Reklama

Reklama

Zlo nikdy nespí

  • USA Before I Wake (více)
Trailer 1

Poté, co Jessie (Kate Bosworth) a Mark (Thomas Jane) ztratí svého syna, adoptují do své péče 8letého chlapečka Codyho. Cody je nesmírně citlivý a hodný, má však jedno velké tajemství - bojí se usínání. Jessie s Markem zpočátku předpokládají, že jeho averze ke spánku je trauma z jeho předchozích nestabilních domovů a nešťastných rodin, kterými prošel. Brzy ale zjistí něco úplně jiného: Codyho sny se stávají skutečnými, když spí. Jeho snění může být plné přenádherných barev či pro rodiče neuvěřitelných zázraků, jako je chvilkové zjevení jejich mrtvého synka. Codyho noční můry jsou naopak až příliš reálné a všichni tři se pomalu dostávají na pokraj šílenství. Chtějí-li se zachránit, musí se Jessie s Markem vydat na nebezpečné pátrání a nalézt pravdu o Codyho nočních můrách... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (229)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Potenciál by tam byl, ale nevyužitý, schovaný na papíře v tom ústředním námětu. Bohužel alespoň na mě film téměř vůbec nefungoval. Emočně Flanagan střelil úplně mimo terč (za vydatné "podpory" herců), hororově se trefil tak každou třetí střelou. Hlavní bubáčisko úplně vtipně neděsivý pajdulák s osobní historií, která je odhalena v iritujícím způsobem doslovném rozuzlení, kterému předchází zhruba pětiminutové finále, které snad "finálem" ani nelze nazvat. Po výborném, znepokojivém Oculusu je Before I Wake bolestivé vystřízlivění, takovouto víceméně bezpečnou pohádku, kde po pravé hrůze a děsu není ani vidu, ani slechu, jsem nečekal. Navíc mě to dokázalo otrávit ještě dřív, než se děj pořádně rozběhnul - strašně mě vytáčí, když se ve filmu, jenž se jako třeba v tomto případě týká snů, spánku atd., stáčejí k tomuto tématu i úplně nesouvisející dialogy. Takže postavy jen tak pro nic za nic "významně" žvatlají o snech, říkají, že se cítí "awake" ... protože to scénáristovi asi dává pocit, že je pak film sevřenější? Ani hovno, působí to strašlivě nuceně a neupřímně. Mám pak nutně dojem, že postavy předříkávají jen napsané fráze a vyvolává to ve mně od nich odstup. Nelze pak fandit, nelze se bát. Tři hvězdy, a to jsem na ten film možná až moc hodnej. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $3,922,000▐ ďalšia ducharská bejkovina, škoda už to nemá nič do seba /40%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel už od prvního záběru brečícího chlapa s pistolí v ruce v pokoji svého syna na mě film působil uměle. Jalové rodinné dialogy, dost klišovitých lekaček, které bych od Flanagana nečekal a okaté CGI. Je pěkné, že se režisér snaží o něco vážného a emocionálního, ale s herci jako Bosworth a Jane to nepůjde. Build up taky chybí a finále je odbyté. Zvláštní kapitolou je Jacob Tremblay, který výborně zapadl do Room, ale tady mě svým projevem spíše otravoval. Absentii jsem si užil, ale od té doby s Flanganem nějak nesouzním. Španělé tuhle dětskou optiku umí výrazně lépe. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Flanaganova snaha se upřít nedá, ale letošní rok mu příliš nepřál. Mně ty duchařiny zkrátka nešmakují a nedokážu se při nich bavit, tedy kolikrát mám, co dělat, abych neusnul. Plusem je, že zde hraje Thomas Jane, kráska Kate Bosworth a nadějný mladý talent Jacob Tremblay, který na 9 let hraje velmi přesvědčivě. Lekaček tu pár je, na mne však nezafungovala ani jedna, což pokládám za mínus a vidět to i na výsledném hodnocení. Ústřední bubák má originální look, ale "finále" je nedostatečně úderné, no zkrátka nemá koule. Pro fanoušky duchařin nejspíš dobrý, pro mě průměr, na který si zítra nevzpomenu. 55% ()

