Reklama

Reklama

Mafie vraždí jenom v létě

  • Itálie La mafia uccide solo d'estate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film zobrazující zhoubný vliv Cosa Nostry na obyvatele Sicílie sleduje obyčejného chlapce Artura, který se od dětství až do dospělosti potýká se životem, láskou a zločineckou mafií v Palermu. Palermo sedmdesátých až devadesátých let je ve snímku zachyceno jako město, v němž šlo zapírání ruku v ruce s potlačovanou tolerancí. Zuřila tady totiž krvavá válka o nadvládu mafie a atentáty na mafiánské rivaly i protimafiánské křižáky byly na denním pořádku. Vyprávění z Arturovy perspektivy, která příběhu dodává hravější tón a rozpustilý humor, chytře nastiňuje, jak úslužnost a předstíraná slepota umožnily Cosa Nostře vzkvétat až do doby, kdy vraždy vysoce postavených osobností konečně otevřely lidem oči. Kolem toho všeho se točí Arturův vztah s krásnou spolužačkou Florou, která zůstává objektem jeho milostného zájmu až do dospělosti. (Cinemax)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (52)

vander19 

všechny recenze uživatele

Čakal som solídnu mafiánsku story odohrávajúcu sa na Sicílií. Streľbu, vydieranie, drogy a tak. Prosto ako som zvyknutý z knižiek Maria Puza. Preto ma dosť prekvapilo, že celý príbeh prakticky vypráva jeden chlapec. A to navyše v dosť komediálnom duchu. Dozvedáme sa, že mafia ani neexistuje, že vraždí len v lete a podobné krávoviny, ktoré tlačia do hlavičky malého Artura. Ten sa v mladosti zamiluje do spolužiačky Flóry, neviem prečo sa nemohol do Fauny...A takto mládežnícky a romanticky je vedený celý úvod filmu. Ku tomu pár vrážd, ktoré sa ale vždy humorne vysvetlili. Bola to milenka, žiarlivá žena, oporvrhnutý milenec, ale nikdy nie Cosa Nostra. Na jednej strane to bolo dosť neočakávané, ale zase človek si mohol spraviť obrázok toho ako vidí "Priateľa priateľov" malý chlapec. Časom Arturo dospeje, ale jeho je stále v spojitosti s mafiou. Len on si to akosi neuvedomuje. Na záver filmu človek vidí skutočné obete, ktoré na Sicílií bojovali proti mafií a zrejme nemusím vysvetľovať aký osud ich postihol. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

S grácií a vřelostí pravého Itala nám Pif vypráví odlehčený příběh o mladém Arturovi, který svým uličnictvím trumfne i Mikulášovy patálie. Pifův filmový jazyk je elegantní a souvislý, přesto nepostrádá vtip a na správných místech se brilantně vyostřuje. Od poloviny dále však Artur dospívá a s ním se bohužel umírňuje i doposud hravá dětská optika, kterou jsme na mafiánské Palermo nahlíželi. Film končí poctou všem mrtvým strážcům zákona, které jsme během filmu měli tu čest periferně zahlédnout. I když v této komedii Cosa Nostra slouží spíše jako historická kulisa a do příběhu zasahuje jako nespoutaný přírodní živel, rád bych ocenil, jak dobrosrdečně a vesele Pif příběh vyložil. Typickou ukázkou této cynické nátury je třeba scéna, kde mafiánský boss s upřímnou bezprostředností radí jinému mafiánskému kamarádovi, že aby si mohl vzít svojí vyvolenou dívku v souladu s pravidly Rodiny, musí nejprve odkráglovat jejího tatínka. Právě díky tomuto ironickému a bezstarostnému stylu jsem si po delší době v kinosále odpočinul a zároveň se dobře pobavil. 9/10 [KVIFF 2014] ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Začiatok vyzeral veľmi sľubne, detstvo a prvá láska, všetko ladilo v humornom pojatí. Keď sa dospelosťou hlavný hrdina dostáva do vážnejšej nálady, už aj rozprávač v jeho osobe začína byť prehnaný a otravný. Skutočné dokumentárne zábery procesov s mafiánmi som už vôbec neočakával, nepasovali mi tam. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Filmový postoj k sicilské mafii s nadhledem, humorem a jemnou romantikou? Inu, proč ne? Leč, přestože je občas vygenerován zajímavý vtípek, je to takové jakési nevýrazné, ale jedná se o typ filmu, který sedne každému divákovi jinak. Podobné je to i s rovinou romantickou. Zajímavější je dětská část. ()

marie.en 

všechny recenze uživatele

Na začátku filmu vyletí křivka nadšení nebezpečně vysoko a film si tak nasadí laťku, kterou zhruba od poloviny není schopen udržet. Postupně se propadá níž a níž do propaganditického patosu a ztrácí svůj počáteční svěží humor. Poněkud nešťastný způsob jak někomu vzdát hold či vyjádřit posmrtnou úctu. ()

Galerie (26)

Související novinky

Pět dní italského filmu v kině Lucerna

Pět dní italského filmu v kině Lucerna

08.12.2014

Středoevropský festival italského filmu MittelCinemaFest vstupuje do 12. ročníku a stejně jako již v loňském roce je i letos jeho poslední zastávkou Praha. Po Budapešti, Krakově a Bratislavě zde… (více)

Reklama

Reklama