Reklama

Reklama

Pestrobarvec petrklíčový

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Na chátrajícím šlechtickém sídle žije sběratelka motýlů Cynthia se svou milenkou Evelyn a ve svém svébytném a poněkud výstředním světě se oddávají rafinovaným erotickým hrám. Cinefilní lahůdka se vyznačuje podmanivou a smyslnou atmosférou, výraznou hudební složkou a odkazy na sexploatační filmy 60. a 70. let. (Aerofilms)

Diskuze

Uživatel PhilMarlow smazal svůj příspěvek.

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Bluntman

Odkazy na Fassbindera (ktorého mám aktuálne v hľadáčiku) a spojitosť s Herzom som nepostrehol, za to i drobky o Katalin Varga vďaka. O dôvod viac sa k Stricklandovi vrátiť.

 

 

PhilMarlow: len drobná oprava - „opakovaním totožných situácií s nepatrnými obmenami“- chybička sa vlúdila.

Významovo nie je podobnosť márna, opatrný som však pokiaľ ide o diametrálne odlišnú štylistiku a typ rozprávania oboch filmov. Prepojenie záverečnej sekvencie s úvodnou je práve oným pôvabným rámovaním, ktorého významové preľnutie ma tak zaujalo. Rytmus filmu tým dostáva nový rozmer a tematizácia opakujúcich sa rituálov pôsobivé zakončenie.

na příspěvěk reagoval PhilMarlow

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Pokud má někdo čas nejenom o Pestrobarveci petrklíčovém diskutovat, ale i si o filmu něco poslechnout, tak ať zamíří zde: https://www.mixcloud.com/UPAIROlomouc14/coming-soon-27-4-2015-vztahy-a-hrůza/ . Krátce po 14. minutě je úvodní skladba, po jejím skončení analytické a interpretační zhodnocení posledního Stricklandova filmu. V příkladě výkladu nepřicházím s ničím novým (jasně, je to film o vztazích, a to obecně, ne nutně S/M, potažmo lesbických), ale u navázání interpretace na poznatky ohledně vyprávění snad aspoň trochu ano. :)

na příspěvěk reagoval PhilMarlow, Madsbender

PhilMarlow

PhilMarlow (hodnocení, recenze)

Madsbender

Toho srovnání s Životem Adele se není třeba lekat. Ono se vlastně částečně nabízí. Jen v Pestrobarvci na mě paradoxně působí všechno mnohem přirorezeněji (Adele v tomto cosi chybí, snad trocha jemného humoru) dokonce i ten konec, kdy se ocitáme na začátku, a restart je příslibem toho, že konečně všechno je jak má být, což je mimochedem také jeden ze severských filmů, který mi kdysi v 90. letech vyrazil dech a jde taky netradiční vztahovku.

 

K. V. si nechte na dlouhé zimní večery. Pak možná bude o něčem

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

PhilMarlow

Film vskutku môže k takýmto názorom nabádať (najmä tým, že opakovaním totožných situácií s nepatrnými situáciami dáva divákovi priestor navyknúť si na jeho svet a pravidlá, necháva postavy prežívať regulérnu partnerskú krízu a nenásilne strieda vážne a humorné polohy prameniace z relatívne uveriteľných situácií). V tomto zmysle by sa dokonca dalo s (veľmi) veľkou dávkou nadsádzky a odvahy tvrdiť, že ide o S/M variáciu na Život Adéle :-)) A to nesmierne zábavnú!

 

K.V. teda pojmem ako tip a pozriem sa naň.

Keď je o čom (hovoriť), nie je o čom.

na příspěvěk reagoval PhilMarlow

PhilMarlow

PhilMarlow (hodnocení, recenze)

Madsbender

To je ale velmi trefné! Tento nový Strickland, ač zprácovává absolutně netradiční vztah (D/S holka na holky a ne D/S holka na holky, to už je opravdu vrchol:), je přesto velmi formální. Až by se mohlo zdát, že takové páry se vyskytují zcela běžně.

Když tak koukám, jak zřejmě sledujete filmy vy, nepřekvapilo by mě, že na Katalin Varze najdete něco, co já ani omylem. A třebas vám přijde naopak účelné, že je taková, jaká je.