tron 

všechny recenze uživatele

50 % s nábehom na 60, ale aj na 40. Miestami veľmi dobrá hororová atmosféra a pár nepríjemných momentov, ale scenár je dosť strašný, hoci musím priznať, že nakoniec je zrozumiteľnejší, než som si myslel, že bude. Takisto ma potešilo, že „nadprirodzeno“ vidia obaja rodičia, takže sme ušetrení otravných scén, v ktorých manžel pokladá manželkine slová za halucinácie. Mnohé recenzie tvrdili, že scenár je nepochopiteľný, prehnane zamotaný a blbý, no mne taký nepripadal (hoci to, pravdaže, rozhodne nebol žiadny zázrak, ani veľdielo). Potešili ma tiež herecké výkony Thomasa Janea a Kate Bosworthovej. Ich syn je drevený, nesympatický, otravný, zaliečavý a nerealistický, ale mohlo to byť ešte horšie, takže nakoniec aj toto hodnotím kladne :-) Na snímke je bohužiaľ poznať, že zrejme bola dosť brutálne prestrihaná. Viaceré scény majú značne menší priestor, než asi pôvodne mali a týka sa to aj postáv (myslím, že napr. šikanovateľ mal väčší priestor, ale nakoniec sa pár scén vystrihlo a kvôli tomu pôsobí navyše každá scénka, v ktorej vystupuje). Strašidlo je v niektorých momentoch nepríjemne počítačové, čo mu uberá na desivosti, avšak finálne rozuzlenie je natoľko absurdné, obskúrne a WTF (i vinou DEBILNÉHO českého prekladu, ale nebudem spoilerovať, veď na to prídete sami už keď chlapec prvý raz vysloví meno príšery), že nad tým nakoniec mávnete rukou a budete sa baviť. Svojím spôsobom. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zlo nikdy nespí, protože má poluci! Naštěstí jsem v dětství neměl podobný dar jako hlavní protagonista, rodiče by mě okamžitě poslali do nejbližšího pasťáku za tu perverzní show, co by se jim zjevila v obýváku. Další z řady soft hororů, kdy tvůrci už použili a desetkrát od sebe navzájem vykradli příběhy "podle skutečných událostí", takže nezbyla už žádná vymyšlená městská legenda, ze které by se mohla udělat "hrůzná" rekonstrukce. Z té nekonečné salvy duchařských sraček na jedno brdo jsou už sami evidentně tak znudění, že se snaží o jakousi originalitu, což je dobré, ale u toho snažení v tomto případě zůstalo. Místo regulérního ducha zde máme strašící rakovinu a to je zhruba asi tak všechno, co je jinak. Napětí, trnutí, hrůza, strach, otáčení se za sebe, neotáčení se za sebe, ale kontrolování letmým pohledem do stran, jestli tam někdo čirou náhodou nestojí zrovna v době kdy čumím na horor a jsem posranej. Tak na tyto pocity můžete rovnou zapomenout, protože tohle není horor, ale jen další z řady duchařských rodinných dramat, kde vzdálenou tetu dělá strašidelný vzduch. Vážně si nevzpomínám, kdy mě dokázal nějakej duchařskej horor skutečně postrašit, což by hádám asi primárně měl. Tento stupidní a dekády se nevyvíjející subžánr, normovaný takovým šíleným způsobem, že člověk pozná lekačku pět minut dopředu, mě zkrátka nikdy nechytil a tento film mi změnit názor překvapivě nedokázal. 50% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevadilo by, že ta premisa logisticky nefunguje - horory jsou často alegorie, a ty nepotřebují svou komplexností napodobovat svět. Takže mi nevadí, jak málo smyslu dává, že má kluk tyhle schopnosti od narození a za roky v ústavu si toho nikdo nevšiml. Co je pak ale zásadní, aby ta alegorie fungovala, což tu mám dojem jakési polovičatosti. Hloubky se tu dociluje tak, že postavy chodí a mluví opravdu pomalu, aby bylo jasné, že opravdu hodně trpí, a tak nějak se to přes ně všechno přežene. Chybí tomu poslední krok k nějaké větší zajímavosti. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Mohli to být klidně čtyři hvězdičky ale bohužel zmatené a doslova podivné chování ústředních postav celkový dojem podstatně snižuje. Jinak jde o celkem kvalitní horor, s minimem "lekaček" ale překvapivě svižným tempem. