Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 2

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (68)

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Ne příliš zajímavý příběh, kde se do Alžírské války podíváme opravdu jen na chviličku. Film si spíš hraje se surovou atmosférou kamenité pouště a se svízelnou životní situací alžírského vesničana, kterému pomáhá osamělý učitel. Viggo Mortensen opravdu předvedl své jazykové znalosti. Ještě jsem neviděl, že by herec v jednom filmu plynně mluvil 3 různými jazyky. Zarážející je, že prý ovládá ještě minimálně další 2. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že to bude western z Alžírska, ale s týmto žánrom film súvisí len okrajovo. Skôr je to film o putovaní v krajine s inými ľuďmi, a putovacie filmy neobľubujem. Hlavne, keď sa skoro nič nedeje a len ŕaz za pol hodiny niekoho stretnú, aby sa porozprávali alebo si zastrieľali. Neohúrili ma ani pekné zábery nepeknej krajiny, takže film u mňa celkovo prepadol. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Chápu, že dnešní doba přeje efektní filmařině a dnešní generace je zvyklá na úplně jiné tempo. Současného teenagera může tenhle kousek svou melancholií a pomalým rytmem pouštní krajiny přivést na pokraj šílenství. Pro mě to byl ale zážitek vidět procítěnou filmařinu plnou emocí bez snahy lacině zaujmout. Je to jen pár let, co se v Evropě skončily krvavé události 2. světové války. Pobřeží severní Afriky je stále zaminované a váleční veteráni ještě nestihli zapomenout na svá traumata, když to ve městech a na venkově koloniálního Alžírska začíná vřít. Arabská většina zvedá hlavu a žádá sebeurčení, pro francouzské osadníky je vláda domorodců nepřijatelná. První protesty a sabotáže se mění v přepady a atentáty a ty přerůstají ve skutečnou válku. V odlehlém řídce osídleném horském sedle stojí škola, kde se scházejí žáci z širokého okolí a jejich učitel se snaží ve výuce najít nový smysl života a zapomenout na nepříjemné válečné zážitky. Ač původem cizinec, rozumí podstatě konfliktu, chápe mechanismus občanské války a ví, že zůstat v ní neutrální půjde jen stěží. Zná trpké konce válečných tažení a cenu, kterou platí nejen poražení, ale i vítězové. V době, kdy se jiní chápou zbraní, pokusí se naopak jeden cizí život předurčený smrti zachránit. Spíš než o válečný film nebo dobrodružný příběh jde o psychologické drama člověka, který jde proti proudu. Pro mě se jedná o mimořádný zážitek. Skládám poklonu Viggu Mortensenovi, pro kterého to byl do značné míry osobní projekt, kterým se vymanil ze škatulky postav typu gangsterského taťky z Dějin násilí. Celkový dojem: 90 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělej kousek, kterej těží z absolutní atmosféry, kterou ne každej stráví. Například filmy Američan nebo Nejhledanější muž by zde mohly vyprávět. I v tomto případě se totiž občas stane, že se kameraman zapomene v krajině a tak tu divák minuty bloudí v tichu a světle, které nesvítí skrz halogeny, ale které se snaží prozářit skrz nekonečný písek. Osobně mám ale takové příběhy rád. Stejně tak, jako mám rád Viggo Mortensena. V příběhu se dá najít hodně poctivých lidských momentů, kdy si uvědomíte, že jste rádi za Vigga, protože nikdo jinej by ty emoce nepředvedl lépe. Možná popřemýšlím a vrazím i pěti hvězdu, protože ten závěr si o to vysloveně koleduje. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Videť to vo filmovom klube, odchádzam možno očarený artovou atmosférou a šupol by som tam štyri. Ďaleko od ľudí som ale videl v tv a i keď film vlastne nič nekazí, stále som mal pocit, že sa z témy dalo vyťažiť viac. Bezútešnosť prostredia i osudu hlavných aktérov má niečo do seba a pár momentov je pomerne silných, ale nič čo by poriadne chytilo za srdce... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Navzdory tomu, že se snímek odehrává v Alžírsku, byl natočen v Maroku. (eMeMko)
  • Mortensen povedal, že pri nakrúcaní filmu premýšľal o „európskych verzus pôvodných populáciách v Amerike, ale aj o Gaze“ a „umelej krajine zvanej Irak, ktorú vytvorili Európania a ktorá sa teraz rozpadá“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama