Reklama

Reklama

The Program: Pád legendy

  • Česko Program: Pád legendy (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. Po celkem sedmi vítězstvích na Tour de France Lance Armstrong odchází do sportovního důchodu jako jeden z největších sportovních hrdinů naší doby s miliony dolarů v kapse. Irský sportovní novinář David Walsh je nejprve okouzlen talentem a lidským charismatem Lance Armstronga. Avšak po několika vítězstvích Armstronga v Tour de France mu něco na něm nesedí a začíná být přesvědčený, že jeho výkony v průbězích závodů jsou podpořené zakázanými dopingovými látkami. Walsh, hnaný touhou dokázat svou pravdu, začne shromažďovat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako největšího podvodníka v historii sportu. Lež, kterou Armstrong světu předhazoval, neměla obdoby, ale i v současnosti je stále cyklista jedněmi oslavován a druhými zatracován. Jedno je jisté - Lance Armstrong měl vítězství v krvi. (Bohemia MP)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (168)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Matt Damon, Jake Gyllenhall… a nakonec Ben Foster. A že mu to šlapalo na výbornou. Armstrong to s těma lentilkama krapet přehnal, ale za tu otevřenost klobouk dolů. Dopují tam všichni a kdo tvrdí, že ne, ten to do sebe sype dvojnásob. Usmívají se do objektivů a pod heslem "catch me if you can" si na těch sedlech vesele drandí dál. Prestiž především. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Amstrongovi šlo o vítězství. Tvůrcům snímku šlo o prachy. 1) Doping ve sportu je věc diskutabilní, která nemá řešení. Povzbuzujícím přípravkem je cokoli - správná výživa, přírodní afrodiziaka a logicky tedy i chemické preparáty. Kde vést příslušnou hranici?_____Ve filmu říká novinář, že nechce sledovat souboj chemiků. Ovšem kde končí "přirozená" výživa a začíná zmíněný souboj?_____ 2) Ostatně vrcholový sport je ve své podstatě nepřirozený. K mimořádným výkonům používají všichni sportovci mimořádné prostředky. Opět je tu otázka po hranici._____ 3) Vlastně je to celé pokrytecké. Látky (drogy) jsou povolené a zakázané. Alkohol a cigarety jsou povolené, zatímco například marihuana je ve většině světa zakázaná nebo maximálně jen v menší míře tolerovaná. Kdo a jak určuje míru škodlivosti těchto látek pro člověka?_____ 4) Dalším tématem k diskusi je kriminalizace dopování. Mají být sportovci trestně odpovědní za doping? Mají za to jít třeba do vězení? Výše zmíněné pokrytectví zde opět přichází ke slovu._____ 5) Mnozí komentátoři se rozhořčují nad dopováním, ať už jím myslíme cokoli. Ale jaká je společenská role vrcholových sportovců? Poskytují "circenses", zábavu a dělají to velmi úspěšně, o čemž svědčí miliardy diváků u televizně-internetového celosvětového kolosea. Jako diváci hororů chtějí vidět krev, sportovní diváci chtějí vidět výkony a čerta jim záleží na tom, jak toho tito novodobí gladiátoři dosáhli._____ 6) Snímek sám připomíná spíš dokudrama než co jiného. Chybí mi psychologické motivační pozadí sportovců. Ne, že by nebylo jasné, ale není ukázané._____ Portrét Amstronga je schematický, nevěrohodný a, pokud mám věřit novinám, i nepravdivý._____ 7) Film se zaměřuje za Amstrongovu sportovní činnost a jeho boj s rakovinou je tu zmíněn jenom okrajově jako dílčí drobný zážitek. Pokud se mohu spolehnout na to, co jsem o věci četl, právě jeho vítězství nad rakovinou bylo a je výkonem, který doslova bere dech. Zde filmaři očividně šli po tématu, které více táhne masy. Škoda._____ 8) Alespoň tři jména pěkných kluků: 35letý Ben Foster (cyklista Lance Amstrong), 27letý Jesse Plemons (cyklista Floyd), 36letý Chris O´Dowd (novinář Walsh)._____ 9) Výstižný koment: maddy**. ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