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladí rodičia sa chcú vyrovnať so smrťou svojho syna tým spôsobom, že si adoptujú nové dieťa. Vyberú si Codyho, ktorý je velmi pokojný a poslušný. Po niekolkých dňoch v novom dome a zoznámením sa s Codym však rodičia zistia, že Cody má problémy so spánkom. Bojí sa zaspať, pretože ho v spánku straší démon, ktorý požiera ludí. Cody tak namiesto nového pokojného života nechcene prináša nové problémy, ktoré musí ohrozená rodina riešiť. - Mike Flanagan opäť zaúradoval a Somnia je ďalším krokom k tomu, aby sa dostal na úplný vrchol moderného hororu. Ešte stále to však nie je horor, ktorý by mal potenciál stať sa legendárnym, aj keď verím, že o pár rokov sa takéhoto hororu od tohto režiséra dočkáme. Predsalen oslávil 38. narodeniny len pred dvoma týždňami a to, že sa narodil v Saleme, ho robí predurčeným pre tento žáner. Somnia začína pozvolna a rodina si hneď adoptuje chlapca, čo je pre mňa ten najlepší scenár, keďže Orphan s týmto námetom je pre mňa the GOAT medzi horormi. Herci pôsobia neuveritelne dobre. Thomas Jane sa po nie velmi impresívnom výkone z The Veil pozbieral a ako hlava rodiny tu pôsobí velmi dobre. Krásna Kate Bosworth, ktorej úloha sa oproti minuloročnému hororu Amnesiac, v ktorom hrala zákernú matku, obrátila úplne naopak a v Somnii hrá milujúcu matku, ktorá prišla o svoje dieťa, hrá tiež perfektne. V neposlednom rade ma naozaj zaujal aj herecký výkon malého chlapca, ktorý pôsobil velmi prirodzene a pri natáčaní sa s ním muselo pracovať naozaj velmi dobre. Dej sa vyvíja prekvapivo pomalšie, ale som rád, že sa tvorcovia rozhodli držať žánru horor, pretože Somnia by perfektne fungovala ako nejaká mysteriózna rodinná dráma. Duchovia a motýle vyzerali celkom dobre, aj keď démon mohol dostať ovela viac priestoru a mohol úradovať trochu viac. Rovnováha medzi snami a realitou bola vyobrazená velmi dobre a bola prehladná, takže dávala vždy zmysel a pôsobila zaujímavo. Musím uznať, že mi trochu chýbalo nejaké prepojenie s paranormálnym svetom, na ktoré som si už u týchto moderných hororov s duchárskou tématikou akosi zvykol a príde mi prirodzené. To sa však objavuje väčšinou v záveroch a u Somnie bol neočakávaný koniec zvládnutý dobre a presvedčivo, spolu s niekolkými zaujímavými myšlienkami. Kamera bola po celý čas skvelá, ale keďže ide o ostrielaných hororových tvorcov, nie je sa čomu diviť. Rovnako bola perfektná aj hudba, ktorá sa mi velmi páčila a spokojný som najmä s parádnym záverečným soundtrackom, ktorý som už niekde počul, ale nemôžem si spomenúť kde. Po Somnii sa môj rešpekt voči tomuto pánovi opäť zvyšuje a nemôžem sa dočkať jeho ďalších projektov. A keď si uvedomím, že je režisér velmi mladý a keď zvážim všetky dostupné moderné techniky, musím skonštatovať, že tento chlap má pred sebou v oblasti hororu ešte velké veci. Teda pokial sa nenechá zlákať nejakým úbohým žánrom. Podla jeho filmografie to však zatial tak nevyzerá, pretože Ouija 2, sequel k Halloweenu, adaptácia knihy Stephena Kinga a indická verzia jeho vlastného Oculusu sú znakom toho, že je k žánru horor lojálny. + herec z Extraterrestrial + herec z Endangered a The Veil + herečka z Amnesiac + herec z Mirrors 2, 13 Sins, The Town That Dreaded Sundown, June a Navy Seals vs. Zombies () (méně) (více)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nápad ucházející, i ten záměr neudělat z toho horor na první dobrou jako spíš psychologické drama s poetickými prvky a sem tam mrazením v zádech. Bohužel to moc nefunguje díky několika věcem. Za prvé neskutečná doslovnost. Ne že by film musel být zamotaný aby to vypadalo, že je chytrý, ale když něco jasně plyne z děje, proč to ještě v druhém plánu dovysvětlovat. Za druhé, atmosféře těžce ubližuje divné chování většiny lidí na scéně, kteří na dění kolem sebe reagují velmi nepochopitelně a naprosto nerealisticky. Skoro nikdo tam nejeví strach, údiv, snahu vyrovnat se s děním nebo mu vzdorovat. Za třetí, ač se to snaží o originalitu, zase to sklouzne do čistě hororových klišé typu maminka musí pátrat v archivech, aniž by ji nějak zvlášť trápilo, že právě přišla o manžela. Což byl mimochodem jediný sympatický člověk