Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 2

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (68)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné filmy mají rádi všichni, především muži, a především mladí a staří. Mladí proto, že se na skutečném dobrodružství nemohou dosud podílet; staří proto, že už nemohou. A proto i "parametry dobrodružství" pro mladé a staré jsou jiné; i když spíše v intenzitě než jejich výběru. Jen málo autorů uspokojí současně staré i mladé; Jules Verne asi ano, Karel May asi sotva... Tohle je film spíš pro ty staré: sentiment (ale ne příliš), smysl pro pravdu a spravedlnost (ale jen do určité míry), násilí (ale ne z touhy po bohatství ani bezúčelného chvastounství), hrdinové neumírají (ale nejspíš už to stejně mají spočítaný), krásná krajina (ze které ovšem lidi utíkají, protože tam není voda ani půda). A hlavě (pro ty staré) film nechává dostatek prostoru k vlastním úvahám, zápisům do zkušenostní paměti, zření analogií a formulování prognóz. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Viggo Mortensen má prostě rád filmy, ve kterých se od odněkud někam jde. A je v tom velmi dobrý. Jako učiteli uprostřed Atlasu mu do života vstoupí alžírská revoluce. Jeho svět se začíná hroutit, víra, že naučí děti číst a udělá svět lepším taky. Arabové ho považují za Francouze, Francouzi za Araba. Jeho rodištěm a vlastí je Alžír, ale přesto ho tam nikdo nechce. Zbývá jen přežít a zachovat si jakous-takous důstojnost. Ztráta Alžíru je pro Francii dlouhodobým traumatem a čas od času se objeví film, který stojí za to vidět. Tento mezi ně bezesporu patří. Za závěr přidávám i hvězdu pátou. 85% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Daru, mám tě moc rád, ale když budu muset - zabiju tě! '' ---- Tohle je film o lidství a v tom je jeho obrovská síla. O obyčejném lidství a chuti žít. Bohužel válka je kurva a právě tomuhle ona nepřeje. A když vám úvodní větu do očí řekne parťák se kterým jste 5 dlouhých let válčili za svobodný svět, je něco špatně. Jen pro to, že on je Arab a vy Francouz. A co na tom, že jste se v Alžíru narodili a učíte tam ve škole malé arabské děti. Film je vlastně taková road movie kdy během cesty k soudu člověk poznává blíže oba putující hrdiny a ti se poznávají navzájem podobně jako v australském Trackerovi. Někdy holt stačí jen dva herci, nekonečná vyprahlá pláň a přesto máte nádherý zážitek z viděného. --- Viděl jsem i film o filmu a dost mně překvapilo, že Amíkům tam prý vadila ta scéna z nevěstince. Přitom pro příběh a velikost gesta Darůa byla právě jednou z těch nejhlavnějších. Mortensen si prý nabídnutý scénář rád přečetl a hned byl pro, líbilo se mu to a já myslím, že dobře udělal. Tohle mu bylo šité na míru ! Dávám za 5 sáčků obilí film je tu těžce podhodnocen. * * * * * ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Daleko od lidí do sebe umě kloubí nejen prvky dramatu a válečné tématiky, ale i filmového westernu. Místy může působit lehce rozvlekle a získat tak příchuť nudy a nezajímavosti. Jeho největší kouzlo tkví v melancholické atmosféře a hlavní myšlence, jež se line celým filmem až k (ne)symbolickému rozcestí… A na samém konci, kdy by se snímek mohl nakrásně svézt do propasti zbytečného patosu, jen zlehka zatančí na hraně. A zanechá ve vás pocit, že jste viděli příjemný a nepříliš složitý film, jenž veškerou svou hloubku předkládá v náznacích a prostřednictvím dua kvalitních herců klade důraz na to, že cenit si života kohokoli, není slabostí. Více zde: http://nafilmu.cz/2016/04/recenze-daleko-od-lidi-2014/ ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Krásně natočený dobrodružný snímek s pozvolnou dynamikou, hloubkou i lidskostí. Učitel a obviněný vesničan podnikají dlouhou cestu nebezpečným územím v době alžírské války, čelí vlastní smrtelnosti, svým hodnotám a přesvědčení... 75 % (ještě lepší byl třeba k dokonalosti dovedený Útěk ze Sibiře) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Favoritom režiséra Davida Oelhoffena pre obsadenie hlavnej úlohy bol od začiatku Viggo Mortensen. Desať dní po prečítaní scenára sa americký herec vyjadril kladne, prijal svoju rolu a stal tiež spoluproducentom filmu. Podobné to bolo aj s tvorcom soundtracku Nickom Caveom, ktorý režisérovi prikývol až po tom, čo mu sám bližšie predstavil ideu filmu. (MikaelSVK)
  • Navzdory tomu, že se snímek odehrává v Alžírsku, byl natočen v Maroku. (eMeMko)

Reklama

Reklama