....tak si zrovna řikám, jestli to není prima, že žijem zrovna v této době, ve které máme tolik času mluvit o nepodstatných věcech. Ale možná zas, že to máme o to složtější.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

PhilMarlow

Podľa môjho názoru je práve Amer vrcholom estetizácie ženského tela a jeho jemných proporcií, kde pred divákom ako nezvaným voyeurom defilujú hrôzy a odstrašujúce príklady toho, čo by sa mu mohlo stať, ak sa dočká násilia zo strany „silnejšieho“ pohlavia. I na druhý pohľad pre mňa zostáva (nielen svojou pseudobiografickou výstavbou a počtom obsiahnutých tém, narážok a citácií) dielom omnoho hlbším a komplexnejším než najnovší Strickland. Ten je pre mňa zaujímavejší zasa z pohľadu formálneho štýlu, psychológie a homosexuálnej, respektíve S/M tematiky. Podivná barva je ďalej než Amer, je to detektívka z pohľadu muža a má mnoho styčných bodov s výrazom a významom filmov Davida Lyncha. Katalin Varga som nevidel.

 

K Under the Skin odporúčam prečítať a porovnať s Faberovou predlohou. Nezaškodí ani pre zaujímavosť a rozšírenie poznatkov zabrúsiť medzi ďalšie Glazerove filmy a taktiež jeho vysoko netradičné videoklipy.

na příspěvěk reagoval PhilMarlow

PhilMarlow

PhilMarlow (hodnocení, recenze)

Madsbender

Amer znám, ale ten je spíš zajímavý a už až příliš syrový. Ačkoli počin ne málo zajímavý a v dnešní době opravdu nevídaný. Stejně tak bude jistě i L'étrange couleur... Ale ten třetí jmenovaný, ten zní nejzajímavěji. Co se nahoty týká, o ni mně myslím ani moc nejde - pokud ovšem není nástrojem vrcholné estetiky :) Berberian sound studio chci určitě vidět, Katalin Varga mě vyloženě zklamala. Neznám snad jiný film, který by tak ostudně nevyužil svého potencálu. Hluboké scény jsou absolutně povrchní, naopak do hloubky jdou jiné, které si to ani nezaslouží. Herci z mého pohledu neprofesionální (možná jsou to dokonce neherci, ale protože mě film "nedostal", nepátám po jeho detailech - a pakliže to jsou neherci, tak jsou velmi špatní) Ale zase, je to jen názor. Spousta lidí ho hodnotí nadmíru kladně.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

PhilMarlow

Ja by som ti odporučil filmy, na ktoré odkazujem aj v komentári - Amer a Podivná barva slz tvého těla. Tie už však pracujú s nahotou a sexualitou explicitnejšie (ostatne mimo iného vychádzajú z tradície snímkov talianskeho pokleslého žánru giallo). Niečo trochu iné a predsa podobné je zasa Under the Skin. A určite sa oplatí načrieť i do Stricklandovej predošlej tvorby, tú však detailne prelúskanú nemám.

na příspěvěk reagoval PhilMarlow

PhilMarlow

PhilMarlow (hodnocení, recenze)

Na poprvé to, myslím, nedáte... Ale přeji každému, aby si to užil tak jako i já; ostatně, proč jinak koukat na filmy. Pestrobarvec je mnohovýznamový audiovizuál, který si každý podle své nátury a svého přesvědčení vyloží po svém. Takový kus už tu dlouho nebyl. A pokud ano, doporučte.

À Propos, vyskytují se zde komentáře, z nichž jednoznačně čiší zklamání z toho, že pisatelé se cítí být ochuzeni o explicitní BDSM sex. No tak pokud od tohoto filmu toto čekáte, tak na něj ani nezačínejte koukat. Protože pokud už tam nějaký sex je, tak jen neskutečně jemně, decentně a esteticky.

A jeden pán pak tento film nepochopil vůbec. Anebo ho snad ani neviděl. Ale na tom nesejde.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Uživatel PhilMarlow smazal svůj příspěvek.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Trailer som si doteraz odkladal. Ak to bude aspoň z polovice tak hypnotická, temná a vzrušivá viktoriánska audiovizuálna esej, index očakávania začína stúpať. Len dúfam, že Strickland prinesie viac než len epigónsku alternatívu k zavedenej značke Hélène Cattet&Bruno Forzani, prípadne Stokerovcom.

Hees

Hees (hodnocení, recenze)

Fifty Shades of Grey 2 :D pre intelektuálne publikum :D.

PhilMarlow

PhilMarlow (hodnocení, recenze)

No, vypadá to nadějně, jako něco, co po vizuální stránce dlouho nemělo a bohužel asi dlouho nebude mít obdoby. Naposledy mě takto uhranula podívaná na Greenawayovy filmy. Těším se, těším velice.

Uživatel PhilMarlow smazal svůj příspěvek.

Uživatel gonga smazal svůj příspěvek.

PhilMarlow

PhilMarlow (hodnocení, recenze)

dr.horrible

pííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí

Reklama

Reklama