na plátně, leč to je právě to klišé, v mainstreamových hororech dnes musí vždy mužské postavy zmizet nějakým podobným způsobem, aby vše podstatné zůstalo na ženách, asi to tak odpovídá současným kulturně vzdělávacím požadavkům. Navíc se těžko drží mamince palečky při jejím snažení, když to do značné míry bylo právě její idiotské chování, které věci zhoršilo. A opět jako obvykle, následky toho chování nenese ona sama, ale ostatní. Sice tam máme jakýsi příslib možného happy endu, ale stále v rámci dost nerealistického přístupu k situaci, která nastala. Je tam pár věcí, které si zaslouží ocenění, jenže docela slušný potenciál je těmi vyjmenovanými negativy dost ubit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dreams Come True Boy. Docela nechápu, proč ten tři stopy vysoký projektor jeho adoptivní táta lépe nevyužil? Proč ho třeba před spaním nenechal listovat v Playboyi..? Zajímavý nápad s fádní formou realizace. Pomalé pohyby i mluva, tklivé smyčce a ženské sbory, bubák ze skladů Area 51, k tomu otřepaně podaná vyšetřovací linie, rodiče stavící domácí nadpřirozeno na úroveň vyskládávání myčky a bezkrevné výkony herců nad 18 let. Flanagan skončil někde na půl cesty mezi temnou rodinnou fantasy a klasickým záhrobním hororem a já pro jeho i naše dobro doufám, že své příští kroky namíří zase směrem od mainstreamu. Na svůj věk sice přehnaně sladce žvatlajícímu, ale jinak velmi přesvědčivému Jacobu Tremblayovi z celého srdce přeji, aby ho Culkinův dealer koksu zkontaktoval až co nejpozději.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Mike Flanagan sa len prednedávnom ukázal, ako schopný režisér, ktorý si vyberá zaujímavé témy, ale nanešťstie až prekvapivo rýchlo upadol do žánrového priemeru. Určité klady si zachoval stále, film má kvalitnú vizuálnu stránku, dostatočne svižné tempo a aj pomerne sympatické postavy, aj keď na moje prekvapenie nie všetky. Kate Bosworth je bez problémov, predstavuje typickú hlavnú hrdinku tohto žánru a ani adoptívny syn Jacob Tremblay nie je zlý, ale veľmi ma sklamal Thomas Jane, ktorý patrí medzi mojich obľúbencov, ale tu mi prišiel dosť mimo. Dejovo mi to inak neprišlo najhoršie, pozeralo sa mi na to celkom dobre a dokonca to ani nebolo až tak predvídateľné, hlavne záverečná tretina sa uberie trochu iným smerom, než som pôvodne čakal, ale predsa len by to chcelo trochu pritvrdiť. Väčšinu času je to vlastne len taký úplne neškodný rodinný horor, kde sa o nejakej atmosfére alebo napätí moc hovoriť nedá a dokonca ani samotný démon, ktorý pritom vyzerá dosť dobre a v lepšom filme by z neho mohlo aj niečo byť si tu nevie moc získať rešpekt. Ale predsa len sa postará aspoň o tú jednu, dve zaujímavejšie scény. Tématika snov už v tomto žánri bola použitá veľakrát a často aj lepšie a depresívnejšie. A keď už z toho tvorcovia nechceli mať plnohodnotný horor, ale trochu sa oprieť aj o tú drámu, s čím by som určite nemal problém, tak tomu mali prispôsobiť aj dej, aby pôsobil uveriteľnejšie, ale tu postavy konajú dosť nezmyselne a navyše aj dej sa ničomu inému nevenuje, všetci sa neustále rozprávajú len o snoch, akoby už ani iný život nemali a tak táto dramatická stránka nemá šancu fungovať. Takže nie som sklamaný, presne takéto som to aj čakal, ale predsa len má Flanagan naviac. Toto je len taký malý neškodný horor, keď nie je na pozretie nič lepšie. 57% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Hororové psychologické drama? Proč ne, bohužel poněkud nedotažené a trpící zvrácenou potřebou současných mainstreamových tvůrců nacpat do každého filmu, který jde do kina, alespoň několik těch lekaček, ať už se tam hodí nebo ne (začínám mít podezření, nebo v to spíše doufám, že za tím nebude ani tak režisér, ale studio, které si předepsaným počtem lekaček podmiňuje přidělení finančních prostředků na natočení filmu). Minimálně ve druhé polovině filmu totiž Flanagan ukazuje, že nějaký ten talent pobral a správnou hororovou atmosféru navodit umí i pěkně chytře a pomalu. O to víc je pak mrzuté, když se uprostřed takové scény objeví bez jakéhokoli smyslu typický stupidní křiko-ksicht, který v kontextu působí jako pěst na oko a celou budovanou atmosféru zase potopí. Téma celkově dobré, jako obvykle nutno dodat, že by se dalo vytěžit ještě výrazně lépe. Bubák sympatický. Závěr poměrně neuspokojivý, respektive trochu nesourodý se zbytkem filmu. Škoda té nevyváženosti, umím si představit, že některým scénám bych napálil i plný počet, jindy to bylo na odpad. Takže celkově pěkný průměr. