Reklama

Reklama

Cathy Come Home

(TV film)
všechny plakáty
Velká Británie, 1966, 75 min

Obsahy(1)

Cathy a Reg byli šťastní novomanželé, těšící se nejen z krásného vztahu, ale i ze svých malých dětí. Zlom v jejich spokojeném životě nastal v okamžiku, kdy se Reg vážně zranil v zaměstnání. Rodina začala být pronásledována sérií neúspěchů. Dobrá životní úroveň byla vystřídána chudobou, dluhy začaly narůstat, mladý pár ztratil i střechu nad hlavou. Film graduje mrazivou scénou, ve které jsou Cathy odebírány děti, aby byly umístěny do Ústavu sociální péče. Televizní drama má politický rozměr upozorňující na soudobé sociální problémy a otázky ubytování. Několik dní po vysílání byla založena organizace Shelter pomáhající bezdomovcům. Ačkoli tento snímek spadá do oblasti televizní tvorby, režisér narušuje pravidla a stylistiku studiového natáčení. Originálně pracuje s narativní formou, kterou kombinuje s nápodobou filmových zpravodajství. Film tak získává neobyčejnou autentičnost, k uzavřenosti dramatu přispívá mimo jiné i to, že Loach záměrně obsahuje neherce, jejichž neškolený projev a improvizace jsou příčinou silné naturalistické atmosféry. Film byl podle reportáže Jamese Sandforda vytvořen pro sérii pořadů stanice BBC The Wednesday Play. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Po takomto filme je človek rád, že sa dotrepe domov z rachoty, pustí si kúrenie, dá teplá sprchu, niečo dobré zje a je vdačný za to všetko, čo má. Normálne je to film na mašľu- čistá depka. Ak máte náhodou opicu po ťažkom vákende, toto si radšej nepúšťajte. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už od prvního filmu, který jsem od Kena Loache viděl ("Kes) mi bylo jasné, že je můj "sociálně blízký", sice ne tak jako zloději a vrazi správcům bolševických gulagů, i když ve smyslu ryze marxistickém (pokud vynechám své pocity). K samotnému filmu mám málo co říct. Že je perfektně natočený, graduje jako v antické tragedii, a co je jeho podstatou vidí každý, pokud není až po hlavu zavalený komfortem a sebejistotou z něj plynoucí. Místo zde raději využiji aktuálním příběhem: Minulý měsíc jsem se stal "stolařem" (na smlouvu o dílo) v ubytovně pro matky s dětmi (název a místo raději pominu, platí zde podobné regulace jako ve filmu), které nemají jiné obydlí. Mým úkolem je opravovat nábytek, když se jedna (nekompletní) rodina odstěhuje a druhá ještě nenastěhuje. Pokoje jsou vybaveny nábytkem z Ikey, které se bortí a lámou, jakmile se na ně špatně podíváte. Když jedno děcko strčí do druhého a to narazí na skříň, je skoro jisté, že jí proletí. V současné době není kapacita této ubytovny vytížena. Je tedy jasné, že je to film pro mě - ještě pokus o malou statistiku aktuálního stavu: Počet bezdomovců v Británii 320 000 (nejspíš podceněno), nárůst 4% ročně, počet obyvatel 66,44 milionů. Počet bezdomovců v Česku 68 500, počet obyvatel 10,65 milionů. Poměr obyvatel k bezdomovcům: Británie ca. 207,5, tedy na 200 obyvatel jeden bezdomovec; v Česku ca. 155,5, tedy jeden bezdomovec na ca. 150 obyvatel. Z toho je patrné, že obě země jsou přibližně stejně vyspělé. Německo, ke kterému tolik vzhlížíme, má toto směrné číslo ca. 120, rovněž s 4% ročním nárůstem. Ukrajina má ca. milion bezdomovců. Pozn. 1: Možná by se rodina Wardova mohla usídlit v domě Kennetha Loache, aniž by mu v jeho režisérské práci příliš překážela. Pozn. 2: V dnešní době, kdy nedospělí ( protože už nikdy nedospějí) muži a ženy utíkají od rodin, protože si v mládí dost neužili, je situace rodiny Wardovy o to tristní. Pozn. 3: Vypráví se historka, že někdo na ulici poznal Carol Whiteovou z filmu a dal jí do ruky peníz (velká čest pro ni). ()

AgnesDee 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím jsem neměla ani tušení, o čem tento film je. Po jeho zhlédnutí jsem byla znechucená tím, co se v našem světě dělo a někde stále děje. Silné docudrama, které každého chytne za srdce (ne, že by měli všichni brečet nad osudy postav, ale spíše se zamyslí nad touto problematikou). ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná sociálně-moralistická (jak jinak) sonda Kena Loache do života nemajetných mladých rodin v prostředí britských velkoměst ve druhé polovině 60. let. ()

NikolajM 

všechny recenze uživatele

Velmi Brechtovsko-Formanovský pohled na Anglii v dobách, kdy rodiny sociálně slabší neměli nárok a otcové to většinou nezvládali. Nepříliš známý film, ani v Británii nezareaguje každý, ale naprostá špička sociální filmařiny, tedy odvětví, kde se skrývá největší Loachův talent. ()

Reklama

Reklama