Reklama

Reklama

Učitelem z nouze

  • USA The Rewrite (více)
Trailer 1

Scenárista Keith Michaels sice před lety získal ocenění, ale jeho dalším filmům se už tolik nedaří. Protože nemá peníze, přistoupí na nabídku vyučovat kurz scenáristiky na univerzitě v malém městě. Učení zpočátku nebere vážně, ale po čase si uvědomí, že ho práce naplňuje a nehodlá se jí vzdát. Zvlášť když potká sympatickou svobodnou matku... Keith Michaels získal roku 1999 ocenění za nejlepší scénář k filmu Zatoulaný ráj. Po několika neúspěšných filmech zájem o jeho scénáře opadl a dnes nemůže sehnat práci. Jeho agentka mu navrhne, aby vyučoval kurz scenáristiky na univerzitě. Keith učit nechce, nesnáší učitele, ale když mu odpojí elektřinu kvůli neplacení, souhlasí. Keith se přestěhuje do městečka Binghamton a zabydlí se v novém domě. Jeho soused Jim také učí na škole, je rozvedený, má psa Henryho a Keitha obdivuje. Ještě před nástupem do školy se Keith vyspí se studentkou Karen, která chce do jeho kurzu. Na kurz se přihlásilo 70 studentů, Keith musí přečíst jejich scénáře a vybrat deset z nich. Na uvítacím večírku učitelů si znepřátelí profesorku literatury Weldonovou. Večer pak vybere do kurzu dívky podle jejich profilů na internetu a náhodně dva chlapce. Další den si ho odchytí studentka Holly a chce vědět, co zlepšit na svém scénáři, když ji nevybral do kurzu. Po sérii otázek přijde na to, že ho Keith vůbec nečetl. Hned při první hodině zadá studentům úkol a další hodinu naplánuje až za měsíc, protože netuší, co by měl v kurzu učit. Podle Keitha se psaní naučit nedá, protože to musí mít člověk v sobě. Keith si přečte scénář od Holly a přijme ji do kurzu. Keith se stále vídá se studentkou Karen. Když jdou spolu na večeři, servírka Holly ji nebere jako plnoletou, a dívka se naštve a odejde. Holly pak Keithovi ukáže proslulý místní kolotoč a vysvětlí mu, proč má městečko tak ráda. Keith postupem času začíná brát vyučování vážně, a dokonce ho to baví, čte scénáře studentů a společně je rozebírají v hodinách či při konzultacích. Studenti si začínají Keithovy hodiny chválit. Nejvíc si rozumí s Holly, matkou dvou dcer... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (90)

Sharleen 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na miestne hodnotenia príjemné prekvapenie. Stále šarmantný Hugh Grant a skvelé vedľajšie postavy ako Marisa Tomei, Allison Janney alebo J.K. Simmons. Vtipné, chytré, sarkastické a musím pochváliť český dabing. Toto si určite ešte niekedy pustím. "..a z toho co sem zatím viděl, je to úžasný konec civilizace. Nechápu, co se tu dá naučit, snad jak vzít roha". ()

Marze 

všechny recenze uživatele

The Rewrite je romantickou komedií tak, jak si ji představuji. Má chytrý scénář plný vtipných i moudrých postřehů na téma život, vztahy a umění. Je svižně natočená a obejde se bez tuny sentimentu a balastu, který mi obvykle na podobném druhu filmů vadí. Romantická linie je tu snesitelná. Nejedná se ani o příliš velkou lovestory, jen tak lehce romantickou komedii o postupně přibývajících sympatiích dvou rozdílných person, lehce vyžilého a unaveného scenáristy, který už vyšel z módy a svobodné matky, ženy, která si stále uchovává svůj pozitivní náhled na život, a která si vše tvrdě vydřela. Ideální role pro Marisu Tomei, která opět dokazuje, že z hereckého talentu i sympatičnosti jí věk nic neubral. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Režisérsko-scenáristické schopnosti Marca Lawrenca zostali v tomto prípade dosť v priemere, teda aspoň v porovnaní s jeho predchádzajúcimi počinmi. Nehovorím, že to bolo zlé, ale tešil som sa, že to bude trochu menej šablonovité. Kedysi úspešný hollywoodsky scenárista prežíva kariérny útlm, a tak siahne po jedinej šanci, ktorá sa mu naskytne - byť scenáristickým učiteľom kdesi na opačnej strane USA. Prvá polovica, ktorá bola podaná s tým svojským humorom ma fakt bavila, no potom sa do toho primiešalo príliš veľa sentimentu a z toho egocentrického Keitha sa razom stal charizmatický a empatický učiteľ. Na môj vkus až príliš rýchla premena - a práve to mi na tom prišlo také absurdné. Ale inak fajn postavy, na ktorých sa dal postaviť určite lepší príbeh, kde by sa dalo lepšie vyhnúť tej hlúpej idealistickej šablóne. ()

FunnyXis 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem více než oddychovku od náročného dne, ale byl jsem velmi mile překvapen. Sice už od začátku bylo jasné jakým směrem se bude film ubírat a jak skončí. Každopádně to byla velmi milá podívaná, celkově už to bylo jasné z obsazení a celkovém konceptu tohoto snímku. Opravdu nechápu tak nízké hodnocení, stoprocentně by tento snímek měl mít přes 60% a proto se taky odrazí na mém hodnocení. Normálně bych dal 4* ale abych aspoň trochu protlačil tento film do té pomyslné šedesátkové hranice, tak se nebojím dát 9/10 chilli 5* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příjemný příběh ze života, kde sympaťák Hugh Grant hraje scénáristu a zároveň milovníka filmů. Okolnosti ho ale donutí jít studovat na školu a předat své filmové zkušenosti svým vrstevníkům, což je moc fajn. Obyčejné, ale fajn. Nicméně ty filmové hodiny s těmi žáky se moc hezky poslouchaly a Marisa Tomei byla ultra úžasná. Takže i když je film poměrně klasický, koukalo se na něj docela hezky. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Postava Billyho (Andrew Keenan-Bolger), velkého fanouška Star Wars, nosí stejnou tašku, kterou nosil Chewbacca (Žvejkal) ve Star Wars. (SLOTH)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku v lokalitách Brookville, Binghamton a v brooklynském parku Ditmas. (Terva)

Reklama

Reklama