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som si myslel, že väčšina divákov tomuto snímku krivdí. Lenže to som netušil, že sa za relatívne krátky čas začne meniť z hororu na nevýraznú rodinnú drámu, v ktorej veškeré atmosferické pasáže ovládnu grcanice hodné CGI efekty. Keď si divák uvedomí, že "Zlo nikdy nespí" je len fráza, ktorá dosahuje presný opak, už bude relatívne neskoro. Spomínam si ako mnohí kritizovali Thomasa Jana v "The Veil", no tu mi pri tých svojich emocionálnych, rodičovských prejavoch s výzorom lacného Tarzana prišiel extrémne trápny. S obhajobou v podobe, že mal snímok obrovský potenciál, ktorý nebol využitý, u mňa taktiež nikto príliš nepochidí. Ja som si po skončení filmu prisám bohu nevedel spomenúť na pasáž, z ktorej mohli z hororového hľadiska "vytrieskať" viac. Úplná kritika z mojej strany zrejme nie je na mieste, jedna dve lakačky slušné, no zas na druhej strane, záverečnú tretinu plnú snahy napraviť celkový "hororový" dojem zabil "milučký" dialóg ako v rozprávke v doprovode songu na predaj nového Samsung v Orange (to snáď kurva ani nemohli myslieť vážne). Veľká slabota, ale to sa dalo čakať, keď opraty v rukách držal taký babrák, ako je preceňovaný Flanagan - 40% ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že se jednalo o fajn horor s prvky originality. Chvílemi jsem se i trochu bál a občas jsem se lekl, i když to leknutí jsem vždy čekal. Konec byl trochu zvláštní, ale beru ho. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Zlo nikdy nespí, ale Wacoslav1 ano. Během sledování tohohle filmu se mi podařilo párkrát zaspat. Není tu nic k zapamatování jede si to v tradiční současně nastavený lajně nevinýho duchařskýho škádlení. Slovy klasika řečeno : stůjte vy lenivé noční můry, které mohou poděsit, leda ospalé děti!!! ale oproti Čarodějnici kterou mi každej vychválil a doporučil jsem od tohohle aspoň nic nečekal.10% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavý horor , ktorý sa tak trochu podobá na Šiesty zmysel, ale to bude najskôr tým chlapcom. Roztomilý chlapec, ktorý iba nedávno prežil niekoľko rokov v jednej izbe (film Room) akoby nerástol. 10 rokov by som mu teda fakt nehádal a rovnaký problém som riešil pri spomínanom filme Room. Atmosféra filmu je slušná, občas dokáže film vydesiť i dojať, čo je pre diváka znamenie, že film ide dobrou cestou. V posledných rokoch som si zvykol v hororoch vídať nešťastné prípadne otvorené konce. Tento je iný, ale k príbehu tak nejak sedí, ale osobne si horor predstavujem od začiatku až do konca. Slušný priemer. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bez té naprosto zbytečné vysvětlovačky na konci by to celé bylo o dost hravější a inteligentnější, takhle zůstává jen dojem průměrného mysteriózního dramatu s prvky mrazivého hororu. ()

Související novinky

Režisér Franka se zabydluje v Pokoji

Režisér Franka se zabydluje v Pokoji

18.01.2015

Po bizarním a ceněném Frankovi se irský režisér Lenny Abrahamson pouští do další netradiční látky. Adaptuje ceněný knižní bestseller Emmy Donoghue s lakonickým názvem Room (česky vyšlo v roce 2011… (více)

Mike Flanagan – nová tvář amerického hororu?

Mike Flanagan – nová tvář amerického hororu?

01.06.2014

Po odchodu Jamese Wana z hororové scény mnoho fanoušků čeká, kde a kdy se objeví další výrazný tvůrce spjatý s tímto žánrem. Ale dost možná tu již jeden je, jen zatím není tolik na očích. Mike… (více)

Reklama

Reklama