Reklama

Reklama

Brigands, chapitre VII

  • Rusko Разбойники. Глава VII (více)

Obsahy(1)

Ve filmu "Loupežníci" Otara Iosselianiho se prolínají tři příběhy z různých historických období. V každé epizodě přitom hrají stejní herci. Film pranýřuje krutost středověku, teror komunistického režimu ve 30. letech 20. století, ale také krvavou občanskou válku v současnosti. Formou pochmurné frašky se snaží ukázat na nepoučitelnost lidstva. Ačkoli kostýmy a režimy se mění, motivy lidské touhy a chamtivosti zůstávají stejné. (wero1000)

(více)

Recenze (3)

garmon 

všechny recenze uživatele

Z mých dosavadních Iosselianiů jsou Brigandi zatím nejvýpravnější a nejzávažnější. Je to takové Otarovo Pokání ve smyslu Abuladzeho. Ani jeden ze jmenovaných atributů mu bohužel úplně neprospívá - je těžké se od aktuality profilmovat k živoucímu zobecnění anebo ještě spíš Iosseliani zde nehovoří o ničem, co bych neznal a jeho vyústění jsou předpokládatelná. Étos všeho ale zůstává stejný jako v jiných jeho dílech: akcent na přirozenost, prostotu, touha vymknout se karmickému řetězci, neopakovat nedobré, byť společností zažité mechanismy, skeptický pohled na hodnoty v uvozovkách, na vývoj společnosti, na křivení mladých atd.. Film je vizuálně překrásný, oproti jiným Otarovým opusům je i o dost pečlivější v detailech a v realizaci obecně. A je tedy oproti jiným jeho filmům i hodně smutný. Hereckou hvězdou tu pro mě krom postavy Krále hrané Amiranem Amiranašvilim byla gruzínská laň - femme fatale Nino Ordžonikidze. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ve státě nestátě Hrůzii není nic jistého, snad jen titíž lidé, kteří zaujímají různé funkce, od temného středověku až po dnešek a zřejmě a tak dále. Hrůzijské dějiny jsou samý zmat a zvrat, takže jsou obtížně sledovatelné a sotva pochopitelné. Iosseliani nám podává pomocnou ruku a dějiny hrůzijské země podává jako troj-paralelu. Tím nám ale - ne-hrůzijským ne-nevzdělancům - spíš podráží nohu... Film typu "vem si z toho, co chceš" sice blažil mé srdce, ale denervoval můj mozek, z něhož jsem nedostal jedinou kloudnou myšlenku. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama