalo a říkám si, bývalo by prospělo šikovně to osekat na osm. 75% S05: Juno Temple skvěle sedí a je roztomilá, ale pár věcí tu dře (nebo působí jako zbytečná výplň) a prostě velký špatný je postava mystickýho skotskýho pošuka. Ve finále stejný dojem jako z předchozí řady - 75% a opět nepřesvědčivý. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Po desíti dílech nezbývá než chválit a doporučovat všem, co ještě neměli tu čest. Seriálové Fargo mám radši než jeho filmového bratříčka, resp. bratrance, a to je co říct. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je velice pozitivní, že seriálové Fargo nemá s tím filmovým mnoho společného, jde tedy o vcelku originální kousek. Kousek, který je podobně zamotaný, podobně satirický, až černohumorný jako film, ale přitom se zápletka odvíjí jinak, charaktery se vykreslují jinak a překvapení se tvoří nová. Jistá nepředvídatelnost je v této zamotané krimi esenciální, seriál se neodvíjí tak, jak by obyčejný divák čekal a to je dobře. Míra absurdity je znatelná, ale míra realističnosti je ještě mnohem vyšší a za to náleží tvůrcům (podobně jako dřív Coenům) velký respekt. Pocit ze seriálu je skutečný i mrazivý zároveň a to zejména díky famóznímu Billy Bobovi - troufám si říct, že se jedná o jeho životní roli! 9/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Musím být přísný. Fargo totiž před lety obralo o ceny fenomenální True Detective. Díky Coenům neměla první série problém získat silnou diváckou základnu. Hlavní postavy však obsadili herci, kteří mě těžce nebaví, tempo bylo tragické a celé to navíc postrádalo kultovní punc filmu. Druhá série měla výrazně lepší obsazení, zajímavější zápletku i povedené režijní nápady. Třetí série je nevýrazný paskvil, který hodně sází na nechutného záporáka a nemá ani pořádný závěr. Čtvrtá série je skrytá pocta BLM. Asi. S1: 60% S2: 75% S3: 55% S4: 50% ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada FARGA mě zahákovala od prvního dílu, po kterém pak občas polevila, ale ve výsledku (i díky silnému finále) rozhodně nadprůměrně pobavila a utkvěla. Stojí především na třech skvěle napsaných, obsazených a zahraných postavách a sice na ušláplém, ale před očima se rychle znepokojivě proměňujícím pojišťovákovi Lesteru Nygaardovi (mrazivý Freeman), tajuplném a excentrickém zabijáku Lorne Malvovi (charizmatický a zábavný Thornton) a columbovské policistce Molly Solverson (roztomilá Allison Tolman), ale k jeho kouzlu vydatně přispívají i silné dialogy, zvraty a nápady, osvěžující zasazení do zasněženého zapadákova, atmosféra a mocné ústřední hudební téma. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem původně napsat, co je na tomto seriálu skvělého a proč byste jej měli vidět. Když jsem ale narazil na komentáře několika chytřejších, konkrétně na komentář hobitího trolla Bluntmana (Eru, ty víš, že ho od srdce nesnáším), pochopil jsem, že větší službu lidstvu udělám, když jeho fundovaný komentář plný exatní erudice přeložím do lidštiny, tak, aby ho pochopil i debil mého či snad horšího formátu. Vezměme to po(s)tupně. Hobitovy věty budiž kurzívou, překlad tučně. Pilot FARGA je ozvláštňující tím, že oba coenovské přístupy... Pilot jménem Farga činí vše jiným, zvláštním a to tím, že dva vztahy - přístupy někdejších režisérů, bratrů Coenů... (příčinně provázanou sérii černohumorných epizod a spíše umělecky odvyprávěnou a žánrově obtížně kategorizovatelnou tragikomickou existenciální nálož) Tohle se fakt blbě vysvětluje, mno, zkusím to: Seriál, který je plný černého humoru a je z nějaké příčiny provázaný, je vyprávěn uměleckou formou, lze jej těžko zařadit mezi žánry, určit kategorii... bytostná nálož... Nevím, zde možná chybí kus původního textu. Záleží asi na každém, jak to zkusí přeložit. A poslední věta ze Dna pytle: spojuje do jednoho soudržného celku, jenž nejvíc potěší ty, kteří mají filmografii bratří nakoukanou horem spodem. Tedy, na konci vám připomene seriál jakýsi celek, který bude pravděpodobně nějak soudržný... Opět trochu tápu... Tento seriál jakožto tedy soudržný celek potěší nejvíc asi ty, kteří od režisérů původního Farga, bratrů Coenů, viděli všechny jejich další filmy. Doufám, že jsem Vám byl tímto nápomocen. Kdybyste později náhodou narazili na komentář od dalšího ufona, jehož galakčtině nerozumíte, obraťte se na starého dobrého Segrouše. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co chceš, abych řekl novýmu šerifovi?“ - „Že sem viděla oceán…a že byl mokrej.“ Seriál (zatím) 3 řadami v mnohém předčil film (který je dobré vidět i skrz „kufr“, abyste tušili), a to jak v postavách, černém humoru, zápletkách, atmosféře, tak i napětí. První série má nejživotnější charaktery, nejzajímavější proměnu (Freeman) a nejstylovějšího záporáka (démon Thornton). Zjistíte, že smlouvat o ceně ponožek se vyplácí, ale otvírat dveře do minulosti ne…jasných 5*. Druhá řada se i přes rozpačitý úvod (+ víte, které 2 postavy přežijí) postupně nastartuje, protagonisty si pozvolna oblíbíte, v očekávání masakru se dostaví napětí a naučíte se, jak zacházet s rukojmím (groteskní „konvice“). Finále už nabízí top kvalitu, škoda ale „talíře“…i proto „jen“ silné 4*. Třetí série má zas výborné postavy (např. slizký Thewlisův záporák, dvojitý McGregor, víc hrdinek), originální zlodějův „podpis“, 1 velký návrat, řadu parádních zvratů, …ale i nudnou „LA“ kapitolu a pár podivností/náhod, jež mi „nevoněly“ („vede“ bowling). Na 5* to ale stačí. Celkově? Slabší plný počet. ()

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Reklama

Reklama