The Program je poněkud ploché a zkratkovité drama. Sice je slušně řemeslně natočené, ale povrchně vykreslené postavy připomínají spíš figurky na šachovnici. A život v tomhle případě nenapsal ani moc dobrej dramatickej oblouk, takže Walsh byl v závěru dost upozaděn. Jako drama ale film funguje a daří se mu budovat napětí a zprostředkovat pohled do skrývaného zákulisí jednoho z nejnáročnějších závodů na světě. Atmosféru snímku krásně dokreslovaly i autentické záběry ze závodů, které poznáte podle výrazně snížené kvality obrazu. Jak naznačuje už název filmu, příběh je o největší dopingové aféře všech dob a touze vyhrávat za jakoukoliv cenu, ale právě díky striktnímu držení se tématu příběh nevyčerpal potenciál, který tahle látka nabízí. Vše okolo Programu každopádně film pokrývá velmi detailně. ● Děj začíná Lancovým prvním Tour de France (1993), kde se stal nejmladším jezdcem, který vyhrál etapu závodu. Taky to už byl zkušený profesionální cyklista, který za sebou měl dost významných úspěchů. To, že celý závod dokončil až o tři roky později, už se z filmu nedozvíme. Skončil na 36. místě a příští rok se začal rvát s rakovinou varlat v nejtěžším stadiu a s metastázemi do plic po tom, co několik měsíců ignoroval příznaky. Ve filmu prostě jen z ničeho nic začne zvracet krev. Příběh ani náznakem nezmínil jeho závodní úspěchy a neúspěchy v sezóně 1998 a sledujeme až jeho triumf na Tour de France následující rok a pak vždy až další Tour, stejně jako tomu bylo už od začátku filmu. Naprosto tu absentuje Lancův osobní život. Záběr na svatbu se objeví po pár větách po tiskovce, manželka ve filmu nehraje žádnou významnou roli, o dětech tuším nepadla ani zmínka a stejně tak o rozvodu krátce před ohlášením konce kariéry. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Stephen Frears již docela zesenilněl? Z takového příběhu udělá jen rutinní "postup práce", kdy jdeme z bodu A do bodu B a kde se už v rozjezdu vlastně ztratí veškeré napětí? A co ty školácké chyby? Za těch dvacet let tam skoro nikdo nezestárne, kompars vůbec neví, která bije a co má vlastně dělat, a film neustále omílá ty stejné informace dokola. Navíc ten film ani nemá nic a ani nikoho, kdo by se tam o něco pral. Postavit film na střetu Lance Armstronga a Davida Walshe, pasivní postavy, který v celém filmu toho moc neudělá a všechno vysvětlí v prvních dvaceti minutách? A postava Lance Armstronga? Dozvíme se z toho filmu vůbec něco o něm jako člověku? Dokážeme ho pochopit, cítíme z něj tu fascinaci stropem svého vlastního těla? A kde je ten obraz cyklistiky dnešních dnů, kdy lidské tělo už dávno narazilo na svá maxima a bez dopingu už to prostě nejde? Filmově ani tématicky ten film nemá, co nabídnout. Akorát opakuje ty stejná sportovní a mediální schémata, kdy popisuje vrcholový sport jako vzestup mafiánské rodiny, což není ani trochu podvratné natož svéží a originální. Děs běs! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl Armstrong, nasere mě daleko víc takhle slabej film o mně, než odebrání sedmi titulů z Tour de France. To umím taky zkouknout tři dokumenty, pár sestřihů na Eurosportu, přečíst dvoje noviny, pak podle toho udělat dvacet záběrů, omotat je celuloidem a poslat do kin. Ale co dál umíš, Stýve Frearsi? Skáčeš z jednoho na druhý jako naklepanej ratlík a dohromady to má vypovídací hodnotu nula. Kdo se taky nekoukal na dokumenty, Eurosport a nečetl noviny, ten si asi klepe na čelo, co to ta cyklistika vlastně je za bordel. A to mně vadí ze všeho nejvíc, že jsi to - milý Stýve - podal tak, jakoby stačilo párkrát si zapíchat a seš nejlepší na světě. To možná platí pokud se jmenuješ Rosenberg, ale ona cyklistika je docela makačka. Kdyby si organizátoři závodu nepletli kolo s terénní buginou, možná by dopovat nikdo nepotřeboval, protože by dokončení Tour bylo v lidskejch silách. Taky mě pobavil jeden Frantík, kterej tam povídal něco o tom, že má stejný míry jako Armstrong a stejně dojel půl hodiny za ním, tak čím to jako asi tak může bejt? Teď jsem se schválně koukal - mám stejný míry jako David Krejčí. Tak jak je možný, že on vede tabulku bodování NHL a já o víkendu hraju okres? Stýv Frears by mi asi řekl, ať si píchnu EPO a do tejdne hraju za Floridu vedle Jágra, jenže to jsme právě u jádra pudla aneb Umím natočit film nebo ne...? ()

Galerie (24)

Zajímavosti (15)

  • Původní předlohou měla být kniha Tylera Hamiltona, který s Lancem jezdil i dopoval. Ten ale práva prodat nechtěl, a tak byl snímek natočen podle knihy Davida Walshe "Sedm smrtelných hříchů". (Zdroj: deník E15). (hippyman)
  • Arbitrážny súd prikázal vrátiť sumu 10 miliónov dolárov pre SCA Promotions. Na konci septembra 2015 sa Armstrong napokon dohodol na vrátení peňazí, na akej konkrétnej sume sa dohodli však nezverejnili. (hojko)

Související novinky

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama