Reklama

Reklama

Haider

  • Indie हैदर
Trailer

Obsahy(1)

Hamletův příběh se tentokrát odehrává v Kašmíru roku 1995. Haider Meer (Shahid Kapoor) musí své váhání, bláznění a pomstu za otcovu smrt prožít v násilím a vraždami zmítané zemi mezi všudypřítomnými vojáky a separatisty. Jeho osobní odplata se stává součástí celého krvavého konfliktu. (rikitiki)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

PiXELpm 

všechny recenze uživatele

Haiderův strýc zabije svého otce a ožení se s jeho matkou. Haider samotný pak čelí dilematu: "Pomstít nebo nepomstít? To je to, oč tu běží". Film je brilantní adaptací Shakespearova Hamleta, kde se novou a ústřední postavou stáva Kašmír, který se tak připojuje ke králům a královnám dramatu a to uprostřed militantní a bojové vlády. Haider je jedním z nejodvážnějších filmů ve hře na identitu a stává se tak šedým kouřem uprostřed hnědých stromů, zmrzlé vody a ohňem zářícím na jezeře. Je to vynikající, vtipné, násilné, tragické a opředeno magií. Vidět či nevidět, v tomto případě není dilematem... ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70-75% ... Indická variácia adaptácie Shakespearovho Hamleta. Celkom slušná. Vadil mi výber hudby, bola docela rušivá a vôbec sa nehodila k daným situáciám (teda aspoň po väčšinu času, výnimky boli). Paradoxne čo sa hudby týka bol najvydarenejšou scénou tanec na svadbe, čo som bol prekvapený keďže väčšinou sa mi nožík vo vrecku otvára keď len stále tancujú a spievajú v týchto bollywoodskych filmoch. Tu bol len tento jeden a vydaril sa. Inak veľmi netradičná adaptácia zasadená do prostredia indicko-pakistanských konfliktov v Kašmíre. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hamlet v Kašmíru má tak krvavé rozuzlení, že by se zděsil i Shakespeare. Zatímco jemu stačil otrávený meč a jed v poháru, tady se střílí z kulometů i bazuky a granáty trhají ruce a nohy, až to vypadá jak ve spižírně Hannibala Lectera. Proč ne? Jenomže Shahid Kapur prostě Hamleta herecky neutáhne. Když si tenhle hezounek oholí hlavu a začne poblázněně řečnit na tržišti, tak mi za něj bylo trapně. ___ Film by potřeboval očesat o několik nadbytečných scén, zjednodušit a hlavně najít někoho, kdo pořád nevypadá, jak vyděšený studentík. Ale závěr to má silný. A taky dobře vykresluje klaustrofobní atmosféru, kdy je celé kašmírské údolí sevřené do ostnatého drátu a všichni jeho obyvatelé jsou potenciální vězni, vrahové nebo oběti. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Hamlet na indický spôsob veľmi chutil. Rozhodne na tom majú zásluhu VŠETCI herci (Tabu na čele, ale aj Shahidovu hviezdnosť už konečne začínam chápať), nevídaná krvavá brutalita a zasadenie do klasických indo-pakistánskych občianskych sračiek. Veľký film, veľká spokojnosť a nemalý plus za uvedomenie si, že Shakespeare je skrátka bezodná studnica, v ktorej sa dá nájsť všetko aj sto krát videné/prečítané, ale pozitívne "inak". ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Já si tak prvních 15 minut lámala hlavu, jaké, že shakespearovské hry je to zmodernizovaná adaptace a pak mě to osvítilo, že to je starý dobrý kluk Hamletů ( i když mě to podle názvu asi mělo trknout hned). No, převedené je to dost volně, bez dramatikových veršů, zato situace i postavy jsou téměř totožné, jen místo středověkého dánského království se ocitáme uprostřed kašmírsko-indického konfliktu v devadesátých letech minulého století, o kterém se tu nebudu rozepisovat, protože mé znalosti jsou v tomto ohledu téměř nulové. Ačkoliv má film téměř tři hodiny, obešel se tentokrát bez rozjuchaných bollywoodských tanečků, s jedinou výjimkou a tou je Hamletovo veřejné odhalení strýcovy zrady, ale jelikož je to vlastně součástí divadelního představení, velice dobře to zapadá do děje, nemá nijak optimistický ráz a mně se velmi zamlouvalo. Jo...ještě je tu jedno číslo na hřbitově, ale je tak krátké, že ani nestojí za řeč. Co se týče postav, samotný představitel Hamleta mě zas až tolik neohromil, nejdřív byl trochu nevýrazný a pak když začal "bláznit", byl na můj vkus zas dost mešuge a třeba ve scéně, kdy nezabil strýce, protože ten se zrovna modlil, až nepříjemně připomínal zfanatizovaného arabského teroristu :D To představitelé strýce a především matky mě zaujali o dost víc. Haider není zrovna snímek, ze kterého bych byla až tak odvázaná a myslím, že hodnocení na imdb a jiných zahraničních webech je krapet přepálené, ale na tak dlouhou stopáž jsem se nenudila a své momenty to mělo, takže za čtyři hvězdy. Ale takové slabší. ()

Galerie (9)

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Reklama

Reklama